CNC z ALUMINIUM Y=1700mm X=1300mm Z=200mm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
A ja jestem ciekawy dokładności maszynki. Widzę, że trochę skręcania było i mogło to spowodować wiele niedoskonałości. Czy ustawiałeś jakoś specjalnie prostopadłość osi X do Y i osi Z do płaszczyzny XY? Robiłeś już jakieś pomiary kątów i wymiarów po frezowaniu?
O ile sama prostopadłość osi Z nie ma dużego znaczenia przy wycinankach na wylot, to już prostopadłość osi X i Y się przydaje.
O ile sama prostopadłość osi Z nie ma dużego znaczenia przy wycinankach na wylot, to już prostopadłość osi X i Y się przydaje.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 21
Przy składaniu i skręcaniu na bieżąco brał udział bardzo dokładny kątownik dzięki któremu kąty są zachowane . Jedyny mankament jaki został do poprawy to napęd osi Y .wojtek30 pisze:A ja jestem ciekawy dokładności maszynki. Widzę, że trochę skręcania było i mogło to spowodować wiele niedoskonałości. Czy ustawiałeś jakoś specjalnie prostopadłość osi X do Y i osi Z do płaszczyzny XY? Robiłeś już jakieś pomiary kątów i wymiarów po frezowaniu?
Obecnie jest jedna śruba po środku ale strasznie się trzęsie i robi się zakos. Zmienię to i dam dwie śruby po bokach .
[ Dodano: 2014-05-19, 22:53 ]
Pomocnik się zawsze przyda . Prowadnik będzie zastosowany w tej maszynceZienek pisze:Fajny prowadnik kabli DIY.
Widzę, że też masz małego pomocnika