W sumie chciałbym już zamówić zębatki i paski HTD o module 5 i szerokości 15mm.
Maksymalnie wejdzie mi zębatka o ilości zębów 31. Mam w związku z tym kilka pytań, za które obdaruję szczodrze kliknięciem "POMÓGŁ"
Jaka jest różnica między 30 a 31-ką. Tylko wielkość i ilość zębów? czy też za wyborem, którejś z nich przemawiają konkretne powody? Przed zakupem chciałbym się upewnić.
Rozumiem że typ 2F - ten z dwoma kołnierzami na bokach zębatki da się normalnie chwycić w uchwyt tokarski aby zrobić w nim otwór pod wałek śruby i silnika?
Jak taką zębatkę zamocować aby się nie przekręciła na wałku? Zwykły klin? Czy tzw "taperlock"? Czy taperlock jest o tak małym wymiarze tzn na wałek 10mm? Byłbym wdzięczny za zdjęcia instruktarzowe, film lub opis. Niestety nie jestem z wykształcenia mechanikiem, automatykiem itp, więc wszystko muszę wyczytać, zobaczyć etc. aby nie popełnić błędu i napędzić się w niepotrzebne koszta. Silniki będą prawdopodobnie 7Nm (kumpel zakupił do tokarki, ale chyba dla niego będą za małe i ja je łyknę, szczególnie że ma już sterowniki, zasilacz itp, tylko musiałbym jeszcze jeden komplecik na Z-kę skołować).
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów