Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 kwie 2014, 22:29

markcomp77 pisze:
tam jest OC...[/quote]
OC to ja mam w PZU :)

Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 18 kwie 2014, 22:34

faktycznie.... i w PZU jest OC ;)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 kwie 2014, 15:37

Drobne testy zrobione. Więcej nie będzie. Ustrojstwa nie oddam, mogę odesłać stare albo będę dłużny :)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=uhHteoGpTFo

Dwie uwagi:
1. Nie wiem jak ustawiasz kierunek korekty, u mnie ( przy zetce bazowanej w górze i zjazd na minus ) na dzień dobry korygowalo nie w tę stronę. Zamiana kabelków silnika pomogła.
2. Troche poważniesza to ta co sygnalizował 251mz. Przy dużym pofałdowaniu blachy rozpięcie zetki może sprawiać kłopoty. Tez nie lubię za każdym najazdem próbkować, ale nawet gdyby, to potrafi wyjść poza zakres. Raz mi nawet wyjechała poza bazę maszynową bez komunikatu.
Dobrze by było jakoś to zwalczyć. Artur obiecał że pomyśli, ale na razie tylko obiecał :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 22 kwie 2014, 15:47

[youtube][/youtube]

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 kwie 2014, 15:48

mnie nie wchodzą
[youtube][/youtube]

Działa :)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, 16:05 przez kamar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 22 kwie 2014, 15:55

Jak podajesz link do edycji to na pewno nie wejdzie :)

Kopiuj link z paska przeglądarki nad samym filmem, i usuwaj s z https - Chaos nie potrafi dodać obsługi połączeń bezpiecznych do filtra. Link działa i z http i z https tak samo, ale tylko z http się automagicznie zmienia w okienko odtwarzające film na stronie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 kwie 2014, 08:23

Przy normalnej robocie.

[youtube][/youtube]

I ekstremalnie :)

[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014, 10:17 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 102
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 23 kwie 2014, 08:50

kamar pisze:Drobne testy zrobione.
Dzięki.
szybciej robicie niż ja myślę :) nie zdążyłem poinstruować co i jak a Ty już palisz...
kamar pisze:Ustrojstwa nie oddam, mogę odesłać stare albo będę dłużny
czyli mam rozumieć, że działa lepiej niż "stare"...

widzę, że masz ustawione dość dużą prędkość co objawia się agresywną pracą - no przy takich mocno pofalowanych ok, musi być bo nie zdąży ale chyba nie tniesz takich materiałów ;) zmniejsz sporo parametr SPE (speed) to zauważysz jak ładnie i płynnie będzie działało, bo nawet przy prostej blasze zbyt szybko i skokowo Ci koryguje, choć chyba dość dokładnie sądząc po małym stopniu obrotu.
kamar pisze:Troche poważniesza to ta co sygnalizował 251mz. Przy dużym pofałdowaniu blachy rozpięcie zetki może sprawiać kłopoty. Tez nie lubię za każdym najazdem próbkować, ale nawet gdyby, to potrafi wyjść poza zakres. Raz mi nawet wyjechała poza bazę maszynową bez komunikatu.
kamar pisze: Nie wiem jak ustawiasz kierunek korekty,
nie ustawiam :) muszę dołożyć parametr do menu, ale wiedziałem że bez tego sobie poradzisz :) to tylko przepięcie dwóch kabelków...
to już gorzej. każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady. ale poza zakres maszyny jak wyszło? THC nie powinno sterować zetką poza materiałem.
ok, rozumiem - ale to chyba tylko przy takich ekstremalnie wygiętych jakich się nie pali.
kamar pisze:Dobrze by było jakoś to zwalczyć. Artur obiecał że pomyśli, ale na razie tylko obiecał
Jak będzie miał jakiś pomysł to pisz, ja również pomyślę. na chwilę obecną pomysłu brak a po drugie przy "normalnej pracy" chyba taki problem nie wystąpi. niestety widzę, że w maszynach/kodach, które nie używają funkcji wykrywania materiału problem może się pojawić nawet przy prostych materiałach :( - nie mam na to pomysłu - może macie jakieś sugestie?

[ Dodano: 2014-04-23, 09:02 ]
przy okazji tego układu zadam pytanie - czy wg.Was lepszą formą była by obudowa tablicowa do skrzynki ze sterowaniem zamiast na szynę? niestety wymusiło by to rozdzielenie dzielnika napięcia na osobny układ montowany w/przy plaźmie.

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 23 kwie 2014, 09:51

brak wykrywania materiału przed każdym paleniem to konieczność i już... jak ktoś tego nie lubi to musi zainwestować w lepsze silniki na osi Z, żeby proces ten trwał krócej...
Nie da się tego załatwić programowo i już, można by jedynie poprosić wróżkę o zaczarowanie maszyny, ale ja żadnej nie znam :P

Ja sobie niedawno dołożyłem krańcówkę na górnym położeniu, i po każdym paleniu palnik idzie na maxa do góry, przejeżdża nad kolejny element i próbkuje, ale to przez to, że mnie złapała konieczność cięcia "wzorków" na przegiętych blachach i maszyna w pewnym momencie wariowała :/ w sumie to jak już to zrobiłem, to się zdziwiłem że od razu nie wpadłem na ten patent, bo jest to spore ułatwienie nawet przy paleniu prostrzych elementów

Kamar, powiedz mi tak jeszcze na boku... robiliście odseparowanie galwaniczne zasilania komputera ?? lub jakichś innych sygnałów ??

Prokopcio, ja się dziwię, że ty już od początku nie dajesz osobno płytki z dzielnikiem i filtrem... :) ja sobie cenie takie rozwiązanie bardzo ;)
Pozdrawiam; Jarek

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 102
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 23 kwie 2014, 10:11

tak naprawdę sam dzielnik i filtr to dalej za mało, trzeba separację galwaniczną żeby móc ciągać daleko sygnał - to troszkę komplikuje układ i zwiększa trochę koszt. teraz w jednym urządzeniu jest wszystko (eliminacja hv/hf, dzielniki, filtry separacja (podwójna) ) i jak masz blisko plazmy to jest bezpiecznie. i mniej kabelków do łączenia :)

[ Dodano: 2014-04-23, 10:15 ]
ps... chodziło mi bardziej czy tablicowa wersja była by lepsza?
jarenio pisze: jak ktoś tego nie lubi to musi zainwestować w lepsze silniki na osi Z, żeby proces ten trwał krócej...
ja mam silnik 0,5Nm za 40PLN :) i nie działa aż tak wolno...
http://youtu.be/WTHGUFcr74k?t=1m6s

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”