jak się wykazać i nie narobić sobie wrogów?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 20 lip 2014, 10:31

Z pracownikiem pokroju Zdzicha, gotowym bić kolegę za to tylko, że uczciwie pracuje, gadać nie warto. Najlepiej go zwolnić od ręki. Kiedyś istniała instytucja wilczego biletu dla komunistycznych podżegaczy, i warto by ją przywrócić...

Tagi:

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: skoczek » 20 lip 2014, 10:35

MlKl pisze:Z pracownikiem pokroju Zdzicha, gotowym bić kolegę za to tylko, że uczciwie pracuje, gadać nie warto. Najlepiej go zwolnić od ręki. Kiedyś istniała instytucja wilczego biletu dla komunistycznych podżegaczy, i warto by ją przywrócić...
Pomimo różnic poglądów nic tu do nikogo nie mam. Poza tym napisałem że On albo ktoś inny. Niepotrzebnie się na niego powołałem.

Tak więc ja tych biletów wręczał nie będę.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lip 2014, 10:38

skoczek pisze: Pogadaj również z pracownikami, a nie tylko z szefostwem.
.
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Obserwuję efekty a nie wysłuchuję żali czy zachwytów.
Koszt pracownika to taki, że przez tydzień nie musi robić przy maszynie, a ma za to troche pomyśleć. No i obiad dostanie :)

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: skoczek » 20 lip 2014, 10:46

kamar pisze:
skoczek pisze: Pogadaj również z pracownikami, a nie tylko z szefostwem.
.
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Obserwuję efekty a nie wysłuchuję żali czy zachwytów.
Koszt pracownika to taki, że przez tydzień nie musi robić przy maszynie, a ma za to troche pomyśleć. No i obiad dostanie :)
Ty za to zawsze wszystko wiesz najlepiej :). Szkoda że już parę razy na forum twierdziłeś jedno a później zmieniałeś ocenę (nie każ mi wyszukiwać konkretnych przykładów w ponad 6000 Twoich postów, bo nie mam czasu na to).

Wróć do poprzedniej strony i przeczytaj co napisałem. Często efekt wprowadzenia tego jest kiepski, ale nie zawsze.
Jeżeli w tej firmie na którą się powołujesz ktoś to wprowadził z głową to chwała mu za to.

BTW: Skoro to takie piękne to rozumiem że u Ciebie też to funkcjonuje? ;)
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lip 2014, 11:35

skoczek pisze: BTW: Skoro to takie piękne
"to, tego, temu" Jak pisałem, nie masz pojęcia o co chodzi, gdzie mozna zastosować, jak " to " się odbywa a usiłujesz dyskutować. Poczytaj popytaj i pogadamy.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: mc2kwacz » 20 lip 2014, 13:34

Polskiej nazwy nie ma, ale są są na całym świecie firmy, i w Polsce też, które o tym nie słyszały a tak właśnie działają. To zależy od szefa. Musi mu się chcieć robić dobre i coraz lepsze rzeczy. Ambicjonalnie i z "wewnętrznej potrzeby" wykonywania pracy dobrze. I to raczej małe firmy i bardzo małe, bo te duże, wliczając koncerny, to po prostu szkoda gadać i ręce opadają.
Mało która firma rośnie i wraz z nią dostatecznie szybko rośnie jakoś zarządzania, która pozwala to ogarnąć i utrzymać na poziomie. Częściej jest to jakiś drobny prywaciarz, który mniej lub większym fartem trafił w niszę. Zaczyna puchnąć i jedyny sposobem żeby się wszystko nie rozlazło jak stare gacie na tłustej babie jest zatrudnienie 2-3 bezwzględnych psów-dozorców.

zdzicho
Posty w temacie: 12

Post napisał: zdzicho » 20 lip 2014, 14:24

MIKI -nikogo nie zamierzam bić ,tylko uświadamiam młodego kolegę ,ze rożne rzeczy mogą się zdarzyć. Z życiowego doświadczenia wiem ,ze takie przypadki się zdarzają .
W razie takiego rozwoju wypadków sfinansujesz koledze implanty ,czy bedziesz nadal medrkowal
Kamar- w firmie której pracuje ,kaizen obowiązuje od początku jej istnienia w Polsce (12 lat) i co -i nic. Jak jest mobbing,to każdy ma głęboko robienie właścicielowi prezentów.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lip 2014, 14:39

zdzicho
Posty w temacie: 12

Post napisał: zdzicho » 20 lip 2014, 14:45

Co kamarze chcesz tym udowodnić ,z Japończycy ,to naród specyficzny? Wszyscy o tym wiedzą. Ja ci piszę jak wygląda przeszczepianie żywcem ich rozwiązań ,na grunt innej kultury,filozofii życia i innych uwarunkowań.
Ludzie szybko zauważyli ,ze za friko dokręcają sobie śrubę. Od dokręcania są przecież ,,dokręcacze' ,którzy biorą za to pieniądze. czy jest racjonalny powód ,by ich wyręczać?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 20 lip 2014, 14:56

Kaizen dla Polaka.

Szef do pracownika:
"Jak tak zoptymalizujesz pracę, że produkcja na Twoim stanowisku wzrośnie o 25%, to masz jednorazową premię 10% i stałą podwyżkę 5%".

Jak się uda przy jednym detalu, to pracownik zacznie myśleć nad takim optymalizowaniem w przyszłości.

Moim zdaniem można ludzi zmobilizować do takiej współpracy ale trzeba być w firmie liderem, a nie szefem.

Obrazek

I trzeba umieć z pracownikami prowadzić dialog, a nie mówić do nich.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”