Frezarka 1000x500
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Jak kumaty operator i po zgrubnym przejeździe poczeka az ostygnie, odpuści łapy, potem znow dokręci i zrobi wykańczający to jest szansa na którąś dyche. Jak obleci byle jak to zaufaj dziadkowi Kamarowi, tolerancje będą mierzone w mmgfilipek pisze:Nosz jaja sobie ze mnie panowie robicie... nagle okazuje się, że montaż prowadnic to czarna magia i powinienem robić maszynę na wałkach z podporami od po*techukamar pisze:Od 1 mm do 5 na metrze w zależności od materiaługfilipek pisze:, ma trzymać linię prostą w jednej płaszczyźnie,.

Montaż na alu profilach to sprawa loteryjna. Trafiaja sie takie, ze trzymają prostoliniowość 5 setek (tyle wystarczyło żeby zabielić kiedys metrowy profil na mojej frezarce) a są też takie, że krzywizne widac na oko i można ją mierzyć w mm. Także jesli nie frezujesz ramki to liniał, szczelinomierze, cienkie tasmy z blachy i dużo żmudnej pracy.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 62
Dla mnie materiał to niestety kłopot.Dudi1203 pisze:Ty załatwiasz odprężony materiał i moge freznąćDudi, może przyjmiesz zlecenie na wykonanie takiego liniału ?A jak będzie żeliwne to do 1,2m moge Ci nawet na magnesówke wrzucić i przeszlifować
Najpierw spróbuję wg. instrukcji bez powierzchni ref. Zapamiętam jednak tego posta ;>
W końcu jakimś pozytywem "zawiało"triera pisze:przy profilach aluminiowych i odpowiedniej nośności wózków,
jest szansa, że całość będzie się sama "pasowała"
bez znaczącego zmniejszenia czasu życia

FiliP
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 62
Długo nie aktualizowałem wątku...
Sterowniki naprawione, elektronika wstępnie poskładana.
Niestety mam problem z tymi pierdzielonymi profilami alu i przyznam nie bardzo wiem co zrobić...
Przy obecnym montażu (post) mam za duże ugięcie profilu. Wystarczy, że położę samą oś Z centralnie na jednym z profili to od razu mam ugięcie 0,03 mm, ręką jestem w stanie docisnąć nawet 0,5mm.
Dodatkowo przekrój profilu alu pokazuje jak mało materiału jest przy rowkach mocujących, nie wiem czy to da się dodatkowo przefrezować - mało materiału do zebrania. Chyba profil ITEM nie był dobrym wyborem...
Pomyślałem o wstawieniu kątowników od wewnątrz (wewnętrzny bok profilu i spód powierzchni pracy), ew. dodatkowy pasek od zewnątrz pod szyną - oba ze stali 5mm.
Innym pomysłem jest podniesienie całości na dodatkowej ramie 80x80x5 lub 100x100x5, ale raz, że to dodatkowe koszta, a dwa że od tego to już można wychodzić całkowicie z profili alu...
Sterowniki naprawione, elektronika wstępnie poskładana.
Niestety mam problem z tymi pierdzielonymi profilami alu i przyznam nie bardzo wiem co zrobić...

Przy obecnym montażu (post) mam za duże ugięcie profilu. Wystarczy, że położę samą oś Z centralnie na jednym z profili to od razu mam ugięcie 0,03 mm, ręką jestem w stanie docisnąć nawet 0,5mm.
Dodatkowo przekrój profilu alu pokazuje jak mało materiału jest przy rowkach mocujących, nie wiem czy to da się dodatkowo przefrezować - mało materiału do zebrania. Chyba profil ITEM nie był dobrym wyborem...
Pomyślałem o wstawieniu kątowników od wewnątrz (wewnętrzny bok profilu i spód powierzchni pracy), ew. dodatkowy pasek od zewnątrz pod szyną - oba ze stali 5mm.
Innym pomysłem jest podniesienie całości na dodatkowej ramie 80x80x5 lub 100x100x5, ale raz, że to dodatkowe koszta, a dwa że od tego to już można wychodzić całkowicie z profili alu...
FiliP