Serwo Lenze
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Się zgadza, tylko mnie potrzebne obroty a nie pozycja. Przy małej liczbie zębów potrzebuję ok 3000 na walku przy dość dużym obciążeniu. Po ostatniej robocie został mi ten Siemens i kombinuje ( jak koń pod górkę
) jak go wykorzystać.
Chociaż testy i próby na krokowcu pewnie wcześniej zrobię
a nóż wydoli na przełożeniu.

Chociaż testy i próby na krokowcu pewnie wcześniej zrobię

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Chyba się da , tylko trzeba ustawić silniki od dzielnie z resolwerem , enkoderem ( regulacja położenia wału )tak mi się wydaję .
A potem wpiąć silniki pod jeden 9300 UVW a z jednego sprzężenie zwrotne.Tylko 9300 o mocy , które obsłuży silniki. ( i chyba powinno zadziałać).
Już troszkę sie namęczyłem z tym sterowaniem , jak sprawne to działa ok . Ale podoba mi sie Mitsubishi MR-J3-A.
A potem wpiąć silniki pod jeden 9300 UVW a z jednego sprzężenie zwrotne.Tylko 9300 o mocy , które obsłuży silniki. ( i chyba powinno zadziałać).
Już troszkę sie namęczyłem z tym sterowaniem , jak sprawne to działa ok . Ale podoba mi sie Mitsubishi MR-J3-A.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Tez kiedyś potrzebowałem na śrubie pociągowej tokarki około 1000 RPM, robiłem gwint o dużym skoku i krokowy się nie wyrabiał i musiałem zastosować malutkie servo.
Przy servie mogłem mieć większe obroty wrzeciona i lepsza jakość wykończenia detalu.
Przed chwila załadowałem mój archiwalny film
Widziałem kiedyś na zdjęciu kamara zdjęcie z servem Siemensa, jakaś seria 1FK6
Kiedyś był wysyp tych serw na Ollegro. Ważne jest jakie ma sprzężenie zwrotne,
Jeżeli jest enkoder inkrementalny to jest większa szansa podłączenia do innego serwo wzmacniacza, jeżeli resolver lub EnDat to raczej Siemens tylko.
Sam mam takie servo siemensa i chciałbym użyć jako napęd wrzeciona, wtedy mógł bym ustawiać pod dowolnym katem wrzeciono(do frezowania) i zarazem używać do toczenia. teraz tam jest malutki korkowiec i paseczek przestawiam.
Dodam ze jeżeli jest resolver to przeważnie do dyspozycji ma się rozdzielczość 2^12..2^15 (od 4096 do 32768)
Jeżeli servo ma pracować przy zatrzymanym wale (np. jako podzielnica) to najlepszy jest sin/cos enkoder lub resolver (z gorszym resultatem).
Na filmie na wrzecionie mam enkoder sin/cos, 21600 punktów (360*60 czyli rozdzielczość minuty kontowej) sztywne rozwiązanie w zastosowaniu jako mini podzielnica.
jakie masz sprzężenie na tym 1FK6?, literka A,E,G lub S, 3-cia od końca?
tabelka do pomocy.
-------------
link poprawiony
Przy servie mogłem mieć większe obroty wrzeciona i lepsza jakość wykończenia detalu.
Przed chwila załadowałem mój archiwalny film
Widziałem kiedyś na zdjęciu kamara zdjęcie z servem Siemensa, jakaś seria 1FK6
Kiedyś był wysyp tych serw na Ollegro. Ważne jest jakie ma sprzężenie zwrotne,
Jeżeli jest enkoder inkrementalny to jest większa szansa podłączenia do innego serwo wzmacniacza, jeżeli resolver lub EnDat to raczej Siemens tylko.
Sam mam takie servo siemensa i chciałbym użyć jako napęd wrzeciona, wtedy mógł bym ustawiać pod dowolnym katem wrzeciono(do frezowania) i zarazem używać do toczenia. teraz tam jest malutki korkowiec i paseczek przestawiam.
Dodam ze jeżeli jest resolver to przeważnie do dyspozycji ma się rozdzielczość 2^12..2^15 (od 4096 do 32768)
Jeżeli servo ma pracować przy zatrzymanym wale (np. jako podzielnica) to najlepszy jest sin/cos enkoder lub resolver (z gorszym resultatem).
Na filmie na wrzecionie mam enkoder sin/cos, 21600 punktów (360*60 czyli rozdzielczość minuty kontowej) sztywne rozwiązanie w zastosowaniu jako mini podzielnica.
jakie masz sprzężenie na tym 1FK6?, literka A,E,G lub S, 3-cia od końca?
tabelka do pomocy.
-------------
link poprawiony
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, 00:26 przez Arkady90, łącznie zmieniany 2 razy.