q
Prezyzyjne szlifowanie na lustr gładkiej powierzchni poziom
-
oprawcafotografii
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
-
diodas1
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 8
Są różne szkoły (falenicka i otwocka) Jedni skupiają się na chłodzeniu i podkręcaniu, inni na dekorowaniu komputera różnymi LEDami, laserami. Multiinstrumentaliści robią jedno i drugie. Krańcowo z komputera bucha para, włączają się syreny i lasery lub odpalana jest raca w momencie zakończenia gry. Ja na tym się nie znam
a gier unikam jak ognia więc musi mi wystarczyć że mój sprzęt wykonuje sprawnie podstawowe operacje na bitach. Poznałem kiedyś młodego człowieka komunikującego się z otoczeniem krótkimi bezładnymi sylabami wyrzucanymi z płuc z prędkością karabinu. Pokazał mi swój "udoskonalony" sprzęt rozłożony po stole. Kable, rury, wiadra z wodą, chłodnice samochodowe na ścianie. Sam mu zresztą też podarowałem wymiennik ciepła który mi został po remoncie Opla. Skoro to jego hobby to trzeba być wyrozumiałym. Fabryczna obudowa jego PC była tak podziurawiona i zaopatrzona w pętle różnych wężyków jak pacjent na OIOM
-
dawca87
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Ale ciekły azot służy tylko do zrobienia screena. Nie nadaje się do ciągłego chłodzenia.Jak ktos chce zostac mistrzem gminy w kreceniu to i tak tylko ciekly azot zostaje![]()
Nie. Kondziołki się obrazająNa razie, bo wieść gminna niesie że prąd płynie najsprawniej w pobliżu zera bezwzględnego. Zresztą to wierzchołek góry lodowej. Nie tylko procesor się grzeje więc najlepiej cały komputer wrzucić do kadzi z ciekłym azotem
Było kilka projektow ale to nie miało na celu niesamowitej wydajności ale chodziło o w miare wydajne pasywne chłodzenieJak mnie pamięć nie myli to juz gdzieś widziałem cały zanurzony komputer w (oleju, czy innej substancji).
Hobby jak kazde inne. Sam w młodości zbudowałem chłodziarke na freonie. Bez obciążenia -54*C były jeśli dobrze pamietam. A ile było przy tym zabawy
Lepiej powalczyć o wydajność niz zrobić z kompa choinke.
Chyba musze pomyśleć nad jakimś chlodzeniem wodnym bo 720W ze sciany ciezko schłodzić powietrzem i pod obciążeniem mam na biurku odkurzacz
-
dawca87

Też kiedyś o tym myślałem ale wydajność nikła. Sprezarki sie raczej nie zastąpi. Dalej można iść w kaskady. Jako ciekawostkę miałem problem z dostaniem r22 w przystępnych dla mnie pieniadzach (wtedy jeszcze nie pracowałem). Wykorzystałem r290 (propan
) Zeby go zdobyć schłodziłem puszkę z gazem do zapalniczek poniżej temperatury skraplania butanu. I jak tu powiedzieć ze miałem ciekawą młodość
Z 16 lat wtedy miałem. Potem sobie nadrobiłem.
-
balbini

- Posty w temacie: 2
Re: Prezyzyjne szlifowanie na lustr gładkiej powierzchni poz
Potwierdza się zdanie o Polakach (z wyjątkami), że potrafią o wszystkim deliberować , pyskować, trollować, wygłaszać jedynie słuszne teorie w kilkunastu wersjach...
ale nie konkretnie na temat i zadane pytanie
:

ale nie konkretnie na temat i zadane pytanie
johnnycnc pisze:Zna ktoś jakiś sprytniejszy sposób na szlifowanie na lustro powierzchni metalowych?