napęd 3500 mm

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.
Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 13 maja 2007, 17:18

bartuss1 pisze:
dobre, chciałbym miec wypielęgnowane dlonie, pielęgnuję pastą bhp i od czasu do czasu rozpuszczalnikiem TRI, poza tym nie mam czasu na czytanie panie konstruktorze rowerów, natłok zlecen mozna przyjąc jako powód,
a przypomniało mi sie, od czasu naszej ostatniej kłótni zbudowałem 6 ploterów :P
jakos nikt nie dzwoni z pretensjami ze coś nie działa ... za niedługo bede robił coś do warszawy, dam znac, może pojedziesz se zobaczyc jak chodzi.

co i tak nie zmienia faktu, ze poslugujesz sie pseudo-technicznym belkotem panie konstruktorze neilatajacych samolotow i "ploterow do frezowania mydla", jak to sam kiedys ladnie okresliles

i wciaz nie rozumiem, dlaczego zamiast przyznac sie do bledu rzucasz sie jak mucha na gownie i teraz usilujesz zmieniac temat. zalozyles watek o listwach zebatych to udzielilem ci takiej pomocy jakiej tylko bylem w stanie - mimo tego, ze mnie nie lubisz jka juz wyzej napisales.

-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 maja 2007, 19:40

DZIKUS pisze:i wciaz nie rozumiem, dlaczego zamiast przyznac sie do bledu rzucasz sie jak mucha na gownie i teraz usilujesz zmieniac temat.
czyzbys znowu mnie obrażał ?
do czego mam sie przyznawac skoro zadałem pytanie, a skoro je zadałem to chyba jasne że nie znałem do konca odpowiedzi ...
na marginesie stosujesz dziwne chwyty tak jakbys chciał wszystkim wokół uświadomić że jestem be, nieładnie panie dzikus oj nieładnie
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 13 maja 2007, 21:02

może ktoś powtórzy prostym językiem - wnioski co do listwy zębatej i jej właściwościach...
znam kilku ludzi którzy wciąż boją się stosować listwy zębate w swoich maszynach - ciekawe dlaczego?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 13 maja 2007, 21:18

markcomp77 pisze:może ktoś powtórzy prostym językiem - wnioski co do listwy zębatej i jej właściwościach...
znam kilku ludzi którzy wciąż boją się stosować listwy zębate w swoich maszynach - ciekawe dlaczego?

w wielkim skrocie: do duzych maszyn, ale niezbyt dokladnych jak najbardziej warto. luz miedzyzebny wprost przekladajacy sie na luz zwrotny mozna niwelwoac dociskajac kolo zebate do zebatki albo za pomoca parametru backshlash w programie sterujacym.
gdybym mial zbudowac duzy ploter do frezowania twozryw sztucznych (np duze litery) albo do drewna (np jakies plaskorzezby) to rozwiazanie to bralbym pod uwage. jesli mialaby to byc maszyna do obrobki 3d aluminium (plaskorzezby) to bym sie nie zdecydowal.
-nie, nie jesteś synu

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: qqaz » 13 maja 2007, 21:20

markcomp77 pisze:ciekawe dlaczego?
Przewaga "szkolniactwa i prymusa" nad samodzielnym myśleniem. Spróbuj podpowiedzieć na klasówce prymusowi coś w zakresie tematu którego nie umie. Albo podyktujesz co do słowa całość albo szkoda zaczynać.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 13 maja 2007, 21:21

jeśli uda mi się wybrać na targi w Poznaniu - to jednym z prjorytetów będzie podglądanie listw zębatów...

[ Dodano: 2007-05-13, 21:24 ]
qqaz pisze:
markcomp77 pisze:ciekawe dlaczego?
Przewaga "szkolniactwa i prymusa" nad samodzielnym myśleniem. Spróbuj podpowiedzieć na klasówce prymusowi coś w zakresie tematu którego nie umie. Albo podyktujesz co do słowa całość albo szkoda zaczynać.
dobre ;)
ja znam anegdotę (zdaje się prawdziwą) jak to na kolokwium prowadzący rozdał indywidualne zadania dla każdego...
poprostu zlecił wykonanie swojej pracy doktorskiej ;)

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 13 maja 2007, 22:35

kiedy są te targi w poznaniu i któe dokładnie ?
ja sie wybieram na Energetab do Bielska, ale to dopiero we wrześniu...

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 13 maja 2007, 22:39

a propos targow, to w tym roku na automaticonie widzialem firme sprzedajaca wlasnie ciekawy mechanizm zebatkowy: zebatka nie miala zebow prostych, tylko zblizone do takich, jakie sa w kolach lanuchowych. wpsolpracowalo z nia kolo zlozone z dwoch pierscieni meidzy ktorymi na obwodzie umeiszczone byly lozyskowane rolki udajace zeby. mialo to duzo wyzsza trwalosc i sprawnosc niz tradycyjny mechanizm zebatkowy (tribologia, tribologia, tribologia!).

A PRZY OKAZJI MALA REKLAMA
w ogole jesli ktos jest zainteresowany, to moge wyciac zebatke o dlugosci do 3mm w jednym kawalku na nowoczesnym laserze WYPOSAZONYM W LINIALY, wiec na pewno jest to dokladniejsze (w sensie zachowania podzialki a nie gladkosci powierzchni) niz zebatka zlozona z kilku segmentow wykonanych metodami obrobki skrawaniem. tyle, ze w moim wypadku ograniczeniem ejst grobosc, ale zawsze mozna ze soba skrecic kilka sztuk. rozmaite otwory mocujace rowneizs monza od razu wyciaic.
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 13 maja 2007, 22:45

wood carver pisze:kiedy są te targi w poznaniu i któe dokładnie ?
http://machtool.mtp.pl/
Najbliższa edycja : 11.06.2007 - 14.06.2007

tutaj zaczynamy się dogadywać...

https://www.cnc.info.pl/topics60/teraz- ... .htm#44021

co do możliwości spotkania się tam

[ Dodano: 2007-05-13, 22:48 ]
DZIKUS pisze:A PRZY OKAZJI MALA REKLAMA
w ogole jesli ktos jest zainteresowany, to moge wyciac zebatke o dlugosci do 3mm w jednym kawalku na nowoczesnym laserze WYPOSAZONYM W LINIALY, wiec na pewno jest to dokladniejsze (w sensie zachowania podzialki a nie gladkosci powierzchni) niz zebatka zlozona z kilku segmentow wykonanych metodami obrobki skrawaniem. tyle, ze w moim wypadku ograniczeniem ejst grobosc, ale zawsze mozna ze soba skrecic kilka sztuk. rozmaite otwory mocujace rowneizs monza od razu wyciaic.
takie technologiczne pytanie:

czy powierzcnia zębów nie powinna być jakoś ulepszona po cięciu?

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: triera » 14 maja 2007, 01:10

wracając do rysunku:
mam tu na stole 4 koła zębate: 1x90z + 3x30z, moduł 1, to największe niech będzie listwą.
Ułożyłem w zgodnie z rysunkiem,
kręcę odpowiednikiem tego ze sprężyną, wow - działa...
Pomijając dyskusyjne(?) kasowanie luzów za pomocą sprężyny,
moment obrotowy jest przekazywany przez 2x większą liczbę zębów.

znalazłem też:
http://www.icpltd.co.uk/index.html?lang ... =d286.html
listwa zębata z kołem rolkowym
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, 01:21 przez triera, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”