Podłączeni podłączeniem, ale czy piny są ustawione właściwie? Czy w mach-u masz ustawione P2 -> dir, P3 -> step?RobiszToŹle pisze:Podłączyłem teraz dokładnie jak na zdjęciu z ruskiej strony i nic... ani nie drgnie.
Skok na głęboką wodę...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
mumin raczej nie zrobię bo nie mam składowych elementów
Jestem z południa wlkp, jakby ktoś się znalazł to ja bym mógł podjechać żeby ktoś to ogarnął
ezbig Tak, mam tak ustawione.
Jak włączam program żeby leciał to silnik wtedy ''puszcza'' i można go swobodnie obracać, jednak nieraz tak jakby go trzyma przez ułamek sekudny, ale obrotów nie wykonuje i strzałkami też nie idzie go obrócić

Jestem z południa wlkp, jakby ktoś się znalazł to ja bym mógł podjechać żeby ktoś to ogarnął

ezbig Tak, mam tak ustawione.
Jak włączam program żeby leciał to silnik wtedy ''puszcza'' i można go swobodnie obracać, jednak nieraz tak jakby go trzyma przez ułamek sekudny, ale obrotów nie wykonuje i strzałkami też nie idzie go obrócić

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Odłącz kable z sygnałami od sterowników, zostaw tylko pul-, dir- i enbl-. Włącz jakiś program w mach-u i po prostu stykaj przez chwilę po kolei każdy przewód z płyty do złącza pul+. Jeśli silnik zacznie kręcić w jedną stronę to znalazłeś step. Nic w ten sposób nie uszkodzisz, bo na płycie masz optoizolację i sterowniki też to mają.RobiszToŹle pisze:ezbig Tak, mam tak ustawione.
Jeśli na 100% jesteś pewny podłączeń, to jeszcze może być problem zbyt krótkich impulsów step z komputera. Kiepskie transoptory na tej płycie nie wyrabiają i silnik nie pracuje. Gdzie to ustawić, nie podpowiem bo nie używam mach-a odkąd pierwszy raz odpaliłem LinuxCNC.
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
czyli wygląda że port masz dobry tylko kwesta ustawień, z tego co oglądałem enable możesz na stałe podłączyć do +5V pozostają Ci dwa piny ...RobiszToŹle pisze:mumin
Jak włączam program żeby leciał to silnik wtedy ''puszcza'' i można go swobodnie obracać, jednak nieraz tak jakby go trzyma przez ułamek sekudny, ale obrotów nie wykonuje
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 20:28 przez mumin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-