Dozownik do ciasta

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4463
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#21

Post napisał: pitsa » 01 wrz 2014, 23:57

Zienek pisze:chwilowo wirtualne piwo
Trochę opisałem chaotycznie, ale dobrze że dało się załapać o co chodzi. ;-)

Nie wiem jednak jak ze szczelnością przy takiej szufladzie będzie.

Radzę pooglądać konstrukcje podajników celkowych. Jednoczenie pełnią rolę śluzy.


zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3730
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#22

Post napisał: Zienek » 02 wrz 2014, 00:01

Pitsa - pomysł z szufladką wygrywa, bo:

1. Można za pomocą pneumatyki sterować ruchami szufladek. Sterowanie ogranicza się do przestawiania elektrozaworu.

2. Ilość cieczy można wyregulować poprzez zrobienie szufladki na maksymalną dozwoloną ilość cieczy. Następnie w miarę potrzeby można zmniejszyć pojemność szufladki poprzez wkręcenie na stałe jakiegoś klocuszka do wnętrza szufladki.

3. Łatwość mycia. Rozszczepienie siłownika od szufladki i odsunięcie siłownika na bok pozwala wyciągnąć szufladkę, umyć, zdezynfekować oraz mieć dostęp do mycia "komódki" znajdującej się pod zbiornikiem.

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 661
Rejestracja: 14 kwie 2013, 21:35
Lokalizacja: Wielkopolska

#23

Post napisał: Tomciowoj » 02 wrz 2014, 06:38

Takie coś już jest tylko w pomniejszeniu i nazywa się... dozownik mydła w płynie :idea:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3572
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#24

Post napisał: cnccad » 02 wrz 2014, 06:47

pomysłów jest dużo. Ale do każdego tego pomysłu dochodzą takie czynniki jak lepkość "ciasta" , to co ono może zrobić pozostawiając coś po sobie i kilka co najmniej jeszcze czynników.

Ja bym sobie nie utrudniał życia. Proste grawitacyjne zalewanie , bez tłoków.
Fakt , tłok można tak zrobić że będzie miał samoczyszczenie. Z szufladkami to już ciekawszy pomysł , choć nie umiem go sobie do końca wyobrazić.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)


bartas4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 160
Rejestracja: 15 maja 2009, 23:26
Lokalizacja: Leszno

#25

Post napisał: bartas4 » 02 wrz 2014, 13:54

Hej, a może pompa perystaltyczna? Pod kątem dozowania odpowiedniej ilości ciasta powinna się nadać. Łatwo można przeprogramować ilość kroków/obrotów (jeśli by zastosować krokowca).

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#26

Post napisał: frezowacze » 02 wrz 2014, 23:57

Obrazek


+


Obrazek


sterowanie elektrozaworem powietrznym

w zbiorniku 3-6 atm

precyzja dozowania w zależności od ciśnienia i fi dyszy do 0.0001 l

do 200 cykli/min
żywotność 50 mln cykli (w praktyce po 6 latach 24h/24h padły 2szt -zabrudzenie)

można założyć na cnc i robić naleśniki we wzorki i kolorki

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3730
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#27

Post napisał: Zienek » 07 wrz 2014, 23:14

Frezowacze - ale to elektrozawór powietrzny.
To znaczy, że mogę sterować ilością powietrza.
I to podłączyć pod siłownik + jakiś tłoczek/szufladka?
Czy ciasto w szczelnym pojemniku z (1) wylewką, (2) podłączeniem do ciśnienia poprzez w/w moduł?

Czy proponujesz coś innego?

Pozdrawiam,
Zienek


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#28

Post napisał: diodas1 » 08 wrz 2014, 04:08

A ja zaproponuję inną koncepcję. Należałoby zbudować zbiornik na ciasto ze szczelną pokrywą w której trzeba umieścić wylot dozownika.Podobne to trochę do szybkowara. W naczyniu umieścić dopasowane do niego drugie naczynie z silikonu z atestem do "spożywki". Jak skarpetkę w bucie :mrgreen: Znowu przez analogię- podobną budowę ma membranowe naczynie wzbiorcze do CO. Jeżeli pokrywa będzie z nierdzewki a wewnętrzny silikonowy fartuch wywinięty na brzeg zbiornika metalowego, to całe ciasto będzie chronione przed kontaktem z materiałami zakazanymi przez sanepid. Wywinięcie silikonowego fartucha poza górną krawędź metalowego garnka będzie uszczelniać pokrywę którą oczywiście trzeba dociskać jakimś rodzajem zacisku, na przykład tak jak na zdjęciu zbiornika który pokazał frezowacze . W dnie metalowego korpusu trzeba umieścić króciec do podłączenia pompy perystaltycznej sterowanej precyzyjnie (silnikiem krokowym) która będzie tłoczyć pod gumową kiszkę ustalone porcje wody. Woda nie jest ściśliwa więc w każdym cyklu pracy silnika będzie z górnego króćca wytłaczana taka sama ilość ciasta, niezależnie od jego konsystencji. Po użyciu wystarczy zdjąć pokrywkę i wyjąć silikonową elastyczną wkładkę w celu jej wyczyszczenia. Przed każdym uzupełnieniem ciasta należy wypuścić spod silikonu nadmiar wody przez zawór lub włączyć pompę perystaltyczną w odwrotnym kierunku i cofnąć wodę do zbiornika. Po uzupełnieniu zapasu ciasta, przed dociśnięciem pokrywki trzeba uruchomić pompkę perystaltyczną żeby przestrzeń między silikonem a metalową osłoną wypełniła się całkowicie wodą, tak żeby jej nadmiar zaczął sączyć się spod wywiniętego kołnierza (dobre odpowietrzenie da gwarancję że porcje ciasta będą wystrzykiwały dynamicznie i w dokładnie odmierzonej wielkości. Po dociśnięciu pokrywy jeszcze kilka obrotów pompy żeby usunąć także spod niej powietrze i można grzać patelnię.
Mam nadzieję że opis mimo późnej pory jest czytelny ale na wszelki wypadek wrzucę jeszcze odręczny szkic :oops: szalonego pomysłu:
Obrazek
Nie muszę chyba dopowiadać że silikon będzie miał taki kształt jak na szkicu tuż po napełnieniu nową porcją ciasta naleśnikowego. W miarę pracy zacznie przypominać raczej wyciśniętą pasztetówkę ale to nie szkodzi. Jest przecież elastyczny.


Nie ma za co....

Liczę na udziały ze smażalni... lub jednorazową premię uznaniową. W stosownym momencie podam numer konta bankowego.


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1342
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#29

Post napisał: pltmaxnc » 08 wrz 2014, 15:22

Bardzo dobry pomysł !!!

Jako zbiornik zasobnik można użyć przeponowe naczynie wyrównawcze.

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#30

Post napisał: frezowacze » 08 wrz 2014, 18:04

Zienek pisze: Czy ciasto w szczelnym pojemniku z (1) wylewką, (2) podłączeniem do ciśnienia poprzez w/w moduł?

Czy proponujesz coś innego?

Pozdrawiam,
Zienek
TAK

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”