Komplet tulejek stopniowanych z zewnętrznym mocowaniem składa się z 5 sztuk o wymiarach.
36 - 11
37 - 12
38 - 13
39 - 14
40 - 10
Skok na ząbkach jest co 2,5mm, co znaczy, że następny element do mocowania może być większy lub mniejszy o 2,5mm na tej samej tulejce. Jednak mając komplet pięciu tulejek to wymiar mocowanego elementu może być większy lub mniejszy o 0,5mm
Komplet tulejek stopniowanych z wewnętrznym mocowaniem również składa się z 5 sztuk o skoku ząbka co 2,5mm. Tak jak i poprzednio, mając komplet zmniejsza nam skok do 0,5mm
10 - 50
9 - 49
8 - 48
7 - 47
6 - 46
Jest to teraz dla mnie mało ważne, bo wystąpił problem, po skręceniu ponownym suportu.
Okazało się, że mam luz jakieś 1/5 obrotu na samej korbce sanek poprzecznych, to znaczy sanki płynnie ładnie jeżdżą bez żadnych luzów, jednak jak cofam w drugą stronę i vice versa, to korbka wraz ze śrubą przekręca się o jakąś 1/5 obrotu i dopiero zaczyna przesuwać szufladkę.
Wcześniej tego nie było, dopiero po myciu i ponownym nasmarowaniu, to się pojawiło, Może się okazać, że źle włożyłem klin do kasowania luzu, aczkolwiek, są tylko dwie możliwości, jednak geometria klina włożonego inaczej może zrobić swoje. Z drugiej strony, przed myciem było tam z pół puszki smaru wymieszanego z opiłkami, wiórami, które to samoistnie kasowały mi luz na śrubie.
Tak w ogóle, to dziwne, że taka maszynka nie ma kasowania luzu na nakrętce. Pomysł na kasowanie takiego luzu mam, ale wolał bym się za to nie zabierać, i tak brakuje mi czasu, a tu mszęł go jeszcze poświęcić na przeróbki.
[ Dodano: 2014-05-04, 18:25 ]
Może ktoś napisać, czy w jego MN-ce na śrubie sanek poprzecznych jest luz, a jeżeli tak, to jakiej wielkości. Udało mi się wykasować ten luz do 0.15 i właśnie nie wiem czy to jest standard czy nie.