Moje pierwsze CNC.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: gozdd » 09 wrz 2014, 16:13

Drim pisze:Max na ER11 to Fi8
Fakt, myślałem, że tam jest ER16. W takim razie bez zastanowienia brałbym 2.2kW. Ja mam u siebie ER25 i często przy planowaniu używam frezów 16. Mam też głowiczkę 17mm, która wcale nie leży nieużywana.
oprawcafotografii pisze:Wiekszosc powiela bez cienia refleksji podpatrzone gdzies rozwiazania.
W takim razie co jest lepszego w prowadnicach na stole? Jakoś nie przemawia do mnie to rozwiązanie. Być może dlatego, że tutaj łożyska są bezsensownie rozmieszczone.
Drim pisze:Najlepszym rozwiązaniem jest krzyżak w XZ wykonany z jednego kawałka materiału ale to już koszt. Jak zakładasz że będziesz obrabiać wysokie elementy to tak jak gozdd napisał w punkcie 4, jeżeli nie to możesz zostawić tak jak jest.
Dlatego nawet nie pisałem o takim krzyżaku. Przyznam racje - przy skoku osi Z 100mm odwracanie osi Z może nie mieć sensu. Zastanów się tylko (do autora) jak rozmieścisz otwory, żeby zamocować na jednej płycie łożyska, a z drugiej strony wałki. Chyba, że zrobisz krzyżak z dwóch płyt skręconych plecami.

Tagi:

Autor tematu
Lukasz321
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Lukasz321 » 09 wrz 2014, 16:17

Obrazek

Chciałbym wstawić więcej zdjęć z innej perspektywy ale nie wiem jak to się robi w Solid Works.

Odwróciłem Z'etkę, wstawiłem łożyska i wałki Φ 20, tył bramy jest już w jednym kawałku, zwiększyłem rozstaw łożysk na osi Y( i tutaj mam pytanie, czy taki jest dobry ? Jeśli nie to jaki powinien być ?)
gozdd pisze:Nie śruby, a nakrętki. Dajesz 2 nakrętki na jedną śrubę i kontrujesz je ze sobą kasując w ten sposób luz.
miałem na myśli nakrętki a napisałem śruby.
Drim pisze:Co do projektu popatrz sobie na moje maszyny pierwsza jaką zbudowałem miała podobne wymiary do twojej.
Najlepszym rozwiązaniem jest krzyżak w XZ wykonany z jednego kawałka materiału ale to już koszt. Jak zakładasz że będziesz obrabiać wysokie elementy to tak jak gozdd napisał w punkcie 4, jeżeli nie to możesz zostawić tak jak jest.
W osi Y nie musisz odwracać łożysk.
Inspiruje się Twoją pierwszą maszyną :wink:
Z'etkę chciałbym na 50-100mm. Obecnie ma jakieś 40mm i chyba nie obejdzie się bez zwiększenia wysokości maszyny. I tu moje pytanie, maszyna będzie miała wymiary 350x350x300 czy jeżeli zwiększę wys. o 50 to nie wpłynie to bardzo negatywnie na sztywność ?
gozdd pisze:Jak masz więcej kasy to weź 2.2kW. W 1.5kW dużym ograniczeniem jest ER16 w którym zamocujesz frezy max ø10.
Nie ma jakieś wielkiej różnicy w cenie więc wezmę 2.2kW.
Drim pisze:Kupuj śruby kulowe nawet z ebaya o niebo lepsze niż trapezy
Tylko całość sporo droższa.
gozdd pisze: Aktualnie frez zdaje się działa poza punktem podparcia.
Poprawione, teraz jest na środku.

A skąd brać łożyska, wałki podparte ? Kupował ktoś z ebmia.pl ? Z tego co mi napisali to producent wałków: Chiny, łożysk: CX.

Dzięki za tak duże zainteresowanie tematem i pomoc !

Pozdrawiam.

EDIT:

Znalazłem śruby kulowe na ebay odpowiadające moim wymaganiom co do długości:

http://www.ebay.com/itm/Ball-Screw-SFU1 ... 485a13d7bf

http://www.ebay.com/itm/Ball-Screw-SFU1 ... 485a13d183

Nigdy nic nie kupowałem na ebay, nawet polskim, a tym bardziej nic nigdy nie sprowadzałem także też mam obawy co do takich zakupów. I jak wygląda kwestia cła ?

gozdd
Posty w temacie: 5

Post napisał: gozdd » 09 wrz 2014, 17:31

Lukasz321 pisze:Odwróciłem Z'etkę
Zwróć uwagę na to co napisałem w ostatnim poście. Jeśli zrobisz tak, jak na projekcie, to jak przykręcisz obudowy łożysk? Musisz albo przesunąć łożyska względem siebie, albo zrobisz krzyżak z dwóch kawałków.
Lukasz321 pisze:zwiększyłem rozstaw łożysk na osi Y( i tutaj mam pytanie, czy taki jest dobry ? Jeśli nie to jaki powinien być ?)
Ja u siebie też mam malutki rozstaw łożysk (bo innego się nie dało) i daje radę. U mnie zewnętrzne krawędzie łożysk są oddalone od 155mm. Więc sądzę, że to, co jest u Ciebie powinno być ok. Tylko przesuń je do tyłu, bo dalej wydaje mi się, że frez jest na krawędzi łożyska. Wstaw widok od boku i wszystko będzie jasne.
Lukasz321 pisze:Chciałbym wstawić więcej zdjęć z innej perspektywy ale nie wiem jak to się robi w Solid Works.
Klikasz rolką na modelu i obracasz jak chcesz.
Lukasz321 pisze:Z'etkę chciałbym na 50-100mm. Obecnie ma jakieś 40mm i chyba nie obejdzie się bez zwiększenia wysokości maszyny.
Na pewno się nie obejdzie. Zobacz jakie są różnice w długościach narzędzi. Raz będziesz robił frezem ø1 o długości 5mm, a innym razem będziesz potrzebował wrzucić wiertło, które ma choćby 30mm długości roboczej. Ile zostanie Ci na materiał?
Lukasz321 pisze:Tylko całość sporo droższa.
Biorąc trapezówki, do tego po dwie nakrętki na oś, do tego jakaś obudowa nakrętki wyjdzie niewiele taniej niż gotowy zestaw toczny z ebay, Co do kupowania za granicą to w dziale z wrzecionami jest wszystko opisane.
Lukasz321 pisze:A skąd brać łożyska, wałki podparte ? Kupował ktoś z ebmia.pl ?
Tak, kupował... Bo to sponsor forum. Od niech możesz śmiało brać.
Jest jeszcze sklep na P, ale dość tutaj nie lubiany i handlujący produktami średniej jakości. Opieram się na tym, co tu przeczytałem. Ja kupowałem tylko sprzęgła od nich.

Sprawdź czy jak przesuniesz X w skrajne pozycje to uda Ci się wcisnąć jakieś zastrzały pomiędzy tył bramy a boki.

Tak poza tymi uwagami to zastanawiam się jak to wszystko wyjdzie. Będzie taka kieszonkowa maszynka, która w całości będzie miała wymiary mojego pola roboczego ;)

dragon44
Posty w temacie: 2

Post napisał: dragon44 » 09 wrz 2014, 21:05

Lukasz321 pisze:Chciałbym wstawić więcej zdjęć z innej perspektywy ale nie wiem jak to się robi w Solid Works.
I to zdanie najlepiej opisuje prostotę tego programu. Facet zrobił projekt maszyny a nie może obrócić złożenia ;)

Obracać możesz myszką trzymając naciśniętą rolkę, jak napisał Gozdd, albo strzałkami na klawiaturze. Albo u góry nad złożeniem masz w tych ikonkach opcje różnych widoków. Polecam zrobić kilka samouczków żeby uniknąć następnych gaf na forum ;) hehe, powodzenia w projekcie jak i programie

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ursus_arctos » 10 wrz 2014, 09:35

Sklepy na "P" są 2. Poltech i Profi. W pierwszym kupowałem wałki podparte i były ok. W drugim - cóż, nie tak dawno temu (rok?) na forum były pokazane zdjęcia tego, co oni sprzedają. Mówiąc oględnie, dokładność cięcia +/- 2cm, cięte chyba szlifierką kątową przez pijanego ślusarza. W temacie wałków radzę też omijać "3d part".
W poltechu kupowałem też śruby Tr16x4 i nie były do końca proste... na pewno nie w takim stopniu, jak twierdzili na stronie, ale dało się cahłupniczo wyprostować.

Autor tematu
Lukasz321

Post napisał: Lukasz321 » 13 wrz 2014, 16:04

Witam.

Znalazłem na forum gotowy krzyżak osi X Y.

Obrazek

Bardzo spodobała mi się taka konstrukcja.
Odradzaliście ze względu na koszta jeśli się domyślam głównie robocizny wykonania takiej części.
Jedynym kosztem dla mnie będzie zakup materiału ponieważ zrobić taki krzyżak mam gdzie.

Tylko teraz: jakie powinny być rozstawy prowadzeń dla osi X i Y przy moich wymiarach maszyny ? Nie znalazłem nigdzie jakiegoś "wzoru" a sam nie mam pojęcia jaki powinien być.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Drim
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Drim » 13 wrz 2014, 17:39

Od 100mm do 120 dla twojej maszyny.

Autor tematu
Lukasz321

Post napisał: Lukasz321 » 20 wrz 2014, 19:16

Trochę pozmieniałem w projekcie. Poprawiłem rozstawy łożysk jak i wałków. Zmieniłem podstawę, miały być profile aluminiowe ale jednak zrezygnowałem. Pole robocze wychodzi mi mniej więcej 170x170x70. Prześwit między stołem a bramą to około 77mm, myślę czy go nie zmniejszyć o 10mm aby móc w razie czego obrabiać wyższe elementy ale nie wiem jak bardzo wpłynie to na stabilność maszyny ?

Aha, miał być krzyżak ale postawiłem w końcu na takie rozwiązanie i jest ono raczej ostateczne, Z-etki nie odwracam.

Jeśli o czymś zapomniałem proszę o rady, myślę że w przyszły weekend będą już niektóre elementy poskręcane.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: G3d » 20 wrz 2014, 19:52

Chyba nie dosięgasz do stołu :mrgreen:
Mniej gadania - więcej robienia.

Autor tematu
Lukasz321

Post napisał: Lukasz321 » 20 wrz 2014, 20:06

G3d pisze:Chyba nie dosięgasz do stołu :mrgreen:
Sięgam, jest zostawione około 15mm "luzu" akurat na frez.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”