NOWY

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 06 mar 2007, 05:56

PiotrO pisze:Ogólny zarys juz mamy, problem polega na dobrym rozmieszczeniu srób pociągowych.
zapodaj rys. konstrukcji to i o śrubach tez coś powiemy :wink:

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

PiotrO
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: PiotrO » 06 mar 2007, 07:50

Dremmel bedzie miał mozliwość ruchu do góry i w dół, będzie spoczywał na wózku poruszającym się prawo lewo- to mamy juz opracowane.
Nie wiemy gdzie umieścić śróbę pociągową by nie kolidowała z frezem.
Jeden z pomysłów to umieszczenie jej pod blatem (patrząc od dołu: śróba pociągowa, blat, material obrabiany, frez)

Czy umieszczenie śróby pociągowej do poruszania frezem przód-tył pod blatem to dobry pomysł?
napęd moze być tylko z jednej strony wózka czy lepiej z dwóch? (ja jestem za opcją napędu dwustronnego). Potem umieszcze szkice... teraz spiesze się do szkoły...

Autor tematu
STRAZOK
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 10

Post napisał: STRAZOK » 06 mar 2007, 08:22

Tak jak mój kolega wspomniał zastanawialiśmy sie jeszce nad śróbami pociągowymi w sklepach budowqlanych są takie metrowe tylko nie wiem czy one sie mogą nadawać ?? jaki skok gwintu powinien byc (drobno zwojowyczy jaki nie mam zielonego pojecia na ten temat znam tylko róznego rodzaju gwinty maszynowe) jaka gróba ta śruba mniej wiecej ?? Mamy mozliwosć zrobienia kadej czesci nie musimy kupować.
Drugą sprawą jest pozycjonowanei freza czy ktos moze nam wyjaśnic jak to sie dzieje treba mieć jakąś czujkę ??
Trzecia sprawa to co lepsze ruchomy stoł czy bramka??
chceili byśmy zeby to było w miare dokadnye ponieważ trudzimy się modelarstwem co poniekąd wiąże się z dokładnościa.

WSZYSKIM DZIEKUJEMY Z GÓRY !! :oops: :smile:
Jeszce zapomniałem zapodajcie jesli mozna prośic jakies schematy elektroniczne nadawające się pod tą frezarkę. :oops: :lol:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 06 mar 2007, 09:31

A oprócz chęci budowania może wystąpi u was taka malutka chęć poczytania forum.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 06 mar 2007, 09:51

Na dodatek przeczytanie forum powiedzmy od deski do deski z wybranych tematów - poszerzy wasze słownictwo a na pewno wzbogaci bo nikt tu za was nie da gotowego rozwiązania a jeśli już to można kupić choćby od kolegi z forum projekt(y) w każdym bądź razie nie źle zaczęliście na forum , pokażcie jakieś rysunki tego co planujecie zrobić bo same słowa jakoś trzeba ubarwić ...

P.S.

Wiedza zebrana na tym forum juz owocowała w wykonaniu naprawdę przyjemnych dla oka i funkcjonalnych maszyn , urządzeń a na pewno w większości użytkownikom pomogła niekoniecznie udzielających się na forum ...

W pewnym stopniu błędy jakie pojawiają się w odpowiedziach można wyeliminować przez :

http://www.bykom-stop.avx.pl/

Autor tematu
STRAZOK
Posty w temacie: 10

Post napisał: STRAZOK » 08 mar 2007, 19:05

To znaczy ze nic nie pomożecie musimy czytać ?? i za 2 lata dopiero ją zrobić ??
szkoda ale trudno dzieki przynajmniej za taką pomoc :) :lol: :oops:

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: termit_tm » 08 mar 2007, 19:22

jeśli ktoś napisze odpowie w tym temacie to nie będziecie musieli czytać ??samo się przeczyta ??

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 mar 2007, 19:56

dodam że jest na czym się wzorować , pierwsza konstrukcja nie koniecznie musi być od podstaw zaprojektowana przez nas :)

W pewnym stopniu błędy jakie pojawiają się w odpowiedziach można wyeliminować przez :

http://www.bykom-stop.avx.pl/

Awatar użytkownika

lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lenherd » 08 mar 2007, 23:08

Z wypowiedzi zainteresowanych wynika że to jeszcze młodsza młodzież która w odróżnieniu od starszej młodzieży cierpliwością nie grzeszy.
Poczytajcie forum jeżeli starczy Wam cierpliwości na to , to może starczy jej również na zbudowanie czegoś co będzie przypominało cnc.

Awatar użytkownika

Rayford
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 17 mar 2007, 18:49

Jak chłopaki z maszynką są jakieś postępy, czy daliście sobie na spokuj?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”