OUS-1 dla laików
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 49
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 49
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 18
frezując frezem 14mm jedna krawędź jest głębiej wyfrezowana druga płycej, tak jak by wrzeciono szło po skosie a nie prostopadle do frezowanego przedmiotu, linia wyznaczona przez najwyższy i najniższy punkt jest równoległa do osi podstawy/łoża.
[ Dodano: 2014-10-15, 20:26 ]
zdjęcia nie mam dzisiaj jak zrobić ale załączę obrazek możne pomoże chodzi o to ze wyfrezowane gniazdo ma rożne wartości wgłębienia , przy strzałce 1 jest płycej przy 2 jest głębiej.
[ Dodano: 2014-10-15, 20:26 ]
zdjęcia nie mam dzisiaj jak zrobić ale załączę obrazek możne pomoże chodzi o to ze wyfrezowane gniazdo ma rożne wartości wgłębienia , przy strzałce 1 jest płycej przy 2 jest głębiej.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 35
adniem21 pisze:Czy jest możliwość ustawienia pod kątem prostym wrzeciona do płaszczyzny suportu, wiem ze jest kołek ustalający ale po wbiciu na kołek nie bardzo jest to ustawione, czy zostaje piłowanie i mierzenie?
Pierwsza sprawa to ustalenie czy przyczyną problemu jest:
1- zwalona geometria wrzeciona
2- zwalona geometria mocowania wrzeciona na kolumnie.
Jeśli po zamocowaniu wrzeciona bezpośrednio do łoża - funkcja tokarka , geometria jest OK
oznacza to, że mamy przyczynę nr 2 .
Piłowanie i mierzenie ... ?? - pewnie można, tylko dobrze trzeba przemyśleć co i jak chcemy piłować - zrobić gorzej niż jest,
jest bardzo łatwo.

Osobiście wolałbym wystrugać nową traczę do mocowania wrzeciona na kolumnie w wersji bez kołkowej, ze skalą kątową, dociskaną drugą śrubą .
Można to zobaczyć np. ----> tu
Takie mocowanie ma dwie zalety:
- można utawić wrzeciono pod dowolnym kątem,
- żeby zmienić kąt ustawienia nie trzeba zdejmować wrzeciona,
Oczywiście wady też można znaleźć - np. jak coś "szarpnie" kąt ustawienia może się zmienić sam, wbrew naszej woli.