NOWY

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 09 kwie 2007, 18:40

fotki fotki fotki :wink:

kiedyś na allegro można było kupić pomkę dośc tanio .. poczytaj temat :

https://www.cnc.info.pl/topics60/mini-mill-vt3247.htm

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

Autor tematu
STRAZOK
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 10

Post napisał: STRAZOK » 09 kwie 2007, 18:55

Myśle jednak ze zaadoptuje samochodową pompke do spryskiwaczy jest taka ze hej :)

[ Dodano: 2007-04-09, 19:25 ]
Powiem tak pan poseł ZNAMY GO WSZYSCY nie przewidział w etapie szkolenia mojego rocznika rysunku technicznego wygląda styrasznie a pozatym stwierdziełem ze najlepiej mi to wychodzi gdy orozwiązuje kolejno etapy prac nad maszynką wiem przetestowałem to na sobie w modelarstwie i w innych moich konstrukcjach zresztom mój kolega też tak twierdszi składa teraz czołg albo PT-92 lub T-34 w skali 1:6 znamy wariatów składają w skalach 1:4 i 1:2,5 wariaci z nas i nich ja jak kolega zrtobi tego T-34 bede robił WZT myśle ze kojazycie podstawy militarów i własnie do tego nam potrzebna frezarka.
SORY ze sie powatzam ale gmaro uprzedził moją edycje postu.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: olo_3 » 11 kwie 2007, 01:33

tak sobie myślę ze potrzebuje kolega dosyć dużej frezarki aby wykonać czołg w skali 1:2,5 (czy podobnej)

pole pracy 400x400 raczej nieco małe, natomiast czy zdajecie sobie prawe z luzów w układzie napędowym i problemów jakie za tym idą ?
ponadto jeśli macie do dyspozycji bogaty park maszynowy wyposaży m/n w cnc i wykładowcę po swojej stronie, dlaczego kombinujecie z taka prowizorka jak śruby metryczne- bez trudu wykonacie we własnym zakresie śruby trapezowe, i z pewnością w lepszej klasie niż ze najtańsze kupne.
macie tez możliwość popaczenia w przemysłowych maszynach (cnc) jak zbudowane są poszczególne elementy, szczególnie te strategiczne (konstrukcja, przeniesienie napędu, wrzeciono, prowadnice - mocowanie tych elem., smarowanie i ochrona przed warunkami pracy) do tej pory przez 3str. wątku padły właściwie 3 pytania jedno o lokalizacje śruby pociągowej (umownie os Y), a drugie o pręty gwintowane i o pompę do chłodziwa.

jeśli chodzi o 1 pytanie - rozmieszczenie śruby, centralnie, w maszynie o takim polu prace jest zasadne (pod stołem).
W 2 kwestii stanowcze veto, to nie ma prawa działać !
W 3 punkcie: do obiegu chłodziwa wpływają mimo woli duże ilości materiałów obrabianych (tym bardziej z tej grupy która chcecie obrabiać) to spowoduje dosyć szybkie zużycie wspomnianej pompy.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 11 kwie 2007, 11:18

Chłopaki a nie wystarczy wam tak frezarka?

po co sobie łamać głowę skomplikowaną i pracochłonną maszynką, do robienia czołgów wystarczy :)

Autor tematu
STRAZOK
Posty w temacie: 10

Post napisał: STRAZOK » 17 kwie 2007, 08:45

Prosze przeciez to jest jakies monstrum i w dodatku ręczne.Pozatym frezarka bedzie robic elemety pecyzyjne do takich czołgów i innych np mikromodeli płyty podłogowe z cienkiego alu lub pcb weglowego.Elemety szkutnicze do okretów statków itp.
a jak z elektronika pomozcie z elektroniką bo z konstrukcją mechaniczna poradziłem sobie sam. na drugim moim temacie jest fotka silonika fajny jest tylko nie wiem jaki sterownik do niego dobrać najlepiej by było jak by ktoś podrzucił schematy i lustrzane odbicie płytek pcb ale opis po polsku prosze.
AAAA bym zapomniał czy moge zrobic tak ze zamiast mosieżnych tulejek na prowadnice dam teflonowe?? wydaje mi sie ze jest to lepsza opcja.??

[ Dodano: 2007-05-04, 15:04 ]
Widze ze ignorujecie mnie spoko nie kazde forum toleruje osoby początkujące.

Awatar użytkownika

Rayford
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 13 maja 2007, 07:48

Jak tam postępy z precyzyjną maszynką do czołgów ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”