Program do "nestingu"

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 09 lip 2014, 12:07

Piotr Rakowski pisze: Kol. Andryjan - podejmujesz rękawicę?
Nie ma problemu, możemy podziałać dla dobra sprawy ;). Odezwę się niedługo, gdyż też obecnie mam okres urlopowo/wyjazdowy.

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 22 lip 2014, 22:58

Kurczaki coś długi ten wyjazd/urlop. Szkoda, że koledzy nie chcą działać w temacie.

A może inni chcą sprawdzić swoje "wielkie programy" z moim "maleństwem".

Dla podniesienia ciśnienia innym:

1. obecnie dysponuję biblioteką nestingu zawierającą aż 16 różnych algorytmów;
2. piwersze 8 z nich działa na określonym w góry obszarze starając starając się podane elementy "upchać" w sensie rozmieścić jak najmocniej, biorąc pod uwagę kształt elementów, ich powierzchnię, obszar wypukły itd.;
3. następne 8 działa na obszarze skończonym lub nieskończonym, z opcjami:
- upchnij najmocniej, zaczynając od dołu;
- upchnij najmocniej, zaczynając od lewej;
- minimalna długość w X,
- oraz minimalny Y.

Czekam na rozpoczęcie zabawy. Jak na razie wygrałem z Sigmą-Nest w zabawie z ułożeniem kilku elementów na jak najmniejszym obszarze.

Oczywiście bawimy się tylko algorytmiką, nie czasem układania, bo ten jest mało porównywalny.

Zapraszam do zabawy...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 31 lip 2014, 19:51

Wiadomo, że często ciężko się "pozbierać" po urlopie zatem spróbujmy wrócić do tematu :).

Przeczytałem na szybko ten wątek oraz "Nesting w CorelDraw" i trochę się pogubiłem w tych dyskusjach (kilka przykładów, skalowanie, niedotrzymywanie warunków rozkładu itp.).

Jeszcze raz proponuję wystawić przykład dxf z detalami które nas interesują, dotychczasowe wyniki oraz dokładne i niezbędne warunku dla nestingu.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 02 sie 2014, 09:48

Kol. Andryjan - pisałeś, że Cagila jest lepsza od innych, bo w układach na wstędze materiału rozkład jest najbardziej upakowany. Może pójdźmy w tym kiernuku. Mam układ elemetów z jakiegoś rozkroju dziewiarskiego. Spróbujmy go rozłożyć na jak najkrótszym odcinku wstęgi. OK?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 02 sie 2014, 10:18

Czy lepsza to oczywiście pojęcie względne i zależne od określonych priorytetów i wymagań klienta. Niemniej jednak do tej pory CAGILA była skuteczniejsza w większości przypadków jeśli chodzi o automatyczny nesting.

Możesz pokazać z jakim przykładem mamy się zmierzyć? :).
CAD/CAM CAGILA

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 03 sie 2014, 09:04

Już spieszę z przykładem. W załącznikach są elementy do rozkładu. Daję linki do wersji DXF i PLT. Każdy element jest wielobokiem zamkniętym. Warunki brzegowe:

- szerokość wstęgi 1600 mm,
- elementy rozkładamy z odstępem 1 mm między elementami i od brzegu wstęgi,
- każdy z elementów musi wystąpić 2 razy (krotność 2).

Moje algorytmy na razie nie uwzględniają odbicia lustrzanego i obroty elementów mam co 90 stopni. Mnie udało się je ułożyć na długości 12219 mm. Ciekaw jestem co Ci wyjdzie?

Obrazek

Linki do elementów:
Elementy DXF
Elementy PLT

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 05 sie 2014, 20:39

Zadałem te same warunki do rozkładu. Tak na szybko wynik w CAGILI 11554 mm. Dosyć duża różnica wyszła.

Obrazek
CAD/CAM CAGILA

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 sie 2014, 08:38

Sorki za brak odpowiedzi tak długo, ale zupełnie nie miałem czasu na zabawę z nestingiem. Zrobiłem drugi układ - zmniejszyłem go do 11997 mm, co nie przeszkadza, że i tak wygrałeś tę bitwę. Gratulacje dla programisów z CAGILI!

Obrazek

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 13 sie 2014, 16:57

Miałem proponować by duże elemęty grupować kończyć na małych i widze że to już działa :)
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 14 sie 2014, 18:57

Dziękuję. Generalnie na początku duże, aczkolwiek trochę małych też między nimi się znalazło.
CAD/CAM CAGILA

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”