niby od strony gitary małe łożysko ma 35mm ale! w środku jest wyfrezowany rowek na klin głębokość około 2mmvilu pisze:A jaką najmniejszą średnicę zewnętrzną ma teraz wałek wrzeciona ?
prześwit wrzeciona 20mm to chyba lekka pomyłka...
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Nie nie jest to najmniejsza średnica. W środku masz rowek na klin do kół zębatych wrzeciennika i jego trzeba pomierzyć i wyliczyć ile ścianki bezpiecznie zostawić. Rób 21-22mm jak ktoś pisał i moim zdaniem to jest racjonalne maksimum.vilu pisze:A to jest miejsce o najmniejszej średnicy ?prutkyj pisze:niby od strony gitary małe łożysko ma 35mm ale! w środku jest wyfrezowany rowek na klin głębokość około 2mmvilu pisze:A jaką najmniejszą średnicę zewnętrzną ma teraz wałek wrzeciona ?
Drugie łożysko ma jaką średnicę wewnętrzną ?
-
średnia akcja z tym mierzeniem bo wrzeciona nie mam wyjętego, możesz skorzystać z przypisanego tematu Przegląd generalny czyli Nutool w negliżu tam wrzeciono na którejś stronie jest zrzutowane i powymierzane zresztą można zapytać kolegi kamyka bo wszelkie wymiarowania są wykonywane przez niego ze starannościąvilu pisze:prutkyj, A jesteś to w stanie zmierzyć bo ja jeszcze nie mam tej maszyny -zastanawiam się nad kupnem a potrzebuję przelot 25mm
-
Zauważyłem że tutaj bardziej chodzi że trzeba małej tokarki, o dużym przelocie. Kolego vilu jeśli zarobkowo to odrazu radzę kupić duża polską maszynę. LD550 Nutoole i inne Bernarda to do zabaw. Sam gdybym miał zarabiać na tym bez wachania kupił bym solidniejszą maszynę. Problem przelotu sam się rozwiąze.rc36 pisze:Jeśli ktoś nie potrzebuje stale dużego przelotu to polecam podtrzymkę stałą, akurat wczoraj zabieliłem od czoła i zrobiłem nakiełek w wałku fi30 mając przelot wrzeciona tylko 16mm.