frezowanie plexi

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 08 maja 2007, 15:31

Dobre frezy kupisz na www.frezy.com

Co do montażu, to kładę na stół roboczy jakąś płyte paździeżową, czepiam na stałe chwytakami, następnie na taśmę dwustronną miejsca plexi gdzie będą litery takie jak O lub P (tylko nie ta supermocna! bo nie oderwiesz litery, a jak pociągniesz na siłę to się połamie), tam gdzie środek litery odpadając może ułamać frez a całą plexe do paździeża w kilku miejscach po obwodzie montuje za pomocą śrubek i podkładek, oczywiście nie wierce w plexie tylko montuje na krawędzi. Po całym dniu roboty w plexie taki blat nadaje się do kominka ;) Także 100% recyklingu. Czasami musze użyć 2 lub 3 blaty. Paździeż oczywiście z okleiną po jakiś starych szafkach ;)
Oczywiście ideałem byłby stół próżniowy ale to w maszynach wyższej klasy :/

Sam w przyszłej maszynie do frezowania plexi taki stół będę wykonywał, aby przyśpieszyć sobie pracę, pompę siemensa 2,2kw już mam w ilości 2 sztuk, ale to plany na przyszłość. Narazie cierpię na brak czasu.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

kris79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kris79 » 09 maja 2007, 06:59

Widziałem taki stół próżniowy kiedyś na zdjęciu i zastanawiam się nad jednym: Taki stół ma dużo dziurek i przyciąga obrabiany materiał za pomocą pompy, ale jak położysz materiał bezpośredniu na taki stół, to jak będziesz chciał np. przeciąć płytę na wylot, to będziesz powoli niszczył ten stół no bo nie możesz podłożyć nic pod obrabiany materiał, bo zatkasz dziurki i ni będie przyciągał. Czy dobrze rozumię , czy jakoś to się obchodzi? A może ten stół z dziórkami też się wymienia co jakiś czas , ale to by było bez sensu chyba.

Autor tematu
pawel gd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: pawel gd » 09 maja 2007, 09:33

nie wie czy u mnie numer z tasma przejdzie bo litery to zadko wycinam czesciej elementy do stojakiw na kosmetyki w ktorych na 1m kwadratowy mam ok 2000 malutkich elementow i musialbym podklejac po calosci ale sprobuje, mam jeszcze problem z frezami bo po ok 5-7 dniach frezowania po 8-10 godzin praktycznie juz nie tnie tylko topi i nie wiem czt tak ma byc czy mam cos zle ustawione i za szybko mi sie tepia

M-C
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: M-C » 10 maja 2007, 01:29

pod stol podcisnieniowy podklada sie specjalan mate ktora wlasnie uniemozliwia uszkodzenie materialu - jutro wystawiamy na allegro jeden taki sotlik, beda i filmiki i zdjecia tak wiec mozna zobaczyc jak to wyglada. Mata na ktorej mozna wiercic i frezowac kosztuje 8 zl - wystarczy na bardzo bardzo dlugo......

MarcinG
Posty w temacie: 9

Post napisał: MarcinG » 12 maja 2007, 13:51

pawel gd pisze:jednym slowem z tego co wywnioskowalem to mam za slaba i za wolna frezarke bo mam wrzeciono 710W a max posow to 1000mm na sekunde z tym ze przy max posowie wydaje odglosy jakby miala sie rozsypac za chwile. zauwzylem tylko ze frezem jednopiurowym idzie lepiej moze macie jakies kontakty do dobrych frezow

[ Dodano: 2007-05-08, 07:52 ]
dopiero zaczynam na takich maszynach precowac dlatego kazda informacja o frezowaniu bedzie pomocna z gory diekuje

[ Dodano: 2007-05-08, 11:11 ]
a moze ktos ma instrukcje do frezarki coner Mcut 1520?

[ Dodano: 2007-05-08, 12:32 ]
mam takie pytanka, jak montujecie plexi do frezarki bo ja do stolu frezarki zamontowalem pcv i plexi przykrecam srobkami malymi moze ktos ma lepszy patent.drugie pytanie to ile wytrzymuja wam frezy bo ja frezuje frezem 3mm jednoporowym (podobno dobrym bo do aluminium) w plexi 3mm na wylot i widac ze po calym dniu frezowania ztepil sie juz nie frezuje jak nowy.kolejna sprawa jest taka czy ktos wie jakim frezem jestem w stanie frezowac taka frezarka na wylot w plexi 8mm i na jakim posowie i gdzie moge takie frezy kupic
do plexy mi najlepiej służa jednopiórowe frezy 5mm, wytrzymują bardzo długo i bez problemu radzą sobie z 15 mm na raz. Niestety nie pamiętam marki, ale w poniedziałek spojrze, to jak mi się przypomnisz to Ci podam :)

co do monatazu na stoł.
na stół ploterka kłade pasy z PVC 10mm, na to płyte tego co tne ..
zazwyczaj taki stół starcza na 1,5 - 2 miesiące ..

pozdrawiam

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 12 maja 2007, 21:55

a jak unieruchamiasz plexe?

Co do frezów do Plexi to ja również polecam jednopiórowe firmy LG dostępne na www.frezy.com

MarcinG
Posty w temacie: 9

Post napisał: MarcinG » 12 maja 2007, 22:10

stół ma szyny, i na tych szynach mam chwytaki.
ponieważ jestem laik ciężko mi to wytłumaczyć ...

ale postaram się ...
stół plotera składa się z pasów o szerokości ~20cm; miedzy pasami jest rowek, w który wsuwam "kotwice" z nagwintowanym otworem. Materiał chwytam w ten sposób że biore śrube, przekładam ją przez 6mm podkładkę która dociska materiał do stołu i tyle.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 12 maja 2007, 23:09

MarcinG pisze:stół ma szyny, i na tych szynach mam chwytaki.
a czy materiał o dużej powierzchni nie wybrzusza się?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Autor tematu
pawel gd

Post napisał: pawel gd » 14 maja 2007, 11:31

potrzebuje frez 3mm i gdybys mogl mi dac namiary gdzie te frezy kupujesz byloby super druga sprawa to instrukcja do frezarki coner Mcut 1520, jakie grbe re pasy z plexi sa?

[ Dodano: 2007-05-14, 11:41 ]
mam jeszcze takie pytanie jak frezyjesz taka gruba plexi to z jakim posowem i z jakimi obrotami bo probowalem plexi 8 na jeden raz ale strasznie palilo krawedzi frezowane co powodowalo ze bylo mase roboty z czyszczeniem i polerowaniem

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 14 maja 2007, 20:30

Witam. Przecież piszę od paru postów, że frezy takie kupisz na www.frezy.com

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”