Wytaczak, na płytki wkręcane, czy lutowane
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Wytaczak, na płytki wkręcane, czy lutowane
Witam, chciałbym sobie kupić wytaczak oraz kilka noży i zastanawiam się, czy kupić z wlutowanymi płytkami, czy z płytkami wkręcanymi, kumpel ma do sprzedania z wkręcanymi, ale ktoś mi mówił, że np nimi nie weźmie się 0.1mm ale nie wiem ile w tym prawdy, a więc:
Kupić wytaczak i noże z płytkami wlutowanymi, czy wkręcanymi ?
dodam, że mam tokarkę hobbystyczną nóż max 16x16
Kupić wytaczak i noże z płytkami wlutowanymi, czy wkręcanymi ?
dodam, że mam tokarkę hobbystyczną nóż max 16x16
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Wytaczak, na płytki wkręcane, czy lutowane
Z wlutowanymi płytkami w zupełności Tobie wystarczą.bykol132 pisze:... dodam, że mam tokarkę hobbystyczną ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Totalna bzdura. Obecnie większość obróbki CNC opiera się na płytkach wymiennych, a wykonuje się przecież i bardzo dokładne detale.bykol132 pisze:a czy to prawda, że z płytką zmienną nie da się tak dokładnie skrawać?
otóż noże z lutowanymi płytkami można podszlifować do konkretnej potrzeby, kształtu geometrycznego, np wytaczak o trzonku 8x8, czy nawet 6x6, możesz zaszlifować tak by wytoczył Ci jeszcze mniejszy czy nietypowy otwór, czego ze składakiem, a zwłaszcza jego płytką się nie robi bo zepsulibyśmy powleczenie.bykol132 pisze:czym dokładnie różnią się te noże oprócz płytek?
Z tego powodu też płytek wymiennych się generalnie nie ostrzy, po stępieniu wszystkich krawedzi skrawających jest do wymiany. Poza tym lutowanych częściej używa się do skórowania np spawów czy skorodowanych powierzchni - taniej kosztuje jak ewentualnie płytka wyleci, i można bez problemu podostrzyć jak się stępi.
Generalnie noże lutowane możesz dostosować do swoich potrzeb, i naostrzyć. Kształtu składaków zazwyczaj się nie modyfikuje, a płytek nie ostrzy (a są relatywnie dość drogie), wynika to i z ceny i po części i z konstrukcji.
Ot, i chyba wszystko...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nie, składane jak najbardziej Ci sie przydadzą, zwłaszcza jak możesz tanio kupić, sa wygodne w użyciu bo nie trzeba wykręcać z imaka jak się stępi płytka, a potem mozolnie ustawiać, zwłaszcza jak robimy serie detali.
Ale i lutowane warto mieć do kompletu, bo nigdy nie wiadomo kiedy i do czego będą potrzebne.
Tokarzowi noży nigdy dość...
Ale i lutowane warto mieć do kompletu, bo nigdy nie wiadomo kiedy i do czego będą potrzebne.
Tokarzowi noży nigdy dość...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Noże to pryszcz ....... , zorientuj się ile będziesz płacił za płytki.bykol132 pisze:szczerze mówiąc to były używane z jakieś 5 razy ; p wiem ile kumpel je używał : ] a co jest w nich zdekompletowanego ?
[ Dodano: 2014-09-13, 13:42 ]
a górna granica za te noże to jaka może być ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki