Zabranie dowodu rejestracyjnego za przepaloną lapmkę pozycyj

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: mc2kwacz » 08 wrz 2014, 12:34

RomanJ4 pisze:
TORREADOR pisze:Niektóre zwłaszcza nowsze modele samochodów są tak skonstruowane ,że podzespoły zakryte są kolejnymi podzespołami a te z kolei plastikowymi osłonami co wyklucza usunięcie usterki na drodze
spróbujcie zmienić na drodze przednią żarówkę pozycyjną w Mercedesie "esce" W220, (a np samodzielne wymienianie xenonów jest wręcz przez producenta zabronione...)
Życzę powodzenia..
Ewentualnie można poprosić panią policjantkę o pomoc, "bo ma pani drobniejszą rączkę'... :wink:
Jeśli oświadczysz że z chwilą wyjazdu oświetlenie było sprawne, nie ma prawa tego podważyć (chociaż uwaga! jest możliwość sprawdzenia w komputerze kiedy powstała taka awaria)
To nie ma wiele do rzeczy w kwestii odpowiedzialności za poruszanie się niesprawnym samochodem. Jeśli jedziesz w nocy np bez jednej lampy, to stanowisz potężne zagrożenie w ruchu drogowym. Podobnie parkując na poboczu bez kompletnych świateł pozycyjnych. Droga publiczna zaś nie jest prywatnym folwarkiem, tylko służy wszystkim i wszyscy mają prawo czuć się na niej bezpiecznie. Dlatego wszyscy użytkownicy są zobligowani do spełnienia określonych wymagań. Nie może być tak, że jeden z drugim staje okoniem z dowolnego powodu, choćby i dlatego że sam nie może lub nie potrafi usunąć usterki. I nie jest żadnym wytłumaczeniem, że się z jakichś świateł nie korzysta. Dziecinada a drogi nie są dla dzieci.

Od rozwiązywania takich przypadków są ubezpieczalnie i pomoc drogowa. Sprawa jest banalnie prosta. Albo sam sobie wymienisz żarówkę, bo potrafisz /jesteś w stanie, albo płacisz za to takim którzy potrafią. A jeśli masz "odmienne zdanie" to np tracisz dowód rejestracyjny, bo samochodem niesprawnym poruszać się po drodze publicznej nie wolno. Policja nie jest od zastanawiania się i ustalania dlaczego żarówka nie świeci. Policja przy braku kompletu świateł głównych powinna nakazać naprawę na miejscu, ew. odebrać dowód rejestracyjny a w sytuacji szczególnej nawet wezwać holownik na koszt kierowcy. Tak samo jak się dzieje w mieście przy nieprzepisowym parkowaniu. Od tego jest sąd, żeby przed nim dochodzić swoich racji. Tu nie chodzi o jakieś złośliwości, tylko zapewnienie bezpieczeństwa ruchu drogowego dla pozostałych kierowców.

Posiadanie auta w którym żarówek od ręki wymienić się nie da, jest prywatnym problemem jego właściciela, który ten problem jest zobowiązany rozwiązać sam. Ani innych kierowców, ani policjanta. Światło ma świecić - KROPKA.
Zawsze można pozwać koncern samochodowy :)
Ja to rozwiązuję w bardzo prosty sposób. Przynajmniej do tej pory dało się w ten sposób postępować. Nie ma mowy żebym kupił samochód w którym nie ma dość miejsca na nogi z przodu, z tyłu, jest mały bagażnik i... nie da się na drodze samodzielnie wymienić świateł głównych. Każdy samochód który tych warunków nie spełnia, to jest dla mnie kpina i jest od razu skreślany z listy wyboru.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: RomanJ4 » 08 wrz 2014, 12:50

mc2kwacz pisze:Jeśli jedziesz w nocy np bez jednej lampy, to stanowisz potężne zagrożenie w ruchu drogowym.
Ale nie pozycyjnej przedniej, bo tu o nią chodzi... :wink:
Logiki trochę...
pozdrawiam,
Roman

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 08 wrz 2014, 13:28

Logiki... Ja tu nie piszę o pozycyjnym, tylko ogólnie. logicznie można wywnioskować i nie jest to raczej zadanie skomplikowane...

Pozycyjne też jest bardzo ważne, jak ktoś napisał, kiedy padnie światło mijania. Oraz na postoju. Nigdy nie wiadomo, czy postój się nie zdarzy, dlatego te światła są wymagane. A nie że "nie używam" :) Hamulec ręczny tez musi działać, nawet gdy nie ma potrzeby użycia, i wiele innych rzeczy.

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Zanixi » 08 wrz 2014, 13:40

A ja mam pytanie: żarówkę można wymienić przy kontroli, prawda? Ile ma się na to czasu? ;) Jak ktoś stwierdzi, że wymieni, ale zajmie mu to 3h to co? :D

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 08 wrz 2014, 17:34

Nie sądzę, żeby dla policjanta był obciążeniem osobistym jakiś samochód stojący nieopodal, z właścicielem gimnastykującym się z żarówką :lol: Niechby i 5 godzin. W końcu i tak zawsze na koniec można ten dowód rejestracyjny zabrać, no nie? ;)

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jacek-1210 » 08 wrz 2014, 20:26

Tak dla statystyki: późnym popołudniem zrobiłem dziś krótką traskę, ok. 40km, niby jeszcze dzień, ale duża ulewa, pochmurno, ciemno i ledwo co widać. Z ciekawości zacząłem liczyć i naliczyłem 4 pacjentów bez lewego mijania (jak im się jeszcze przepali postój to też pewnie pojadą), 1 bez prawego mijania, 2 dusigroszy na samych postojowych i 3 bez ŻADNYCH świateł. Nie chodzi mi o to żeby karać ich niebotycznymi mandatami, bo każdemu może się zdarzyć. Chodzi mi o to, żeby tak długo i często nękać ich mandatami po 30-50zł aż recydywistom przestanie się to opłacać
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

logicsys
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: logicsys » 08 wrz 2014, 21:17

A ilu walilo oswietlaniem w kosmos? To tez plaga na drogach... tak przy okazji.
byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)

jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam

zdzicho
Posty w temacie: 2

Post napisał: zdzicho » 08 wrz 2014, 21:34

Wiadomo skąd określenie ,,mendy'' ,dla tej formacji.Z tych powodów mam jedna zasadę-nie pomagam im nigdy i w żadnej sprawie ,po prostu ,,nic nie wiem ,nie widziałem ,nie słyszałem ,nie znam".

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jacek-1210 » 08 wrz 2014, 22:10

logicsys pisze:A ilu walilo oswietlaniem w kosmos? To tez plaga na drogach... tak przy okazji.

2 kolejne sztuki - jeden miał źle ustawione a drugi po prostu jechał na drogowych... :smile:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 wrz 2014, 22:25

logicsys pisze:A ilu walilo oswietlaniem w kosmos? .
To ci zdolni co sami wymieniali :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”