Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 78
- Kontakt:
kamo, Witam. Jeśli chodzi o drgania przy zablokowaniu pinoli, przyczyną może być uchwyt. Ja miałem taki oryginalny uchwyt (tzn kolejny, na jaki mi firma zamieniła reklamowany pierwszy, który nie nadawał się do niczego), który co prawda miał tylko ok. 0,03mm bicia na narzędziu pod szczękami, ale jego walcowa powierzchnia boczna biła ok 0,3mm -0,4mm (przy sporej masie uchwytu to już dużo) i wprowadzał drgania. Gdy zablokowałem wysuniętą pinolę, nawet było słychać nieprzyjemny odgłos z szarpanych łożysk. Przy nie zablokowanej słychać tego nie było, tłumaczę to tym, że przy odblokowanej pinola przy drganiach może się nieco ruszać na boki i łożysko tego tak nie odczuwają i tym samym są ciche. Wszystkie te objawy prawie ustąpiły, gdy kupiłem nowy porządny uchwyt plus nowy trzpień uchwytu.
Proponuję, abyś zdjął uchwyt i puścił maszynę na samym wrzecionie, albo tylko wrzecionie i trzpieniu. Jeśli objawy opisane przez Ciebie znikną, tzn że winien jest uchwyt.
Trzeba dążyć do blokowania pinoli przy jak najmniejszym jej wysuwie, a wysokość pracy regulować wysokością głowicy (np przy frezowaniu). Nie przesadzaj też z dokręcaniem blokady, im bardziej dokręcisz drgania rosną. Wystarczy lekko, pinola się nie ruszy. Podejrzewam, przy mocniejszym dokręceniu pinola odchyla się od swojej osi.
A co z przekładnią? Moja chodzi dobrze i nie wymaga ingerencji.
Proponuję, abyś zdjął uchwyt i puścił maszynę na samym wrzecionie, albo tylko wrzecionie i trzpieniu. Jeśli objawy opisane przez Ciebie znikną, tzn że winien jest uchwyt.
Trzeba dążyć do blokowania pinoli przy jak najmniejszym jej wysuwie, a wysokość pracy regulować wysokością głowicy (np przy frezowaniu). Nie przesadzaj też z dokręcaniem blokady, im bardziej dokręcisz drgania rosną. Wystarczy lekko, pinola się nie ruszy. Podejrzewam, przy mocniejszym dokręceniu pinola odchyla się od swojej osi.
A co z przekładnią? Moja chodzi dobrze i nie wymaga ingerencji.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Przekładnia niby chodzi dobrze ale wkurza mnie drgające koło pasowe pośrednie, wole mniej biegów a cichszą przekładnie i zminimalizować nawet lekkie drgania. Dlatego pytam jaki pasek jest w Zośkach które mają 5 biegów ?
Sumując moje przygody stwierdzam że: mogłem jednak zbudować frezarke kolumnową ze stołem krzyżowym za 650zł technologis jaki jest w ZX7025 d otego dokupić małą wiertarkę stołową i dobudować a wrzeciono wysokoobrotowe 16-27tyś/obr. Zyskałbym na mniejszych obciążeniach przy frezowaniu i zapomniałbym o drganiach.
Sumując moje przygody stwierdzam że: mogłem jednak zbudować frezarke kolumnową ze stołem krzyżowym za 650zł technologis jaki jest w ZX7025 d otego dokupić małą wiertarkę stołową i dobudować a wrzeciono wysokoobrotowe 16-27tyś/obr. Zyskałbym na mniejszych obciążeniach przy frezowaniu i zapomniałbym o drganiach.
Obrabiajmy, naprawiajmy, twórzmy !!! ... cieszmy się!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 47
- Kontakt:
Zrób pomiar pasa i tyle, te co miały 5 biegów pewno miały inne koła pasowe.kamo pisze:Przekładnia niby chodzi dobrze ale wkurza mnie drgające koło pasowe pośrednie, wole mniej biegów a cichszą przekładnie i zminimalizować nawet lekkie drgania. Dlatego pytam jaki pasek jest w Zośkach które mają 5 biegów ?
-
popsułem
Czołem.
Przepraszam, jeżeli to już było, ale 52 strony wątku...
Użytkuję ZX-7016 od 4 lat i jestem bardzo z niej zadowolony. Dzisiaj niestety dałem d... Chwyciło mi materiał, obróciło całą głowicę. To niewielki problem. Niestety pojawiło się bicie wrzeciona:( jakieś 0.5 mm. Przy innym uchwycie to samo. Czy ktoś z Kolegów już to przerabiał? Łożysko czy coś gorszego? No i jak się zabrać do naprawy?
pozdrawiam
iszczyg
Przepraszam, jeżeli to już było, ale 52 strony wątku...
Użytkuję ZX-7016 od 4 lat i jestem bardzo z niej zadowolony. Dzisiaj niestety dałem d... Chwyciło mi materiał, obróciło całą głowicę. To niewielki problem. Niestety pojawiło się bicie wrzeciona:( jakieś 0.5 mm. Przy innym uchwycie to samo. Czy ktoś z Kolegów już to przerabiał? Łożysko czy coś gorszego? No i jak się zabrać do naprawy?
pozdrawiam
iszczyg
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 163
Trzeba pomierzyć czujnikiem co dostało szlag. Jestem z Gliwic więc jeśli brak Tobie sprzetu to będę w stanie pomóc
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 78
- Kontakt:
iszczyg, Witam. Po pierwsze nie przejmuj się zanadto. Zacznij od pomiarów. Zmierz bicia bocznej powierzchni obrotowej wrzeciona, jak masz czym to po zdjęciu trzpienia wewnętrznej stożka. W ten sposób wykluczysz skrzywienie góry. Zdejmij uchwyt, zmierz bicie samego trzpienia. Jeśli trzpień bije, zaznacz jego położenie względem wrzeciona i uchwytu, wyjmij go i spróbuj założyć inaczej. Może się tylko od tego szarpnięcia naruszył, ale jeśli bije podobnie w każdym położeniu, mógł się skrzywić. Jak trzpień ok, badaj uchwyt, podobnie spróbuj w kilku położeniach. Piszesz, że zmieniałeś uchwyt, ale czy wyjmowałeś trzpień? Jeśli miałby się skrzywić, to pewnie on. Łożyskom raczej nic się nie stało.
-
Panowie pytanie z innej baczki, opłaca sie brać ZX7025 ? http://www.maktek.pl/wiertarko-frezarka ... rodukt-576
Stół ma dokładność 0.04 i 0.02 a nie jak w zx7016 podziałka 0.1
Stół od zx7025 widziałem na własne oczy, wykonanie dość ok w porównaniu do zx7016, ale z reszta nie mam pojęcia...
Stół ma dokładność 0.04 i 0.02 a nie jak w zx7016 podziałka 0.1
Stół od zx7025 widziałem na własne oczy, wykonanie dość ok w porównaniu do zx7016, ale z reszta nie mam pojęcia...
Obrabiajmy, naprawiajmy, twórzmy !!! ... cieszmy się!
-
AdamFX, Egojack: bardzo dziękuję za pomoc. Pomierzyłem czujnikiem zegarowym stożek i nowy trzpień i cały czas jest bicie. Na końcu trzpienia 0.5 mm, na końcu stożka po zewnętrznej jakieś 0.1, a wewnątrz mniej, ale nie mam kątowego czujnika i dosięgam do wewnętrznej końcówka pod kątem, więc musi być mniej. Wygląda więc że stożek bije:(
I.
I.