usuwanie chromu z felg

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 19 kwie 2014, 23:50

InzSpawalnik :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odpuść, bo robi się śmiesznie.

Sam chrom pójdzie bez problemu, ale pod spodem będzie jeszcze miedź i nikiel.
Szkoda kombinować bo piaskując zniszczysz felgę i trzeba ją bedzie później szlifować i polerować,
a galwanizernie wiedzą jak te powłoki usunąć. Sam chrom mozna też usuwać elektrolitycznie w kąpieli alkalicznej, ale to tylko w przypadku felgi stalowej. Ze względu na gabaryty to dość trudny problem.

Tagi:

Autor tematu
luukas_ss
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 10

Post napisał: luukas_ss » 20 kwie 2014, 22:05

dobra wszystko ładnie pięknie nie ma chromu i całej reszty :wink: widziałem gdzieś na YouTube jak usuwają farbę wkładając taką felgę do kąpieli z kwasu. Ale to szlo na obróbke wibrościerną. A teraz jak chce pomalować to jak zneutralizować te resztki kwasu z felgi ?

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 21 kwie 2014, 10:08

ALZ: kwas i ktorym piszesz to prawdopodobnie najbardziej toksyczna substancja z jaka mozesz miec do czynienia. Jesli proponujesz komus zeby sobie uzyl to hmmm cechujesz sie spora odwaga. Mysle ze powinienes zainteresowac sie troche ta substancja i jakie konsekwencje moze miec na uklad oddechowy i kostny.
Substancja o ktorej piszesz powoduje oparzena skory ale to dopiero poczatek ....
Wnika do tkanek gdzie reaguje z wapniem w kosci - to konczy sie przewaznie amputacja.
A ostatecznie atakuje wapn ktory znajduje sie w kazdej komorce ciala i powoduje smierc.
Mysle ze warto o tym wspomniec nie sadzisz ?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 21 kwie 2014, 11:20

Zła obsługa widelca też może mieć straszne konsekwencje. Pisałem - odpuść sobie.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 21 kwie 2014, 12:25

Dlatego wlasnie Unia wprowadza ostrzezenia na opakowaniach ze cos jest niebezpieczne jesli nawet wszyscy o tym wiedza - poniewaz nie wszyscy mysza o tym bys swiadomi. Moze znalezc sie ktos kto przeczyta co napisales wezmie ten kwas i zacznie moczyc felgi po czym on albo ktos z otoczenia przypadkowo obleje sie tym swinstwem.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ma555rek » 21 kwie 2014, 12:25

InzSpawalnik pisze: kwas i ktorym piszesz to prawdopodobnie najbardziej toksyczna substancja ... ale to dopiero poczatek ....
Wnika do tkanek .... to konczy sie przewaznie amputacja.
A ostatecznie atakuje wapn ktory znajduje sie w kazdej komorce ciala i powoduje smierc.
Mysle ze warto o tym wspomniec nie sadzisz ?
Nie można pominąć faktu kwasnego srodowiska w jakże przyjemnej częsci ciała płci pieknej.
Ale teraz wiem skąd bierze się starokawalerstwo.
Czyżby koledze zbutwiał?
Pasjonat

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 21 kwie 2014, 12:54

Marek, A Ciebie co tak penis kolegi interesuje?
Nie wiem, czy miało być śmiesznie, czy strasznie, ale nie wyszły Ci docinki.

Powyżej koledzy piszą na temat.

Milczenie jest złotem. A jak popitygrylić to na forum gazety.pl albo pudelka zapraszam.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 21 kwie 2014, 13:40

Akurat takie odczynniki jak kwas solny, siarkowy, fosforowy czy wodorotlenki sodu lub potasu sa dość popularne, a ich działanie i niebezpieczeństwa znamy juz od szkoły podstawowej. Na dzień dzisiejszy kazdy kto chce coś więcej o tym wiedzieć, poszuka sobie w sieci i sam decyduje czy chce pójść dalej. InzSpawalnik - próbujesz nas traktować jak przygłupów, którzy nic nie wiedzą i na forum są po to tylko, aby sobie popisać. Ja od 30 lat używam tych kwasów na co dzień i zapewniam Cię że nic mi jeszcze nie zbutwiało.
To że w Unii wymyślają cuda niewidy guzik mnie obchodzi, a to dlatego że najczęściej decyzje podejmują ludzie tacy jak Ty, który nigdy nie miał do czynienia z kwasem solnym i znają go tylko z literatury. Kolega pytał jak usunąć chrom to poradziłem HCl, ale nie zapewniałem że to proste, czy zupełnie bezpieczne bo zakładam że to ktoś kto myśli i sam zdecyduje co zrobi. Nie mozna wszystkich traktować jak idiotów. Tak jest np. na elektrodzie i dlatego nic ciekawego tam już się nie mozna dowiedzieć.

Autor tematu
luukas_ss
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 10

Post napisał: luukas_ss » 21 kwie 2014, 19:46

na razie chyba poszukam jakąś firme co ogarnie sprawę, choć w późniejszym czasie sprawie sobie wannę do wytrawiania właśnie pod obróbkę wibrościerną. Maszyne mam już prawie zrobioną choć wymaga jeszcze kilku ulepszeń :wink: Jak narazie musiałbym zabrać się za budowę mojej frezarki :razz:. a jaki mógł by być mniej więcej koszt wytrawienia jednej felgi 18''

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 21 kwie 2014, 20:10

ALZ: wybacz ale mnie tez nie interesuje czy cos Tobie albo komukolwoek innemu zbutwialo.
Mozesz sobie z Ma555rkiem popisac na privie o butwieniu ( rozumiem ze macie na mysli gnijace galezie w lesie ? ).
Odnosnie profesjonalizmu: na tym forum akurat jest wielu profesjonalistow ale boje sie ze postronny "Jasiu" wpisze w google temat i wyjdzie mu taka porada....
Mniejsza o to.

Wazne jest podlreslenia jedno: kwasy to niebezpieczne substancje ktore trzeba traktowac z szacunkiem a zwlaszcza HCL ... Napewno wiesz ALZ czemu akurat ten jest wyjatkowo niebezpieczny, prawda ?

Acha i jeszcze jedno: bardzo bym Ciebie prosil zebys nie pisal "ze z czyms mialem badz nie doswiadczenie" tak jak w ostatnim poscie skoro mnie nie znasz:) czyzbys chcial uwloczyc mojemu profesjonalizmowi ? ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”