Jak to zamocować?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
zdzislawes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5

Jak to zamocować?

Post napisał: zdzislawes » 08 kwie 2014, 16:15

Witam,
Mam pytanko: jak zamocować kilka profili prostokątnych na stole frezarki by móc wyfrezować w nich rowki. Chciałbym użyć standardowych elementów pozycjonujących i mocujących wykorzystujących rowki teowe, bez wykonywania przyrządu mocującego. I aby montaż następnej partii był szybki, aż hoho;)
Minęło już trochę czasu gdy ostatni raz bawiłem się we frezarstwo i mam pustkę w głowie. Brak mi odpowiedniej nomenklatury by zadać odpowiednie pytania wujkowi google.
Załączniki
Job 1 - Sliding arm section.pdf
(198.53 KiB) Pobrany 293 razy

Tagi:

burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: burzaxxx » 08 kwie 2014, 17:40

dociskiem bocznym, a w rowa wkładasz płytę wzorcową 12-14 mm, nie wiem ile ma szerokość rowka.

Obrazek

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pneumokok » 08 kwie 2014, 20:25

Witam,

Niech Kolega użyje łap dociskowych, np coś takiego:

Obrazek

albo coś takiego

Obrazek

generalnie jest dużo róznych typów docisków. Oczywiście to tylko mocowanie. Jeszcze by wypadało zamocować na stole coś co będzie robiło jako baza do obróbki :) żeby tylko zmieniać sztuki i zielony :) Wydaje mi się, że trzeba będzie zrobić osobną bazę dla każdej sztuki bo jesli Kolega zamocuje takie profile obok siebie (jak na rysunku) to w kazdej sztuce rowek będzie w innym miejscu, bo profile nie zawse mają taką samą szerokość. Tak mi się wydaje :). A nie możnaby robić po jednej sztuce? Wtedy tylko jedna baza. Niestety ekspertem nie jestem. Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie.

Pozdrawiam
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

burzaxxx

Post napisał: burzaxxx » 08 kwie 2014, 20:45

nie dociśniesz tym całej partii
bazę zrobisz mocując listwę poprzeczną, na 2 kamienie teowe

Autor tematu
zdzislawes

Post napisał: zdzislawes » 09 kwie 2014, 09:53

Możliwe, że powininienem dodać więcej szczegółów: maszyna Brigdeport VMC 1000 ze sterowaniem Heid. 410, stół 1150x490 mm, rowki są 18 mm. Wykonana w 1998 w UK na zamówienie (specjalny przyrząd do frezowania otworów w rurkach, w tej chwili usuniety).
Maszyna stoi od 4 lat nieużywana a wcześniej przez 5 lat używana była sporadycznie. Nikt nie pamięta jak ją obsługiwać. I teraz moje zadanie (sam sobie je wyznaczyłem - chora ambicja): uruchomić ją i wykonywać frezarską robotę w firmie a nie na zewnątrz. W pracy używam Inventora a ponieważ Autodesk dodał do pakietu, za darmo, moduł CAM HSM Express, więc nic tylko zacząć tworzyć programy obróbcze. Frezowanie rowków to prosta robota i nie chcę przestraszyć szefostwo kosztami jej uruchomienia. Dlatego szukam sposobów aby zminimalizować koszta do minimum. Kable już mam do transferu danych, frezik w drodze, więc czas dla mnie zaczynać.

Do burzaxxx: Z płytkami to dobry pomysł, ma pudełko ich na stanie, może da się ułożyć 18 mm. Dzięki. Możesz podać nazwy firm, które produkują tego typu akcesoria, tzn łapy dociskowe, kołki ustalające, itp? Oglądałem tylko stronę kipp.pl.

Pneumokok: im więcej profili na stole tym mniej czasu straconego na załadunek i rozładunek, szczególnie, że samego frezowania nie ma za dużo.

v_irus
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: v_irus » 09 kwie 2014, 10:22

burzaxxx

Post napisał: burzaxxx » 09 kwie 2014, 12:58

amf takie robi
daj belki to sztuki nie odleca bo moze je wypchnac do gory - raczej na pewno wypchnie
mocowanie na sruby motylkowe byle szybko

Obrazek
Mazak/Mazatrol-Haas-NUM-GibbsCAM

Autor tematu
zdzislawes

Post napisał: zdzislawes » 09 kwie 2014, 13:07

Ok, sprawdzę amf.
Dzięki za poradę. spróbuję wykonać parę prostych mocowań typu: kątownik z przyspawaną nakretką plus śruba dociskowa itd.
W końcu spawacze też potrzebują roboty a złomu jest wystarczająco na około.

Pneumokok
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pneumokok » 10 kwie 2014, 10:30

zdzislawes pisze:... a ponieważ Autodesk dodał do pakietu, za darmo, moduł CAM HSM Express, więc nic tylko zacząć tworzyć programy obróbcze.
A jeszcze jedno pytanie. Jeśli chce Kolega używać CAM'a to czy ma Kolega dobry postprocesor do tej maszyny?
zdzislawes pisze:Pneumokok: im więcej profili na stole tym mniej czasu straconego na załadunek i rozładunek, szczególnie, że samego frezowania nie ma za dużo.
Racja :)
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Autor tematu
zdzislawes

Post napisał: zdzislawes » 10 kwie 2014, 10:50

Tak, mam, przynajmniej tak mi się wydaje. Będę więcej wiedział jak przetestuje program na maszynie. Do wyboru mam 3 postprocesory dla Heidenhaina z tego dwa, ISO i TNC407 wyglądają obiecująco.
Już wkrótce będę wiedział.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”