Mam nadzieje ze pomoże zrozumieć moje dylematyXprot pisze:bolebor, fajnie, ze cos napisales swoimi terminami, teraz napisz to po inzyniersu, zeby mozna bylo polemizowac

rama
Mam nadzieje ze pomoże zrozumieć moje dylematyXprot pisze:bolebor, fajnie, ze cos napisales swoimi terminami, teraz napisz to po inzyniersu, zeby mozna bylo polemizowac
Dzięki. Powiem Ci, że nie wiem, jakie chcę uzyskać przyspieszeniaDudi1203 pisze: Źle do tego podchodzisz. Jedno zalezy od drugiego, a wszystko od wymagań odnośnie dynamiki.
Prosty przyklad, u mnie osie XZ ważą okolo 50kg, puściłem je na przyspieszenia 4g (40m/s2) więc do zrealizowania tego przyspieszenia trzeba siły 50kg*40m/s2 = 2000N. I taka też jest siła osiowa na śrubie (pomijam tarcia itp).
Przyspieszając 200kg stół wartością przyspieszenia 1g (10m/s2) masz siłe również 2000N. Czyli w obu prezentowanych przypadkach masa osi rózni sie czterokrotnie, a siła na śrubie jest ta sama.
Na koniec dodam, że u siebie takie przyspieszenia mam na śrubach 16tkach.
Także pytanie nie powinno brzmieć: "Jak mocne motory dobrac do poruszania masy 200kg" a powinno brzmieć: "jakie motory powinienem dobrać do tego stołu, aby uzyskać przyspieszenia na poziomie xx m/s2".
Ja moge podac pare orientacyjnych wartosci. Np na typowo krokowcowych przyspieszeniach rzedu 1000mm/s2 do 25m/min maszyna rozpedza sie na drodze 87mm (i tyle samo potrzebuje na hamowanie). Wiec tak na prawde na wolnych dojazdach nie zdazy sie rozpędzic a już musi hamować.lukasz_ pisze:Dzięki. Powiem Ci, że nie wiem, jakie chcę uzyskać przyspieszenia
Ja po prostu chcę sprawnie i dokładnie frezować aluminium.
Jakie serwomotory Ty byś dał do takiego zastosowania?
Tak. Oczywiście to forumowy kolega.spol pisze:Jak dobrze poszperac to mozna na forum odnalezc kolege który jest Twórca tej bardzo fajnej ramkiZgadlem ?
Dudi, miazga!Dudi1203 pisze: Ja na 200kg stolik dałbym serwo 750W@3000rpm, masz 2,4Nm stałego momentu i 7,2Nm w szczycie. 7,2Nm przy skoku sruby 10mm daje sile osiową 4500N. Pomijajac bezwładność sruby w teori da to przyspieszenie 20 000mm/s2, około połowa mocy pójdzie w bezwładność sruby, wiec realnie powinno udac sie uzyskać 10 000mm/s2. Czyli nawrót 200kg stolika z 25m/min na dystansie 8,7mm a z predkosci 5m/min na 0,35mm. To juz sa fajne wartości
Nawet przy liniowej charakterystyce przy źle dobranym pid może dojść do wzbudzania. Praktyka pokazuje, ze roznice o ktorych mowisz są tak niewielkie (przynajmniej dla przeciwwag pneumatycznych), że można je pominąć. Regulatora i tak nie stroisz na granicy wzbudzenia tylko z pewnym zapasem.haloon pisze:Wszystko bardzo ładnie wyjaśnione. Korzystając z okazji chciałbym się zapytać co się dzieje z regulatorem serwowzmacniacza osi Z, gdy ciężar tej osi jest kompensowany np. sprężyną, czyli elementem o nieliniowej charakterystyce pracy. Czy w skrajnym przypadku może dojść do wzbudzenia się takiego układu? W jaki sposób również wystroić taki układ? Przyjąć środkowy zakres pracy osi?
Bez przesadyzmu, to elementarne wzory na poziomie gimnazjum, wykorzystane w praktyceDzięki ogromne i wielki szacunek!
Przy przeciwwagach pneumatycznych faktycznie - ze względu na często dużą pojemność układu zmiany charakterystyki są do pominięcia. Chodziło mi jednak o zwykłą sprężynę naciągową. Przy górnym położeniu Z równoważy tyle co nic - jedynie napięcie własne. Przy drugim skrajnym położeniu może to być siła nawet kilkaset N. Czy istnieją serwowzmacniacze o możliwości ustawienia pid gdzie jeden człon jest np. progresywny?Dudi1203 pisze: Nawet przy liniowej charakterystyce przy źle dobranym pid może dojść do wzbudzania. Praktyka pokazuje, ze roznice o ktorych mowisz są tak niewielkie (przynajmniej dla przeciwwag pneumatycznych), że można je pominąć. Regulatora i tak nie stroisz na granicy wzbudzenia tylko z pewnym zapasem.
Co do doboru serw dodam jeszcze, że na zetce należy sie szczegolnie skupić. Trzeba tak dobrać moment serwa aby jego stałe obciążenie nie przekraczało 0,6 momentu nominalnego. Chodzi o termike pracy silnika - nie powinna istniec sytuacja stałego obciążenia pełnym momentem.