Panie Kimla - prosze o pare filmikow z nowej maszyny

q
Proszę się nie kompromitować.www.kimla.pl_ pisze:Szanowny Kolego Slashdot,
Kolejny raz strzelił kolega kulą w płot.
Laser Trumpf był znacznie wolniejszy od lasera Kimla.
Klient przyszedł z detalem do wycięcia i na laserze Trumpf wycinali go prawie 2x dłużej, więc w tym co pisze Oprawca jak widać jest dużo prawdy.
Może kolega Slashdot napisze jakim cudem maszyna na listwach zębatych, z mechaniką od laserów CO2 i wolnym systemem sterowania ma dogonić maszynę na napędach liniowych, z systemem sterowania z dynamiczną analizą wektorów oraz pętlą regulatorów położenia o częstotliwości 20kHz?
Dinozaury też kiedyś rządziły na ziemi. Kiedyś...
Ciekawe rzeczy piszesz. To nie jest łatwo sprawdzić, ale Trumpf tylko w Polsce w 2013 sprzedał więcej laserów niż Eagle, Kimla i Eckert razem wziętych. Pewnie za ułamek procenta z kwoty przeznaczanej rocznie na R&D mógłby kupić te 3 firmy razem z "kurnikami" w których są składane te maszyny.lolo2 pisze: slashdot
Niestety pan K ma rację, dinozaury już dawno się utuczyły i ruszać się im nie chce. Teraz światem rządzą młode zwinne tygrysy.
Nie chodzi tylko o automatyzację produkcji. Jest jeszcze: jakość maszyn, serwis, oprogramowanie i inne maszyny do obróbki blach w ofercie itd.lolo2 pisze: 1mm blacha chyba jest najczęściej stosowanym materiałem, wszystkie osłonki, obudowy. Tylko nie rozumiem sprzedaży laserów do tej roboty bez systemu załadowczo - rozładowczego
A po co 8kW do cienkiej blachy 1mm? Z tego co pamiętam na targach Flashcut nie potrzebuje więcej niż 2kW do wycinania w blachach 1 mm. Nie widziałem, żeby odbyła się jakakolwiek prezentacja na materiałach >10mm.lolo2 pisze: Ad. 1 po co porównywać lasery na tych samych mocach skoro konkurencja ma większą moc? Tego nie rozumiem. W dzisiejszych czasach dążąc do osiągnięcia celu stosuje się wszystkie możliwe środki.
Trumpf 5030 z trudisk 5kW kupisz po dobrych negocjacjach za mniej niż 500 000€ FlashCut z IPG 5kW ze 400 000€ (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się dużo pomyliłem)lolo2 pisze: To skoro każesz porównywać laser np. Kimli do Trumpfa oba na 5kw (bo jeden większego nie ma), to rozumiem że mamy porównywać 2 lasery Kimli do jednego Trumpfa. Bo przecież laser trumpf jest dwa razy droższy (tak strzelam mniej więcej cenowo). Więc skoro chcesz aby było "sprawiedliwie" to bądźmy konsekwentni - co do ceny również. Wtedy nam może wyjdzie że taki Polski fiber jest 4 razy szybszy od dinozaurów.
Doceniam firmę Kimla za to, że coś robi. Ale, żeby mógł coś naprawdę zdziałać w Polsce, a tym bardziej na świecie, nie wystarczy wyprodukować coś lepszego od konkurencji i reklamować to na forum amatorskim i przy okazji manipulować faktami, które dla większości osób z branży są nie do przyjęcia. Zauważ, że tylko Kimla próbuje to robić w taki sposób. Popatrz na poczynania Eagla, gdzie łatwo się przekonać, że ta marka zaczyna być rozpoznawana na świecie i dostrzegana przez konkurencję. Sam proces promowania Eagle przypomina działania przyjęte od wielu lat przez firmy zachodnie w tym sektorze.IMPULS3 pisze:Zamiast się cieszyć że ktoś coś próbuje zdziałać w tym kraju to wymyślasz jak tylko możesz. Tylko jaki w tym cel?
Procent od sprzedaży ... ?IMPULS3 pisze:To nie maszyny to kurczęta...slashdot pisze:mógłby kupić te 3 firmy razem z "kurnikami" w których są składane te maszyny.
Zaraz będzie że kolor nie ten...
Zamiast się cieszyć że ktoś coś próbuje zdziałać w tym kraju to wymyślasz jak tylko możesz. Tylko jaki w tym cel?
slashdot pisze:
Trumpf 5030 z trudisk 5kW kupisz po dobrych negocjacjach za mniej niż 500 000€ FlashCut z IPG 5kW ze 400 000€ (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się dużo pomyliłem)![]()
![]()
![]()
Jaka blacha? Testy na targach, kiedy maszyny są postawione na posadzce i nie przygotowane pod żadnym względem do porównań czasowych czy dokładności, nie mają najmniejszego sensu. To tylko strata czasu.lolo2 pisze:Byłem na testach (OSOBIŚCIE) zarówno Eagla i Trumpfa.
Parametry cięcia tej samej blachy - mojej blachy i mojego programu były prawie o 50% mniejsze w Trumpfie. Mam nawet filmy nagrane, ale nie będę pokazywał, bo to nie w moim charakterze wyśmiewać się z jednego lub drugiego.
Jutro jak nie zapomnę, to ci powiem z jaką mocą pali się 1mm blachę na fiberze, bo na pewno nie jest to 2kw.
Porównujesz źródło laserowe TruDisk z maszyną Eagla. Ale jakbyś porównał Trudisk do IPG to doskonale o tym wiesz, że do każdej interwencji związanej z problemami ze źródłem laserowym będziesz zawsze musiał wezwać serwis fabryczny.lolo2 pisze: Co do jakości, eksploatacji i serwisu.
Widział kolega jak wygląda elektronika TruDiska? Otworzył chociaż raz pokrywę? Strasznie to wygląda. Dla przykładu elektronika Eagla to kilka serw, sterownik PLC, zasilacz, komp z HMI i to praktycznie wszystko. Wszystko oprócz oprogramowania jesteś w stanie zaserwisować sobie sam.
A w trumpfie o ile dobre plotki dosłyszałem to nawet krańcówki mają swoje IP, więc nie wymienisz sam. Jaki to ma cel? Według mnie tylko żerowanie na serwisie.
Znam dobrze serwis Trumpfa. Jeden z najlepszych serwisów, ale i jeden z najdroższychlolo2 pisze: Serwis:
Jak nie znasz serwisu konkurencji to sie nie wypowiadaj. Nie miałem do czynienia z serwisem Trumpfa więc zdania o nim nie powiem, natomiast Eagle daje sobie radę, telefony odbierają, zdalna pomoc działa, w dodatku mają do mnie sto parę km więc serwis jest szybko.
Pożyjemy zobaczymy.lolo2 pisze: Może i trumpf sprzedał więcej maszyn, może i jest bogatszy ale zobaczysz wykresiki za 2014 rok i 2015 rok to Trumpf spada łeb na szyję. Bystronik i Mazak już się poddali i stosują źródła IPG.
Jak Trumpf nic nie zrobi, to Eagle i Kimla obskoczą go w mniej niż 5 lat.
Bo podejrzewam że teraz ich rozwój zacznie być hamowany poprzez potrzebę budowy nowych hal i zatrudnianiu i kształceniu nowych pracowników. A to będzie najdłużej trwało.