Poszukuję mikromechanika

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18

Post napisał: gregor1975 » 10 kwie 2014, 12:28

MlKl pisze:Świat byłby nudny, gdyby zabrakło nawiedzonych entuzjastów, gotowych iść z motyką na słońce.
A byłby jeszcze ciekawszy, gdyby należne entuzjastom wsparcie w postaci wszelkich dotacji, grantów i czego tam jeszcze trafiało rzeczywiście do pasjonatów z konkretami, a nie do gości, którzy chcą jedynie gonić króliczka a nie złapać króliczka .

Gdyby kiedyś powstał tutaj wątek o polskich zinstytucjonalizowanych "wynalazcach", spojrzałbyś na to z innej perspektywy. Gwarantuję to.

Tagi:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37

Post napisał: mc2kwacz » 10 kwie 2014, 12:40

Mylisz się MIKI, mam na 2 komputerach zainstalowane serwery linuxowe.
Mylisz fakty i jesteś skłonny do oceny zero-jedynkowej w momencie, gdy ktoś sobie żartuje ze sposobu sterowania twojej tokarki ;)

Też znam firmy, które bardzo skorzystały na unijnych programach, Niestety jeszcze więcej takich przypadków, gdzie te fundusze (a są to pieniądze między innymi z moich podatków) zostały utopione zgodnie z przepisami po spełnieniu kryteriów formalnych.
Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań w ogóle, bo uważam że wszystko powinno rozwijać się samoistnie i w ramach własnych sił. Wtedy pieniądz jest szanowany i każda złotówka 2 razy oglądana. A tak: "łatwo przyszło - łatwo poszło".
Nawet na tym forum można znaleźć takie kwiatki, że ktoś MUSI wydać ileś tam tysięcy na coś, więc co by tu kupić. Paranoja. I zgnilizna gospodarcza do tego.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 10 kwie 2014, 12:53

Mnie jest rybka, czy ktoś robi za swoje, czy za unijne. Liczy się efekt. W przypadku kolegi mikro wiemy tylko, że na razie ma jakiś pomysł. Pomysł wymaga odpowiednich maszyn i fachowców do ich obsługi - bez tego mikro nie ruszy. Wygląda na to, że jakąś kasą dysponuje - i nie wnikam, skąd i dlaczego. Mnie interesuje jedno - na jakiej podstawie z góry wiesz, że nic mu z tego nie wyjdzie? Edison zaczynał w garażu, Gates zaczynał w garażu, Jobs i Wozniack też zaczynali w garażu. Ja dłubię w garażu :) Też mi tutaj mówili, że się nie da, a okazuje się, że dziś to ja w swojej wsi mogę zrobić detale, których nie wykonają zasiedzieli fachowcy z profesjonalnymi maszynami. Ot wczoraj klient odebrał części tuningowe do Harleya. Nie krzyczały, że zrobione na LinuxCNC i się nie nadają :P

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 10 kwie 2014, 13:04

A gdzie ja napisałem, że mu nic nie wyjdzie? :)
Ja tylko TWIERDZĘ, że gdyby zapotrzebowanie rynkowe na urządzenie w takiej postaci (bo podobne przecież są) było, to to urządzenie także już by było. Świat posiadający kasę, możliwości i wiedzę nie czekałby aż mikro zaleje fundamenty pod garaż :lol:
Tak to właśnie działa.

Miki, w tym temacie nie porusza się zagadnienia drobnych zakładów rzemieślniczych dorabiających części do motocykli, rowerów i mikserów kuchennych, tylko NIECO bardziej odpowiedzialnych zadań.

PS. Czy wystawiłeś rachunek za te części, aby od tego odprowadzić podatek, jak każdy uczciwie działający na rynku przedsiębiorca, który nie tworzy nieuczciwej konkurencji? I oczywiście współfinansuje tym samym wszelkie dotacje oraz inicjatywy takie jak mikro?

gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 10 kwie 2014, 13:25

Przytrzymajmy się jeszcze przez chwilę tematu, zanim się zacznie.

Autor tematu chce coś zbudować. Autor tematu potwierdza, że jest członkiem tej ekipy:
http://www.asimo.pl/modele/robin.php Czym się chwali ta ekipa, wystarczy poczytać w linku, który dałem. Między innymi piszą, że ich robot wyprzedził konstrukcje amerykańskie, jest najbardziej zaawansowanym tego typu urządzeniem na świecie i tak dalej.

Następnie autor tematu-członek rzeczonej ekipy pisze:
mikro pisze:Nad realizacją wspomnianego projektu stoją bardzo poważne trudności.
Na terenie Polski prawdopodobnie nie występują firmy zajmujące się stricte mechaniką precyzyjną.
Czym, kim i jak zatem oni tego polskiego robota wydziergali? I jak to jest, że członek ekipy, która stworzyła najbardziej zaawansowane tego typu urządzenie medyczne na świecie szuka wsparcia na hobbystycznym forum?

To jakiś żart? Tylko proszę, bez Polaków w piekle bo tutaj akurat to nie pasuje.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 10 kwie 2014, 13:29

Usiłuję tego dojść od 2 dni
To jest bardziej zagmatwane i nie trzymające się kupy jak dobry kryminał :lol:
Rozwiązanie pewnie będzie proste i zaskakujące większość, na ostatniej stronie :wink:
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, 14:06 przez mc2kwacz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 10 kwie 2014, 13:30

Wystawiłem fakturę VAT - prowadzę legalną działalność gospodarczą.

gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 10 kwie 2014, 13:33

mc2kwacz pisze:Rozwiązanie pewnie będzie proste i zaskakujące większość, na ostatniej stronie :wink:
Śmietnik? :mrgreen:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 10 kwie 2014, 14:05

To bardzo się chwali Miki.
Bo gdyby nie, nie miałbyś prawa dyskutować nad sensownością dysponowania społeczną kasą, jak co poniektórzy.

Gregor, zaskakujące. Jest wiele hipotez, które pasują do tego pakietu cząstkowych informacji ;)
Nie uprzedzajmy wypadków :lol:

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: trzasu » 10 kwie 2014, 14:07

mc2kwacz pisze:
PS. Czy wystawiłeś rachunek za te części, aby od tego odprowadzić podatek, jak każdy uczciwie działający na rynku przedsiębiorca, który nie tworzy nieuczciwej konkurencji? I oczywiście współfinansuje tym samym wszelkie dotacje oraz inicjatywy takie jak mikro?
nie dość , ze wredne to jeszcze donosi :roll: ?

Tak jak MIKI piszesz, w piekle Polacy sami się pilnują.

Szkoda polemizować z tymi dwoma typami.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”