Prasa warsztatowa DIY
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
źle zacytowałem, chodziło mi Twój wpis, że beton popęka, jeśli jest dobrze w środku wylany nie popęka, szybciej pod obciążeniem pęknie razem z profilem tak jak bynajmniej maiło to miejsce u mnie, na beton można działać różnymi siłami, mosty, wiadukty są robione z betonu zbrojonego, wstępują tam rożne obciążenia tak wiec nie tylko ściskanie przenoszą, wiadomo najkorzystniej by było.251mz pisze:trzasu,
w obu przypadkach działają zupełnie inne siły.
Takie zalewanie profili betonem to metoda tzw traconego szalunku, czasem w budownictwie robi ie tak iż są budowane metalowe "skrzynie" w kształcie słupów do których wrzuca się zbrojenie i zalewa betonem, skrzyni się już nie usuwa, z zalewaniem profili jest podobnie z tą różnica, ze bez zbrojenia

no ale to nie o tym w tym wątku.
Jak rama na prasie będzie niewłaściwa to nic się prócz skrzywień dziać nie będzie, stal S235 czy S2355 to nie żeliwo i pod wpływem przeciążenia nie pęka a się odkształca trwale, chyba że zalejemy profil betonem to może pęknąć, bynajmniej mi pękł.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2014, 16:46 przez trzasu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 12
Wracam do tematu po bezowocnych poszukiwaniach odpowiedniego materiału, zmieniła się nieco koncepcja. Stół szerokości 1000mm stanowić mają dwa ceowniki 220 (1). Zastosowany zostanie podnośnik hydrauliczny 30 ton. Zmianie uległa koncepcja ramy z kształtu H na kształt A. W roli słupów (2) i skosów (4) chciałbym zastosować pojedyncze ceowniki 100, belkę górną (5) stanowić mają dwa ceowniki 100 połączone w profil zamknięty, a belkę (3), która będzie prowadnicą dla siłownika i elementem podlegającym sile ściskającej, pojedynczy ceownik 100. Całość spawana. Czy taka konstrukcja przeniesie 30 ton ?

Przykład takiego rozwiązania

Przykład takiego rozwiązania