Fajny sterownik.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Fajny sterownik.
Witam.
Znalazłem na internecie zdjęcie sterownika (podaje zdjęcie w załączniku) czy do tego sterownika wystarczy podpiąć kabel LPT , silniki i zasilaie i wszystko będzie dzałać?? Z tego co było napisane to ten sterownik może mieć maks 40V zasilanie i 0,5A na fazę silnika. Sterownik wykonany na układach uln2803. Ale z tego co tu zobaczyłem Kliknij na odsyłacz to te układy są po 3A. Czy dobrze mówie ?? To wytłumaczycie mi czy moge tu odpiąć silnik do 3A czy do 0,5A ??
A tu jest odsyłacz do strony gdzie jest zastosowany podobny sterownik
P.S. Czy ktoś wie gdzie można ściągnąć schemat, rozmiszczenie elementów i wzór płytki takigo sterownika ??
Znalazłem na internecie zdjęcie sterownika (podaje zdjęcie w załączniku) czy do tego sterownika wystarczy podpiąć kabel LPT , silniki i zasilaie i wszystko będzie dzałać?? Z tego co było napisane to ten sterownik może mieć maks 40V zasilanie i 0,5A na fazę silnika. Sterownik wykonany na układach uln2803. Ale z tego co tu zobaczyłem Kliknij na odsyłacz to te układy są po 3A. Czy dobrze mówie ?? To wytłumaczycie mi czy moge tu odpiąć silnik do 3A czy do 0,5A ??
A tu jest odsyłacz do strony gdzie jest zastosowany podobny sterownik
P.S. Czy ktoś wie gdzie można ściągnąć schemat, rozmiszczenie elementów i wzór płytki takigo sterownika ??
- Załączniki
-
- Tu jest zdjęcie tego sterownika
- 49524855.jpg (9.8 KiB) Przejrzano 4845 razy
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Ja kiedyś zrobiłem tą płytkę, ale pod ten układ mozesz podpiąc małe silniczki takie jak od flopów 5,25". Poniżej schemat na mosfetach. Jest to schemat podejrzany przezmnie z jakiegoś kitu sterownika.Niedawno złożyłem to PRAWIE w całość więc nie wiem jeszcze jak to działa.
Zdjęcie płytki nie jest moje-na niej moduł logiki i mocy są razem, ja je "rozbiłem". Zrobiłem tak ponieważ w takiej formie jest mi potrzebne do pracy dyplomowej.
Zdjęcie płytki nie jest moje-na niej moduł logiki i mocy są razem, ja je "rozbiłem". Zrobiłem tak ponieważ w takiej formie jest mi potrzebne do pracy dyplomowej.
- Załączniki
-
- plytka.jpg (61.68 KiB) Przejrzano 2796 razy
-
- scemat3.jpg (33.67 KiB) Przejrzano 2774 razy
-
- scemat4.jpg (38.91 KiB) Przejrzano 2793 razy
-
- scemat5.jpg (31.08 KiB) Przejrzano 2813 razy
-
- scemat6.jpg (49.62 KiB) Przejrzano 2801 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
sądząc po ilości przerzutników... to układ sterownia jedynie krokowegoslawecki1 pisze:Ja kiedyś zrobiłem tą płytkę, ale pod ten układ mozesz podpiąc małe silniczki takie jak od flopów 5,25". Poniżej schemat na mosfetach. Jest to schemat podejrzany przezmnie z jakiegoś kitu sterownika.Niedawno złożyłem to PRAWIE w całość więc nie wiem jeszcze jak to działa.

bardzo prosto - można logike zmienic na półkrokową... były opisane gotowce w EP... nie pamiętam w którym numerze - ale gdzieś w necie był pdf... za logike robił uC z rodziny '51... a końcówka mocy - na oko była identyczna
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm