Różnica zdań na temat cen :)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 24 sie 2014, 00:31

O rzesz k... jakie brzydkie noże . A garnek do łapania węży jaki nieprofesjonalny w temacie ( łapania węży ) .

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: IMPULS3 » 24 sie 2014, 00:34

mc2kwacz pisze: otworek pod śrubkę TRAFI IDEALNIE CZY NIE TRAFI IDEALNIE (z dokładnością tolerancji wykonania przyzwoitego fabrycznego uchwytu do płytek) w zero sprzed obróbki termicznej?
Będzie dobrze czy trafi czy nie trafi, jak płytka nie będzie się opierać bokami to tylko tyle że trzymanie będzie całe tylko na śrubce, ale jeżeli otwór będzie nieco z przodu to jak to jest w przypadku noży które mam ja to będzie jak zrobiła to PAFANA a swoją drogą to też można by się czepiać ze jakieś różnice mimo tego że fabryka dedykowana produkcji narzędzi są. Więc to ze Kamar robi dla siebie i po swojemu to + dla niego a nie powód do wstydu zwłaszcza że nie jest On od produkcji narzędzi.
Gdyby był to zapewne musiałby się oprzyrządować jakoś specjalnie pod tą produkcję ale i wtedy zapewne by mu się dostało że jak się ma specjalne uchwyty, maszyny i narzędzia to co to jest zrobić nożyk. :)
Nie sztuka zrobić jak fabryka na fabrycznych maszynach, sztuka zrobić na tym co się ma.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 69
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 sie 2014, 08:38

Ponieważ kol. IMPULS to nie troll i z Jego zdaniem liczyć się trzeba, z samego rana złapałem się za pomiary.
Stanowisko pomiarowe:

Obrazek

Nóż 1 - ocechowany, bezfirmowy. Wykonanie takie sobie (prostopadłe ścianki przy krawędziach tnących, czego nie lubię).
Przesunięcie otworu w teoretycznie w dobrą stronę po ok.15 setek w X i Y

Obrazek Obrazek

Nóż 1a - ocechowany, firmowy, wykonany tak jak lubie :)
Przesunięcie otworu 0.05 w Y i dwie dychy w X

Obrazek Obrazek

Bądź tu mądry i pisz wiersze :)
Ostatnio zmieniony 24 sie 2014, 12:05 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 24 sie 2014, 11:48

Koledzy, bo tak naprawdę to tu idzie bitwa o pietruszkę.
Myślę, że każdy producent noży mocowaniem typu S, zdaje sobie sprawę z dokładności jaką może otrzymać w produkcji wielkoseryjnej, i tak dobrał śrubkę do otworu w płytce, że niewielkie przesunięcie osi śrubki w stosunku do gniazda (i otworu płytki) nie wpływają na posadowienie każdej zmienianej płytki w gnieździe, która częścią stożkową śruby dociskana jest jak mimośrodem do ścianek gniazda

Obrazek Obrazek
Obrazek

Więc z jaką dokładnością (no, bez przesady) byśmy nie wykonali dany egzemplarz, to dla niego posadowienie zmienianych płytek będzie powtarzalne (a wiec położenie wierzchołka noża w stosunku do osi toczenia też)
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 sie 2014, 12:15

RomanJ4 pisze:Koledzy, bo tak naprawdę to tu idzie bitwa o pietruszkę.
Kolega to wie, ja to wiem, lubiani wiedzą, trolle nie wiedzą. A za szkice dzięki :)
Rano nie było czasu na analizę pomiarów ale teraz widzę ze sugestia IMPULS-a idzie w dobrą stronę. Płytka ma otworek 4.5 więc te dwie i pół dychy jest do dyspozycji. Ustawię przesunięcia po półtorej dychy do ścianek i powinno być optymalnie

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 24 sie 2014, 12:44

Bolączka tego forum czyli zdjęcia w takich przypadkach by sie przydało usunąć, :) ale i tak mam nadzieję ze będzie widać.
Płytka dokręcona dość mocno więc i wkręt trochę uciekł przez luz i sztywnośća mimo wszystko coś widać.
Obrazek

Niestety nic mi na zdjęciu nie widać jak wykręcę sróbkę ale na oko :) przesuniecie w tym nożu jest tak 0.2-0.3mm.
Jakby nie było to
kamar pisze:Ustawię przesunięcia po półtorej dychy do ścianek i powinno być optymalnie
też spokojnie wystarczy.

Choć jak ktoś dysponuje danymi fabrycznymi to dobrze by było wrzucić na forum jakie przesuniecia dla jakich płytek. :)

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: ma555rek » 24 sie 2014, 12:50

kamar pisze: Ustawię przesunięcia po półtorej dychy do ścianek i powinno być optymalnie
Jak widać temat o tyle ciekawy że autor też się na bieżąco uczy.
Chyba że to tylko niejasno postawiona kwestia bo że tak zrobi to oczywiście ze wiedział wcześniej.
A może i nie??? :wink: Mc2kwacz coś tam mówił o braku wyjscia.
Czy teraz gdy kończy się relacja nadal chórek akceptariuszy będzie przymierzał się do pojedynczych szt samodzielnego wykonania? Bo przecież dadzą radę???
Dzisiaj w parku jest festyn z główna atrakcją - warsztaty rozpalania ognia za pomocą pocierania patyków.
Fascynujące ale tylko i wyłącznie jako ciekawostka.

[ Dodano: 2014-08-24, 12:59 ]
RomanJ4 pisze:położenie wierzchołka noża w stosunku do osi toczenia też
kolega zapozna się z tolerancjami wykonania płytek ( zawarta w oznaczeniu) - okurat na położenie wysokości nie powinno mieć wpływu tym bardziej ze ten parametr jest najmniej istotny. Płytka zawsze ma leżeć na podparciu
i tylko do bocznych ścian gniazda jest dociskana - stad stożkowy otwór dla śruby , lub mocowanie mimośrodowe dla kołka lun mocowanie siłami skrawania przez klinowanie się w gnieździe.
Myślałem że Kamar robiąc noże przewidział te drobiazgi i robi w sposób sprawny - (np właśnie gniazdo na gotowo z hartowaniem bez zendry).
Tymaczasem robi bo "umie"
Pasjonat

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 sie 2014, 13:00

ma555rek pisze: Fascynujące ale tylko i wyłącznie jako ciekawostka.
Może popytaj tych co w tym robią (ojca ?) ile razy musieli robić specjalne narzędzie do jakiejś pojedynczej operacji. I to bez względu na koszty.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 24 sie 2014, 13:03

ma555rek,

No wiesz, daj kogoś kto wie wszysko to go zaraz sprowadzimy do poziomu odpowiedniego. :)
Kamar jest od wszystkiego więc wyśmiewanie że czegoś nie dopatrzył jest co najmniej nie na miejscu.
Większosć tych co to mądrują widząć czyjeś prace sama nic nie pokazała więc nie powinni się naśmiewać.
Jak pamiętam to Ty kazałeś przeliczać skoki gwintów zamiast skorzystać z gotowej fabrycznej tabeli.
Itd. :)

Sam też bym chętnie sobie kilka nożyków zrobił a blokuje mnie tylko brak czasu, więc ja chętnie śledzę takie tematy i to nie tylko jako ciekawostkę a bardziej jako kolejną lekcję. :)

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 sie 2014, 13:10

IMPULS3 pisze:
Niestety nic mi na zdjęciu nie widać jak wykręcę sróbkę ale na oko :) przesuniecie w tym nożu jest tak 0.2-0.3mm.
Chyba kiepski przykład :) Drugi wierzchołek płytki wrzyna się w nóż :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”