Zabranie dowodu rejestracyjnego za przepaloną lapmkę pozycyj

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: upanie » 07 wrz 2014, 13:20

mc2kwacz przeczytaj jeszcze raz:
...zabrała mi dowód rejestracyjny za przepaloną prawą przednią lampkę świateł pozycyjnych...
Takie to niebezpieczne? Skoro masz samochód i jeździsz na co dzień a nie na święta do kościoła (ale gafa, przecież Ty nie z tych baranów co do kościoła ;) ) to wiesz, że przednie światło pozycyjne kończy swoje użycie w przepisach i instrukcjach obsługi.
Mam dwa samochody. Oba stare i w obu miałem spalone obie żarówki przednich pozycyjnych podczas badań technicznych. Pan diagnosta powiedział żebym wymienił żarówki jak będę miał czas. Spalonej żarówki od świateł stopu nie przepuścił i musiałem na miejscu wymienić bo to akurat ważne światła w przeciwieństwie do przednich pozycyjnych.
Zabieranie dowodu za brak świateł, których się nie używa to jest... nie wiem co to jest ale nie jest to normalne.
No i żeby było jasne to wiem, że te światła świecą razem z ze światłami mijania ale są wtedy niewidoczne.

czilałt...

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 07 wrz 2014, 15:14

mc2kwacz pisze:...
- unikać kupowania badziewia w którym samemu nie jest się w stanie wymienić żarówek (bo to JEST badziewie pod względem inżynierskim)...
Lub wymienic panewek ;)

Badziewie to jest zarowka, ktora sie przepala - nie pamietam juz kiedy musialem
wymieniac zarowke w aucie - chyba ze trzy auta wstecz w Espero...

q

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 wrz 2014, 17:50

Tak trochę obok tematu - jakie sa Wasze doświadczenia z Yanosikiem ? Zainstalowałem to to w piątek i na trasie do granicy i nazad, dwa razy mi ewidentnie dupcie uratował. Chyba skutecznieszy od CB.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 07 wrz 2014, 17:56

DObre. Przetestowalem jadac w gory - na Zakopiance dostalem ostrzezenia o przeszkodach
ktore postaly doslownie chwile wczesniej (zepsute auta). Sam tez wklepalem jakis wypadek
i dostalem podziekowania - wyglada ze duzo ludzi tego uzywa.

Jedno co mi sie nie podoba - chcac aktywnie uzywac musisz oderwac sie od kierownicy
i reagowac na powiadomienia. To jednak sprowadza niebezpieczenstwo...

q

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 wrz 2014, 18:04

oprawcafotografii pisze: To jednak sprowadza niebezpieczenstwo...

q
Dobre umiejscowienie i wspólny głośnik z nawigacją chyba zniwelują do minimum. A dwóch suszarek na dojeżdzie do bramek uniknąlem po ostrym hamowaniu :) Dodatkowe gadzety już zamówione.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 07 wrz 2014, 18:06

Ja uzywam jako aplikacja na telefonie.

q

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: mc2kwacz » 07 wrz 2014, 18:16

upanie pisze:mc2kwacz przeczytaj jeszcze raz:
...zabrała mi dowód rejestracyjny za przepaloną prawą przednią lampkę świateł pozycyjnych...
Takie to niebezpieczne? Skoro masz samochód i jeździsz na co dzień a nie na święta do kościoła (ale gafa, przecież Ty nie z tych baranów co do kościoła ;) ) to wiesz, że przednie światło pozycyjne kończy swoje użycie w przepisach i instrukcjach obsługi.
Mam dwa samochody. Oba stare i w obu miałem spalone obie żarówki przednich pozycyjnych podczas badań technicznych. Pan diagnosta powiedział żebym wymienił żarówki jak będę miał czas. Spalonej żarówki od świateł stopu nie przepuścił i musiałem na miejscu wymienić bo to akurat ważne światła w przeciwieństwie do przednich pozycyjnych.
Zabieranie dowodu za brak świateł, których się nie używa to jest... nie wiem co to jest ale nie jest to normalne.
No i żeby było jasne to wiem, że te światła świecą razem z ze światłami mijania ale są wtedy niewidoczne.
Dla odmiany przeczytaj jeszcze raz to co napisałem ja. Wystarczą pierwsze zdania.
Tego co skrzat napisał nie zauważyłem.

Że pan diagnosta Cię przepuścił bez żarówek to taki diagnosta. Przepuszczają samochody i bez amortyzatorów też, i bez ręcznego hamulca też. O czym to ma świadczyć? Że OK?
Gdyby mieli odpowiedzialność prawną faktyczną a nie teoretyczną, to by Ci nawet przepalone żarówki w desce rozdzielczej kazali wymieniać. Bo auto musi być sprawne, w sensie wszystkie fabrycznie zamontowane podzespoły.
Przy okazji, trzeba być niezłym patałachem, żeby na stację diagnostyczną pojechać z poprzepalanymi żarówkami pozycyjnymi i stopu. Tylko nie pisz, że się akurat po drodze przepaliły :lol: W porządnej stacji diagnostycznej za taką ignorancję sprawdziliby każdy szczegół i dali kopa w zadek pod postacią konieczności naprawy każdej wykrytej usterki w 2 tygodnie.

Oprawca, dobrej jakości żarówka standardowa halogenowa żyje 2-3 lata. O podwyższonej jasności odpowiednio krócej. Te mocno podrasowane średnio 3 miesiące wytrzymują. Jest to zgodne z fizyką.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 07 wrz 2014, 19:40

"Yanosik to komunikator dla kierowców, dzięki któremu w prosty sposób mogą oni informować się wzajemnie o sytuacji na drodze. Kierowca będąc świadomym co czeka go na trasie – kontrola, fotoradar czy wypadek – zwraca większą uwagę na prędkość z jaką się porusza, co zmniejsza ryzyko niebezpiecznych sytuacji na drodze."

Jakieś dotacje powinny być na zakup, wszak przyczynia się do bezpieczeństwa na drodze :wink:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 wrz 2014, 19:48

trzasu pisze: Jakieś dotacje powinny być na zakup, wszak przyczynia się do bezpieczeństwa na drodze :wink:
Zakup to chyba bez sensu, nawigacja nieszczególna. Zainstalowalem na samochodowym smarku używanym tylko na wyjazdach.
A popularny to chyba jest, sredno 70 - 100 tysiecy użytkowników bylo caly czas.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 wrz 2014, 20:12

bartuss1 pisze:hehe, kilka kompletów żarowek, kluczy płaskich i oczkowych, nasadowych, mlotek, klucz do kół, lewar, szlifierka reczna, wiertarka, zapasowe śruby i nakretki, agregat prądotworczy i mozesz na drodze rozebrać pół samochodu.
zreszta kiedys ojciec opowiadał jak z syrenki gęsiołapki na drodze silnik wyciagali.

w zaporożcu w komplecie narzędzi była wiertarka ręczna, ciekawe po co?
w dzisiejszych autkach to chyba tylko klucz do kół i podnosnik, jakis trojkat i kamizelki, sie porobiło, a nadgorliwych niebieskich ludkow jeszcze wiecej, chyba wraca pojęcie władzy bardzo lokalnej.

[ Dodano: 2014-09-07, 12:57 ]
a jeszcze klucz do świec, ewentualnie wtryskow i laptop serwisowy do kompa pokladowego z wtyczkami itd, czyli serwis wsio w jednym.

no ale patologia to jeszcze nie jest w porównaniu do sytuacji gdzie płyniesz sobie łódką, podplywa policjant i każe dmuchac w balonik ... i jak mu wyjdzie na plus to zabiera ci prawo jazdy hehe
zapomniałeś o spawarce. Przepisy tak naprawdę nie mówią jasno jednoznacznie czy za żarówkę przednią postojową mozna zabrać dowód.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”