Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 kwie 2014, 10:20

prokopcio pisze:- ale to chyba tylko przy takich ekstremalnie wygiętych jakich się nie pali.

.
Pali się , pali :) co widać na drugim filmiku od 2.15 :)
jarenio pisze: Kamar, powiedz mi tak jeszcze na boku... robiliście odseparowanie galwaniczne zasilania komputera ?? lub jakichś innych sygnałów ??
Tak naprawdę to nie wiem . Wzięlismy 12V z Markowago sterowania a czy on separował to nie wiem
prokopcio pisze: ps... chodziło mi bardziej czy tablicowa wersja była by lepsza?

[
Kłopot to żaden ale musi być z łatwym dostępem. Trzeba doregulowywać w zależności od prądu palenia.

Tagi:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: 251mz » 23 kwie 2014, 10:41

kamar pisze:Trzeba doregulowywać w zależności od prądu palenia.
Zdarzało Ci się ,że musiałeś regulować w czasie palenia?
Czy zwykle paliłeś detal , zobaczyłeś czy wysoko czy nisko i dopiero przed drugim detalem korekta wysokości?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 kwie 2014, 10:58

251mz pisze:
kamar pisze:Trzeba doregulowywać w zależności od prądu palenia.
Zdarzało Ci się ,że musiałeś regulować w czasie palenia?
?
Tak , po zmianie grubości blachy i prądu jechał dla mnie za nisko. Moja ma swoje fobie i pali najlepiej tak 3-4 mm nad blachą.

Awatar użytkownika

ArturM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 23 kwie 2014, 11:31

prokopcio pisze: Jak będzie miał jakiś pomysł to pisz, ja również pomyślę. na chwilę obecną pomysłu brak a po drugie przy "normalnej pracy" chyba taki problem nie wystąpi. niestety widzę, że w maszynach/kodach, które nie używają funkcji wykrywania materiału problem może się pojawić nawet przy prostych materiałach :( - nie mam na to pomysłu - może macie jakieś sugestie?
Ja nie wiem czy my myślimy o tym samym ale po mojemu główny problem jest taki, że "nie wie lewica.." wróc, że Axis nie wie co robi THC - gdyby kroki wygenerowane przez THC nie były zgubione to zera byśmy nie zgubili.

Czyli potrzeba nam COŚa z tego schematu - coś pobierze dwa sygnały zza THC przez LPT a wypluje feedback do axisa.
Nie?

Kod: Zaznacz cały

+-----------------------+         +---------------------+         +-----------------+                +-------------+
             | axis.2                |         | stepgen.2           |         | THC             |                | sterownik   |
             |                       |         |                     |         |                 |                | silnika     |
             |        motor-pos-cmd  |---->----| position-cmd   step |---------| stepIn  stepOut |---+------------|             |
             |        motor-pos-fb   |<+     +-| position-fb     dir |---------| dirIn    dirOut |------+---------|             |
             +-----------------------+ |     | +---------------------+         +-----------------+   |  |         +-------------+
                                       |     |                                                       |  |
                                    +--+---+ |                                                       |  |
                                    |sum2  +-+     +-------------------------+                       |  |
                                    |      |       | COŚ                     |                       |  |
                                    |      +-------+                   step  +-----------------------+  |
                                    +------+       |                   dir   +--------------------------+
                                                   |                         |
                                                   +-------------------------+

GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: GumiRobot » 23 kwie 2014, 11:51

Raczej THC winno być wpięte w : motor-pos-cmd |---->----THC---->----| position-cmd lub najlepiej jako zadajnik pozycji dla motor-pos-cmd czyli potraktować go jako enkoder i wpiąć go jako sprzężenie zwrotne pozycji czyli zmienić trochę oprogramowanie THC lub napisać odpowiedni komponent HAL-a przetwarzający wyjście THC na "enkoder"
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014, 11:59 przez GumiRobot, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 102
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 23 kwie 2014, 11:55

ArturM, ja Ciebie rozumiem :) ale kto tak naprawdę z tego będzie potrafił skorzystać ? to "coś" może wychodzić z THC ale co i jak ?
może lepszym rozwiązaniem było by np. po wyłączeniu plazmy żebym pojechał na określoną wysokość względem rozpoczęcia palenia np, +20mm ale to też nie dobre.

ja mam główne pytanie, czy w ogóle to nowe działa coś "lepiej" niż stare ?
mało pokazujecie jak kręci przy różnej krzywiźnie materiału - jak się patrzy na łuk to tego nie widać.

[ Dodano: 2014-04-23, 11:57 ]
MA BYĆ TO PROSTE i UNIWERSALNE DLA WSZYSTKICH SYSTEMÓW

Awatar użytkownika

ArturM
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 23 kwie 2014, 12:15

prokopcio pisze:ArturM, ja Ciebie rozumiem :) ale kto tak naprawdę z tego będzie potrafił skorzystać ?
No najważniejsza osoba we wszechświecie - znaczy ja :D
mało pokazujecie jak kręci przy różnej krzywiźnie materiału - jak się patrzy na łuk to tego nie widać.
Ja się nie znam - ale ojciec twierdzi że dużo lepiej - no i na oko to dużo lepiej podąża za krzywizną.
[ Dodano: 2014-04-23, 11:57 ]
MA BYĆ TO PROSTE i UNIWERSALNE DLA WSZYSTKICH SYSTEMÓW
No i jest - podpina się między sterowanie a sterownik i działa. Plug&Play. Malina jest.

Ale jak ktoś ma LinuxCNC to może sobie tego 'cosia' uskładać w HALu i mieć Malina^2 :D
Nie jest to jakaś zagadka chyba - mam step, mam dir, mam skalę - trzeba jakiś licznik zrobić - ze skali obliczyć ile w milimetrach to jest krok, za każdym krokiem dodawać (albo odejmować w zależności od dira) obliczoną wartość. No i wyliczoną sumę oddawać do Axisa.
Będę miał chwilę to coś pokombinuję.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 kwie 2014, 12:15

prokopcio pisze:[.

Jakby działało gorzej to by było słychać :)
GumiRobot pisze:Raczej THC winno być wpięte w : motor-pos-cmd |---->----THC---->----| position-cmd lub najlepiej jako zadajnik pozycji dla motor-pos-cmd czyli potraktować go jako enkoder i wpiąć go jako sprzężenie zwrotne pozycji czyli zmienić trochę oprogramowanie THC lub napisać odpowiedni komponent HAL-a przetwarzający wyjście THC na "enkoder"
Stare THC właśnie tak działało :) Ale lepiej nie było :)

GumiRobot

Post napisał: GumiRobot » 23 kwie 2014, 12:46

może "lepszość" kryje się nie w tym gdzie wpięte tylko jak dokładnie wyczuwa blachę

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 kwie 2014, 13:03

GumiRobot pisze:może "lepszość" kryje się nie w tym gdzie wpięte tylko jak dokładnie wyczuwa blachę
Osobiście to jest mi serdecznie obojętne, dlaczego jest lepiej :) grunt ze jest.
Palnik odpalam na jakiejkolwiek wysokości, THC zjeżdza błyskawicznie nad błachę i tnie.
Jasne ze przy grubszych i częstych przebiciach trzeba próbkować.
THC zależne w ciężych warunkach potrafiło tracić kontrolę nad zetką, za chwilę odzyskiwało i palnik bujał. Tu , dopóki palnik chodzi trzyma te moje 4 mm nad blachą .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”