5m/s 5G najszybszy laser Kimla

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: oprawcafotografii » 11 cze 2014, 10:14

Ale niewiele rozumie.

Panie Kimla - prosze o pare filmikow z nowej maszyny :)

q

Tagi:

PawelM
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Post napisał: PawelM » 11 cze 2014, 11:55

Zaraz ktoś napisze, że Pan Kimla dał Prezydentowi "na słodkie" za to, że pojawił się u niego na stoisku:D

Wracając to tematu, ciekaw jestem kiedy ludzie nauczą się:
1. Przygotować choćby jeden przykładowy plik DXF
2. Przygotować kilka formatek tego samego materiału do testów
3. Pojeździć po firmach i porobić testy

Zegar start / stop, analiza kosztów wytworzenia danego pliku, analiza kosztów zakupu maszyny i wsio.

Ja uważam, że Polskie firmy mogą zdecydowanie konkurować z największymi zagranicznymi. No i Polski serwis.
Spawanie, gięcie, cięcie, zawsze pomogę.

Awatar użytkownika

slashdot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 22

Post napisał: slashdot » 11 cze 2014, 13:22

www.kimla.pl_ pisze:Szanowny Kolego Slashdot,

Kolejny raz strzelił kolega kulą w płot.
Laser Trumpf był znacznie wolniejszy od lasera Kimla.
Klient przyszedł z detalem do wycięcia i na laserze Trumpf wycinali go prawie 2x dłużej, więc w tym co pisze Oprawca jak widać jest dużo prawdy.

Może kolega Slashdot napisze jakim cudem maszyna na listwach zębatych, z mechaniką od laserów CO2 i wolnym systemem sterowania ma dogonić maszynę na napędach liniowych, z systemem sterowania z dynamiczną analizą wektorów oraz pętlą regulatorów położenia o częstotliwości 20kHz?

Dinozaury też kiedyś rządziły na ziemi. Kiedyś...
Proszę się nie kompromitować.

Poza tym szybkość cięcia blachy 1 mm nie jest najważniejsza dla firm ewentualnie zainteresowanych szybką wycinarką laserową fiber.

1.Z jaką prędkością Flashcut tnie nierdzewkę i czarną przy grubościach >8mm przy takiej samej mocy źródła np. 5kW
2. Jak Flashcut sobie radzi (albo raczej nie radzi) z wibracjami, jakością i dokładnością przy tak rozrleklamowanych szybkościach i przyspieszeniach, podczas cięcia cienkich blachach. Wygląd i konstrukcja sprawiają wrażenie zabawki i maszyny warsztatowej i zupełnie nie nadającej się na produkcję 24/7

:mrgreen:

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20

Post napisał: lolo2 » 11 cze 2014, 18:22

PawelM powiem ci, że ludzie których stać na zakup tego typu zabawek, już dawno potrafią to o czym piszesz.

slashdot
Niestety pan K ma rację, dinozaury już dawno się utuczyły i ruszać się im nie chce. Teraz światem rządzą młode zwinne tygrysy.

1mm blacha chyba jest najczęściej stosowanym materiałem, wszystkie osłonki, obudowy. Tylko nie rozumiem sprzedaży laserów do tej roboty bez systemu załadowczo - rozładowczego :P

Ad. 1 po co porównywać lasery na tych samych mocach skoro konkurencja ma większą moc? Tego nie rozumiem. W dzisiejszych czasach dążąc do osiągnięcia celu stosuje się wszystkie możliwe środki.

To skoro każesz porównywać laser np. Kimli do Trumpfa oba na 5kw (bo jeden większego nie ma), to rozumiem że mamy porównywać 2 lasery Kimli do jednego Trumpfa. Bo przecież laser trumpf jest dwa razy droższy (tak strzelam mniej więcej cenowo). Więc skoro chcesz aby było "sprawiedliwie" to bądźmy konsekwentni - co do ceny również. Wtedy nam może wyjdzie że taki Polski fiber jest 4 razy szybszy od dinozaurów.

Ad. 2. Palenie na targach, pokazówki, itp itd ma się nijak jak praca w ciężkim przemyśle. Zapylenie, wibracje od widłaków i pras. Krzywe i niskiej jakości blachy.
Tak te składane laserki dostają po du*** w przemyśle że masakra. Z jednym Fiberem już przechodziliśmy przeboje, no ale teraz..... śmiało można polecić tego fiberka.

Tak sobie dzisiaj chodziłem po hali w swojej firmie:
Patrze laser 4kw (japoński) CO2 z 2008 roku za ponad 1mln euro pali blachę z prędkością 4m/min, idę stanowisko dalej patrze Polski laser Fiber 6kw z 2013 roku kosztujący wiele wiele mniej pali podobną blachę z prędkością 16m/min. I jak to porównywać? Co mam fibera skręcić na 4kw...... :mrgreen:

Awatar użytkownika

slashdot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: slashdot » 11 cze 2014, 22:22

lolo2 pisze: slashdot
Niestety pan K ma rację, dinozaury już dawno się utuczyły i ruszać się im nie chce. Teraz światem rządzą młode zwinne tygrysy.
Ciekawe rzeczy piszesz. To nie jest łatwo sprawdzić, ale Trumpf tylko w Polsce w 2013 sprzedał więcej laserów niż Eagle, Kimla i Eckert razem wziętych. Pewnie za ułamek procenta z kwoty przeznaczanej rocznie na R&D mógłby kupić te 3 firmy razem z "kurnikami" w których są składane te maszyny.
lolo2 pisze: 1mm blacha chyba jest najczęściej stosowanym materiałem, wszystkie osłonki, obudowy. Tylko nie rozumiem sprzedaży laserów do tej roboty bez systemu załadowczo - rozładowczego :P
Nie chodzi tylko o automatyzację produkcji. Jest jeszcze: jakość maszyn, serwis, oprogramowanie i inne maszyny do obróbki blach w ofercie itd.
lolo2 pisze: Ad. 1 po co porównywać lasery na tych samych mocach skoro konkurencja ma większą moc? Tego nie rozumiem. W dzisiejszych czasach dążąc do osiągnięcia celu stosuje się wszystkie możliwe środki.
A po co 8kW do cienkiej blachy 1mm? Z tego co pamiętam na targach Flashcut nie potrzebuje więcej niż 2kW do wycinania w blachach 1 mm. Nie widziałem, żeby odbyła się jakakolwiek prezentacja na materiałach >10mm.
lolo2 pisze: To skoro każesz porównywać laser np. Kimli do Trumpfa oba na 5kw (bo jeden większego nie ma), to rozumiem że mamy porównywać 2 lasery Kimli do jednego Trumpfa. Bo przecież laser trumpf jest dwa razy droższy (tak strzelam mniej więcej cenowo). Więc skoro chcesz aby było "sprawiedliwie" to bądźmy konsekwentni - co do ceny również. Wtedy nam może wyjdzie że taki Polski fiber jest 4 razy szybszy od dinozaurów.
Trumpf 5030 z trudisk 5kW kupisz po dobrych negocjacjach za mniej niż 500 000€ FlashCut z IPG 5kW ze 400 000€ (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się dużo pomyliłem) :lol: :mrgreen: :mrgreen:

:mrgreen:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: IMPULS3 » 11 cze 2014, 22:51

slashdot pisze:mógłby kupić te 3 firmy razem z "kurnikami" w których są składane te maszyny.
To nie maszyny to kurczęta... :)
Zaraz będzie że kolor nie ten... :)

Zamiast się cieszyć że ktoś coś próbuje zdziałać w tym kraju to wymyślasz jak tylko możesz. Tylko jaki w tym cel?

lolo2
Posty w temacie: 20

Post napisał: lolo2 » 11 cze 2014, 23:29

Byłem na testach (OSOBIŚCIE) zarówno Eagla i Trumpfa.
Parametry cięcia tej samej blachy - mojej blachy i mojego programu były prawie o 50% mniejsze w Trumpfie. Mam nawet filmy nagrane, ale nie będę pokazywał, bo to nie w moim charakterze wyśmiewać się z jednego lub drugiego.

Na początku cena katalogowa zestawu trumpfa TruDisk 5kw 4x2m (laser + system zał rozł) była o 41% większa od ceny katologowej zestawu Eagla. Potem ta różnica znacząco spadła do około 26% jak już mieliśmy podpisane umowę z eaglem 6kw.

Jutro jak nie zapomnę, to ci powiem z jaką mocą pali się 1mm blachę na fiberze, bo na pewno nie jest to 2kw.

Co do jakości, eksploatacji i serwisu.
Widział kolega jak wygląda elektronika TruDiska? Otworzył chociaż raz pokrywę? Strasznie to wygląda. Dla przykładu elektronika Eagla to kilka serw, sterownik PLC, zasilacz, komp z HMI i to praktycznie wszystko. Wszystko oprócz oprogramowania jesteś w stanie zaserwisować sobie sam.
A w trumpfie o ile dobre plotki dosłyszałem to nawet krańcówki mają swoje IP, więc nie wymienisz sam. Jaki to ma cel? Według mnie tylko żerowanie na serwisie.

Eksploatacja:
Jakie zużycie prądu ma Trumpf a jakie IPG? Ile kosztują szkiełka osłonowe, dysze itp? Ja w eaglu za szkiełko płacę chyba coś kolo 200zł a na dysze mam przejściówki więc bez problemu montuje zamienniki czy to od bystronika czy to chińskie.

Serwis:
Jak nie znasz serwisu konkurencji to sie nie wypowiadaj. Nie miałem do czynienia z serwisem Trumpfa więc zdania o nim nie powiem, natomiast Eagle daje sobie radę, telefony odbierają, zdalna pomoc działa, w dodatku mają do mnie sto parę km więc serwis jest szybko.

Może i trumpf sprzedał więcej maszyn, może i jest bogatszy ale zobaczysz wykresiki za 2014 rok i 2015 rok to Trumpf spada łeb na szyję. Bystronik i Mazak już się poddali i stosują źródła IPG.

Jak Trumpf nic nie zrobi, to Eagle i Kimla obskoczą go w mniej niż 5 lat.
Bo podejrzewam że teraz ich rozwój zacznie być hamowany poprzez potrzebę budowy nowych hal i zatrudnianiu i kształceniu nowych pracowników. A to będzie najdłużej trwało.

Awatar użytkownika

slashdot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: slashdot » 11 cze 2014, 23:34

IMPULS3 pisze:Zamiast się cieszyć że ktoś coś próbuje zdziałać w tym kraju to wymyślasz jak tylko możesz. Tylko jaki w tym cel?
Doceniam firmę Kimla za to, że coś robi. Ale, żeby mógł coś naprawdę zdziałać w Polsce, a tym bardziej na świecie, nie wystarczy wyprodukować coś lepszego od konkurencji i reklamować to na forum amatorskim i przy okazji manipulować faktami, które dla większości osób z branży są nie do przyjęcia. Zauważ, że tylko Kimla próbuje to robić w taki sposób. Popatrz na poczynania Eagla, gdzie łatwo się przekonać, że ta marka zaczyna być rozpoznawana na świecie i dostrzegana przez konkurencję. Sam proces promowania Eagle przypomina działania przyjęte od wielu lat przez firmy zachodnie w tym sektorze.

:grin:

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: trzasu » 11 cze 2014, 23:36

IMPULS3 pisze:
slashdot pisze:mógłby kupić te 3 firmy razem z "kurnikami" w których są składane te maszyny.
To nie maszyny to kurczęta... :)
Zaraz będzie że kolor nie ten... :)

Zamiast się cieszyć że ktoś coś próbuje zdziałać w tym kraju to wymyślasz jak tylko możesz. Tylko jaki w tym cel?
Procent od sprzedaży ... ?
slashdot pisze:
Trumpf 5030 z trudisk 5kW kupisz po dobrych negocjacjach za mniej niż 500 000€ FlashCut z IPG 5kW ze 400 000€ (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się dużo pomyliłem) :lol: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika

slashdot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: slashdot » 12 cze 2014, 00:02

lolo2 pisze:Byłem na testach (OSOBIŚCIE) zarówno Eagla i Trumpfa.
Parametry cięcia tej samej blachy - mojej blachy i mojego programu były prawie o 50% mniejsze w Trumpfie. Mam nawet filmy nagrane, ale nie będę pokazywał, bo to nie w moim charakterze wyśmiewać się z jednego lub drugiego.

Jutro jak nie zapomnę, to ci powiem z jaką mocą pali się 1mm blachę na fiberze, bo na pewno nie jest to 2kw.
Jaka blacha? Testy na targach, kiedy maszyny są postawione na posadzce i nie przygotowane pod żadnym względem do porównań czasowych czy dokładności, nie mają najmniejszego sensu. To tylko strata czasu.

Czekam z niecierpliwością na moc dla blachy 1mm. Żeby się tylko nie okazało, że 2 kW w zupełności wystarczą :mrgreen:
lolo2 pisze: Co do jakości, eksploatacji i serwisu.
Widział kolega jak wygląda elektronika TruDiska? Otworzył chociaż raz pokrywę? Strasznie to wygląda. Dla przykładu elektronika Eagla to kilka serw, sterownik PLC, zasilacz, komp z HMI i to praktycznie wszystko. Wszystko oprócz oprogramowania jesteś w stanie zaserwisować sobie sam.
A w trumpfie o ile dobre plotki dosłyszałem to nawet krańcówki mają swoje IP, więc nie wymienisz sam. Jaki to ma cel? Według mnie tylko żerowanie na serwisie.
Porównujesz źródło laserowe TruDisk z maszyną Eagla. Ale jakbyś porównał Trudisk do IPG to doskonale o tym wiesz, że do każdej interwencji związanej z problemami ze źródłem laserowym będziesz zawsze musiał wezwać serwis fabryczny.
lolo2 pisze: Serwis:
Jak nie znasz serwisu konkurencji to sie nie wypowiadaj. Nie miałem do czynienia z serwisem Trumpfa więc zdania o nim nie powiem, natomiast Eagle daje sobie radę, telefony odbierają, zdalna pomoc działa, w dodatku mają do mnie sto parę km więc serwis jest szybko.
Znam dobrze serwis Trumpfa. Jeden z najlepszych serwisów, ale i jeden z najdroższych :mrgreen: Ale z drugiej strony jak wszystko potrafisz naprawić w maszynie sam to po co ci serwis? Po co do nich dzwonisz? Przecież to tylko "kilka serw, sterownik PLC, zasilacz, komp z HMI i to praktycznie wszystko" Wszystko oprócz oprogramowania jesteś w stanie serwisować sobie sam
lolo2 pisze: Może i trumpf sprzedał więcej maszyn, może i jest bogatszy ale zobaczysz wykresiki za 2014 rok i 2015 rok to Trumpf spada łeb na szyję. Bystronik i Mazak już się poddali i stosują źródła IPG.

Jak Trumpf nic nie zrobi, to Eagle i Kimla obskoczą go w mniej niż 5 lat.
Bo podejrzewam że teraz ich rozwój zacznie być hamowany poprzez potrzebę budowy nowych hal i zatrudnianiu i kształceniu nowych pracowników. A to będzie najdłużej trwało.
Pożyjemy zobaczymy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”