odstraszanie szpaków

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 10 cze 2014, 11:08

pozdrawiam,
Roman

benekSpodenek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: benekSpodenek » 19 cze 2014, 21:22

Dasza77, najbardziej mi się podoba pomysł z perswazją :D A poważnie, siatka czasami pomaga, ale w gruncie rzeczy to nic nie jest w stanie powstrzymać tych ptaszydeł :(

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jacek-1210 » 20 cze 2014, 17:10

mc2kwacz pisze:Barbarzyństwo.
O ile mi wiadomo, wszystkie ptaki w Polsce poza wróblem pospolitym, są pod ochroną gatunkową albo ścisłą ochroną. Tak więc przy takich metodach "odstraszania" można w ogóle stracić dochody z sadu czereśniowego (z powodu potężnej kary) albo nawet wolność.
Nie ma opcji, trzeba montować siatki albo różne straszaki. .

A czy to też nie podpada pod paragraf ? Wszak ptak może doznać ciężkiego stresu a nawet szoku, może nawet zdechnąć z rozpaczy jeśli nie będzie mógł zjeść czereśni - i co wtedy - wszak to my jesteśmy winni jego śmierci :mrgreen: . Czasem marzy mi się kurna chata.... Kupić prosty ASG, zabić nie zabije, krzywdy nie zrobi, ale jak ptaszysko dostanie plastikową kulką to prędko nie wróci. Wiem, wiem, to też jest zabronione - z ptakami jak z dziećmi: mogą się lać między sobą, ale dać klapsa to już zamach na nietykalność :smile:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”