Piła tarczowa 315 - tzw COLD SAW - modernizacja
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
No właśnie tak było oryginalnie...
Sam już nie wiem jak było by lepiej.
Mi się zawsze wydawało ,że lepiej jak piła pcha materiał na nieruchomą szczękę imadła a nie na tą co dociska...
Druga sprawa ,że tutaj nawet widać dzióbek do zrzutu wiórów od strony operatora.
Tak samo chłodziwo jest podawane od strony prowadnic czyli na zęby piły idące w materiał a nie wychodzące z niego...
Mi się zawsze wydawało ,że lepiej jak piła pcha materiał na nieruchomą szczękę imadła a nie na tą co dociska...
Druga sprawa ,że tutaj nawet widać dzióbek do zrzutu wiórów od strony operatora.
Tak samo chłodziwo jest podawane od strony prowadnic czyli na zęby piły idące w materiał a nie wychodzące z niego...
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
Jeśli już bym się zdecydował to na DC z przekładnią ślimakową zasilany z regulatora prędkości PWM...Toż to aż sie prosi o krokowca nawet na trapezówce. Postawić w blisko innej i nawet sterowania nie trza robić bo nie sądzę żeby mialo ganiać na okragło
Wstawianie tu krokowca jest trochę jak strzelanie z armaty do muchy:D
Mimo wszystko póki co zostanę przy wersji z siłownikiem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Oryginalnie od nowości czy oryginalnie od zakupu maszyny251mz pisze:No właśnie tak było oryginalnie...

Piła w ta stronę będzie odrywać materiał od imadła i samo imadło (jej ruchomą szczękę), piła zębami skierowanymi do kolumny będzie dociskać imadło i materiał przez co wszystko będzie stabilniejsze, moim zdaniem na bank piła powinna być do kolumny.
Fajny maszynka, podstawa to by nigdzie luzów nie miała inaczej z zębami będzie krucho.