Uchwyt 80mm Zuch1

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

macko921
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: macko921 » 29 paź 2014, 17:58

Witam . Kupiłem do swojego zucha uchwyt FUERDA muszę nawiercić nowe otwory do jego zamocowania. Czy wie ktoś jak ściągnąć tarczę z wrzeciona ? Zastanawiam się również czy kołnierz na tarczy przetoczyć na zuchu po prostu po zdjęciu uchwytu czy po zdjęciu tarczy na innej tokarce . Obrazek
O tą tarczę chodzi

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: RomanJ4 » 29 paź 2014, 19:38

macko921 pisze:Zastanawiam się również czy kołnierz na tarczy przetoczyć na zuchu po prostu po zdjęciu uchwytu czy po zdjęciu tarczy na innej tokarce .
kołnierz zamocowany na wrzecionie ZUCHA będzie najlepszym rozwiązaniem(no chyba, że występują luzy wrzeciona), bo przetaczanie na obcej tokarce zawsze może wprowadzić niezamierzone bicie (błąd mocowania).
Poza tym, o ile dobrze widzę na zdjęciu, to tarcza jest nakręcana na wrzeciono, a łapanie szczękami uchwytu za gwint a nie nakręcenie na trzpień zawsze wprowadzi błąd osiowania do przetoczenia.
Obrazek
macko921 pisze:Czy wie ktoś jak ściągnąć tarczę z wrzeciona ?
odkręcić, tylko przedtem sprawdzić czy nie ma jakiegoś blokującego robaczka czy kołka (niestety nie posiadam ani tokarki, ani DTR)
Może koledzy pomogą..
pozdrawiam,
Roman

ostanislaw
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: ostanislaw » 29 paź 2014, 21:47

Mam taką tokarkę Na wrzecionie jest gwint M24 zwykły i cylindryczne prowadzenie.
ja kołnierz mocujący wykonałem z dwóch nakrętek M24 zespawanych po skręceniu na śrubie.
1 po nakręceniu otrzymanej tulei z gwintem wyrównałem czoło.
2 po odwruceniu i częściowym nakręceniu na wrzeciono roztoczyłem cylindryczne prowadzenie.
3 po zakręceniu tulei na miejsce podtoczyłem gniazdo kołnierza mocującego uchwyt.
4 Kołnierz mocujący wcisnąłem ciasno i solidnie zespawałem z tuleją
5 Dopiero teraz można nakręcić na wrzeciono, solidnie dokręcić i przetoczyć wszystkie płaszczyzny centrujące położenie uchwytu.
U mnie nie ma żadnego bicia
Pozdrawiam
ostanislaw

macko921

Post napisał: macko921 » 30 paź 2014, 18:33

Dziękuje bardzo za rade. Odkręciłem tarczę i mam już mniej więcej plan jak to zrobić z tym że spróbuje zrobić to z jednego kawałka i po prostu dam komuś do nagwintowania po czym przetoczę powierzchnie centrujące. Zastanawiam się tylko nad nawierceniem dziur pod te 3 śruby mocujące uchwyt . Czy konieczna jest podzielnica czy może jest jakiś sposób by zrobić to na ws 13?

ostanislaw

Post napisał: ostanislaw » 30 paź 2014, 19:33

tarczę zabierakową wykonać jest lepiej z jednego kawałka metalu ale gwint wewnętrzny jest najtrudniejszym elementem do wykonania dlatego wykorzystałem nakrętki (lubię stosować proste rozwiązania).
Jeśli chodzi o te 3 otwory tocząc powierzchnie centrujące zrób rysę na średnicy osi otworów. wybierz punkt na okręgu i odkładaj cyrklem promień okręgu.
Same otwory i śruby jeżeli są prawidłowo wywiercone nie centrują uchwytu tylko dociskają uchwyt do tarczy. jeśli coś "naciąga" można lekko podpiłować.
Pozdrawiam
ostanislaw

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 30 paź 2014, 19:41

macko921 pisze:Zastanawiam się tylko nad nawierceniem dziur pod te 3 śruby mocujące uchwyt . Czy konieczna jest podzielnica czy może jest jakiś sposób by zrobić to na ws 13?
wystarczy nakleić na tarczę kółko z papieru o średnicy tarczy, z naniesionymi na średnicy otworów w uchwycie punktami do wywiercenia.
Jak podzielić dany okrąg na 6 części (odkładając promień na obwodzie) to chyba wiesz z geometrii ?(a jak na 6, to co drugi będzie na 3) :wink:
Obrazek
Edit. Albo jak napisał kolega wyżej...
pozdrawiam,
Roman

macko921

Post napisał: macko921 » 30 paź 2014, 20:08

Akurat z wyznaczeniem punktów nie widziałem problemu a właśnie chodziło mi o to czy konieczna jest precyzja podzielnicy przy nawiercaniu. Wiertarka jaką dysponuje nie jest bardzo precyzyjna ze względu na jej stan. Ale skoro śruby nie mają wiele do wycentrowania uchwytu to myślę że się uda . Co do gwintu masz rację . Ja również staram się wszystko robić sam tylko obawiałem się że te zespawane nakrętki nie będą zbyt pewne. Wykorzystam chyba to http://allegro.pl/nakretka-strzemienia- ... 40395.html

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 30 paź 2014, 21:27

Gdyby nie było tak daleko... :cry:
A najbardziej śmieszne, że to polskie.. :grin:
http://www.use-enco.com/1/1/32573-7-871 ... pters.html

Tu o dorabianiu
http://www.practicalmachinist.com/vb/so ... er-130129/
http://www.lathes.co.uk/latheparts/page7.html
http://modelenginenews.org/techniques/stuckchuck.html (o odkręcaniu uchwytu)

trochę bliżej do dostania, bo w GB nieobrobione
http://www.chronos.ltd.uk/acatalog/Unma ... lates.html

w tym katalogu na str. 6 oryginału masz katalogowe wymiary gwintowanych końcówek wrzecion(DIN800)
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7474,d.bGQ
pozdrawiam,
Roman

ostanislaw

Post napisał: ostanislaw » 31 paź 2014, 07:09

Zauważ że tak naprawdę gwint pozostaje po roztoczeniu na długości jednej nakrętki. Jeżeli dobrze spawasz z przetopem- Można zaryzykować. Używam tak wykonanego uchwytu już ok 2 lata i nie widzę odkształceń. a mam uchwyt 100mm czteroszczękowy.
Zajrzałem na to strzemię to jest rzeczywiście solidne i tanie (tokarz bierze więcej)
Ostatnio zmieniony 03 lis 2014, 20:28 przez ostanislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
ostanislaw

macko921

Post napisał: macko921 » 31 paź 2014, 20:07

ostanislaw pisze:Zauważ że tak naprawdę gwint pozostaje po roztoczeniu na długości jednej nakrętki. Jeżeli dobrze spawasz z przetopem. Można zaryzykować. Użuwam tak wykonanego uchwytu już ok 2 lata i nie widzę odkształceń. a mam uchwyt 100mm czteroszczękowy.
Zajrzałem na to strzemię to jest rzeczywiście solidne i tanie (tokarz bierze więcej)
Zdecydowanie masz racje ale ja nawet nie miałem śruby na której bym to mógł zespawać. Na szczęście znalazłem w lokalnym sklepie budowlanym nakrętkę łącznikową . Po przecięciu na pół zostaje jeszcze trochę zapasu na splanowanie . Dalej już postępowałem według Twoich wskazówek i wymiarów oryginału. Na chwilę obecną mam coś takiegoObrazek
Oczywiście z czoła jeszcze do skrócenia ale dopiero po wspawaniu tarczy , na którą jeszcze nie znalazłem materiału.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”