Lukasz321 pisze:Odwróciłem Z'etkę
Zwróć uwagę na to co napisałem w ostatnim poście. Jeśli zrobisz tak, jak na projekcie, to jak przykręcisz obudowy łożysk? Musisz albo przesunąć łożyska względem siebie, albo zrobisz krzyżak z dwóch kawałków.
Lukasz321 pisze:zwiększyłem rozstaw łożysk na osi Y( i tutaj mam pytanie, czy taki jest dobry ? Jeśli nie to jaki powinien być ?)
Ja u siebie też mam malutki rozstaw łożysk (bo innego się nie dało) i daje radę. U mnie zewnętrzne krawędzie łożysk są oddalone od 155mm. Więc sądzę, że to, co jest u Ciebie powinno być ok. Tylko przesuń je do tyłu, bo dalej wydaje mi się, że frez jest na krawędzi łożyska. Wstaw widok od boku i wszystko będzie jasne.
Lukasz321 pisze:Chciałbym wstawić więcej zdjęć z innej perspektywy ale nie wiem jak to się robi w Solid Works.
Klikasz rolką na modelu i obracasz jak chcesz.
Lukasz321 pisze:Z'etkę chciałbym na 50-100mm. Obecnie ma jakieś 40mm i chyba nie obejdzie się bez zwiększenia wysokości maszyny.
Na pewno się nie obejdzie. Zobacz jakie są różnice w długościach narzędzi. Raz będziesz robił frezem ø1 o długości 5mm, a innym razem będziesz potrzebował wrzucić wiertło, które ma choćby 30mm długości roboczej. Ile zostanie Ci na materiał?
Lukasz321 pisze:Tylko całość sporo droższa.
Biorąc trapezówki, do tego po dwie nakrętki na oś, do tego jakaś obudowa nakrętki wyjdzie niewiele taniej niż gotowy zestaw toczny z ebay, Co do kupowania za granicą to w dziale z wrzecionami jest wszystko opisane.
Lukasz321 pisze:A skąd brać łożyska, wałki podparte ? Kupował ktoś z ebmia.pl ?
Tak, kupował... Bo to sponsor forum. Od niech możesz śmiało brać.
Jest jeszcze sklep na P, ale dość tutaj nie lubiany i handlujący produktami średniej jakości. Opieram się na tym, co tu przeczytałem. Ja kupowałem tylko sprzęgła od nich.
Sprawdź czy jak przesuniesz X w skrajne pozycje to uda Ci się wcisnąć jakieś zastrzały pomiędzy tył bramy a boki.
Tak poza tymi uwagami to zastanawiam się jak to wszystko wyjdzie. Będzie taka kieszonkowa maszynka, która w całości będzie miała wymiary mojego pola roboczego