tomcat65 pisze:Użyj 59 stopni - wzrokiem da się ogarnąć, podziel ten odcinek na 60 części i masz do 1st dokładność.
1 minuta. Tyle, że jak widać, koledze potrzebne to do szlifierki do otworów, więc minuta dokładności to może też być troszkę za mało do wyszlifowania stożka Morse'a Mk2 (1°25'50"), no ale lepiej niż 1° (resztę i tak by trzeba na tusz)
tomcat65 pisze:O ile będzie czytelne, ale średnica duża, powinno wyjść.
A jak widać na zdjęciach skala główna jest dosyć duża (szkoda że kolega
krzysiek gil nie podał dokładnej średnicy to byśmy liczyli faktyczne) i jedna działka ma dość dużą szerokość, wg wzorów:
obwód okręgu
L(w mm)

gdzie
L - obwód (długość) skali gł.
r - promień skali głównej (mm)
i teraz długość
Ldz. jednej działki(w mm) równa się;
Ldz.(mm)=
L/360
Przy noniuszu na szerokości 59° jedna działka noniusza będzie miała szerokość prawie działki skali głównej (oczywiście minus 1/60-ta), czyli sporo, i z powodzeniem można by w jedną działkę skali noniusza wpakować półkeskę oznaczająca 30" (pod lupą bez problemu będzie ustawić)
Zakładając (teoretycznie) średnicę skali gł. 200mm, to 1 działka będzie równa
Ldz.=
1,74(4)mm, czyli sporo, a działka noniusza będzie przecież niewiele mniejsza. Więc myślę, że władowanie w środek półkreski sekundowej(30") ma realne szanse na powodzenie.
krzysiek gil pisze:jaka dobrać tarczkę żebym mógł naciąć ten noniusz chociaż w minutach bo o sekundach już nie myślę
trzeba zacząć od obliczenia na ile działek trzeba podzielić pełny okrąg by zrobić nasz noniusz do
1'
360°:59°=6,10169491525 , tyle razy zmieści się nasz noniusz na okręgu, co daje nam działek na 360°:
60(działek noniusza) x
6,10169491525 = 366,101694 ≈ 366 (na tyle musimy podzielić okrąg.
obliczenie ilości otworków tarczy podziałowej przy przełożeniu podzielnicy 40:1 wg wzoru:
nk = 40/366=20/183 bardziej skrócić się nie da (niech mnie ktoś poprawi jeśli gadam głupoty..)
już widać, że takiej tarczki do prostego podziału na "40-stce" raczej nie znajdziesz, bo tarczki najczęściej mają rzędy jak niżej
I – 15, 16, 17, 18, 19, 20,
II – 21, 23, 27, 29, 31 i 33,
III – 37, 39, 41, 43, 47 i 49.
(chyba, ze taka znajdziesz albo sobie taką zrobisz np z alu, nawet tektury, ale to partyzantka), i trzeba by dzielić różnicowo (w tym niestety nie jestem mocny, bo nigdy od szkoły nie stosowałem, a skleroza postępuje

, może koledzy by pomogli )
ale da się przy podzielnicy o przełożeniu ślimacznicy 72:1

lub 90:1

rząd o 61 otworach, o ile dobrze pamiętam występuje w dużych tarczach podziałowych..

na swojej 40-tce mógłby natomiast zrobić noniusz o dokł.
2'

(mam nadzieję że nic nie pokręciłem...

)
Edit. A właśnie, kolega
pioterek bardzo ładnie to przedstawił..