Bardzo krótka śruba pociągowa + nakrętka. Da się kupić?

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pukury » 29 kwie 2007, 12:13

witam !! to oczywiste że sprawa jest ściśle tajna ( znowu puszczają kpt. Klosa :lol: ) . jak siły przenoszone mają być niewielkie to może zastosuj śrubę M3 ? . czy silnik " pokręci " ? . nie wiadomo ! . czy śruba będzie na osi silnika ( bez przełożenia ) ? . jeżeli tak to po prostu musisz przeprowadzić stosowne próby . ale tak czy siak to myślę że nakrętka z brązu / teflonu . poza tym czy TO będzie jeździć tam i nazad i jesze raz i tak w kółko ? . istnieje drażliwa kwestia trwałości :lol: . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares

Tagi:

Autor tematu
Elvis_zyje
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: Elvis_zyje » 29 kwie 2007, 12:30

Wał silnika bedzie bezpośrednio w osi ze śrubą i połączony z nią jakąś przejściówką krótką.
Co do pracy cyklicznej długotrwałej to pomyśle nad lepszymi sposobami, tak jak napisałeś brąz/teflon...
Chodzi o to że to tylko niewielka część całego urządzenia, aczkolwiek najważniejsza bo wykonawcza. Do tego dochodzi sterowanie mikroprocesorowe, komunikacja radiowa, synchronizacja czujników (m.in. z drugiej strony śruby będzie albo potencjometr, którego wał bedzie również w osi połączony ze śrubą, albo jakiś enkoder cyfrowy)

A moge poprosić o jakieś najnowsze informacje o tego typu elementach (śruba, nakrętka) i tych rozmiarów w postaci strony w necie np?

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: paulg » 29 kwie 2007, 12:38

Witam.
Coś mi tak świta iż to będzie coś w stylu zdalnie sterowanego - super precyzyjnego sterowania przełożeniem w rowerze lub podobnym pojeździe.
Serwo kręci śrubą która pcha lub ciągnie "przerzutkę" i do tego czujniki nacisku na pedały , przechyłu (w zależności czy pod czy z górki) itp .... mamy komputerowe , automatyczne sterowanie przełożeniami w pojeździe :-)
Pasuje jak ulał :twisted:
Mam nadzieje iż patentu nie odtajniłem :oops:
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
Elvis_zyje
Posty w temacie: 7

Post napisał: Elvis_zyje » 29 kwie 2007, 12:50

Eee.. nietrafione. Poza tym takie coś jest juz zrobione chyba przez Shimano. Rynek rowerowy jest napompowany czym siętylko da.

Strzelaj dalej :smile:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pukury » 29 kwie 2007, 12:58

witam !! co można podać na temat wymiarów śrub M3 ? - średnica 3mm i długość - ile trzeba . nakrętka - sześciokąt 5,5 mm ( zazwyczaj ) . i to tyle . jeżeli potencjometr - to takie serwo analogowe ( jak w modelarstwie ) , jak enkoder optyczny to takie serwo liniowe cyfrowe . szczegóły nie wiadome - wiadomo dlaczego - więc i informacje nie dokładne ! . myślę sobie że musisz poszukać w swoim otoczeniu kogoś komu zaufasz :lol: , a który jest zorientowany w sprawach mechanicznych , następnie " zarazić " go problemem i dalej - do roboty ! . tak zwykle bywa - ktoś ma pomysł ale musi mieć kogoś który umie biegle posługiwać się młotkiem i piłką :lol: . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”