STRATEGIE OBRÓBKI ZGRÓBNEJ W SYSTEMACH CAM

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
juby666hh
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

STRATEGIE OBRÓBKI ZGRÓBNEJ W SYSTEMACH CAM

Post napisał: juby666hh » 22 mar 2014, 12:22

WITAM :smile: :smile:

Jestem tu nowy z cnc dopiero zaczynam się zapoznawać, mam takie pytanie czy któryś z panów zna jakieś strategie obróbki zgrubnej w systemach CAM.Chciał bym się zapoznać z tym tematem ale nie wiem gdzie szukać informacji pozdrawiam. Pomyślałem że forum CNC jest jedynym miejscem gdzie mogę zaczerpnąć fachowej pomocy doświadczonych osób. :grin: :grin:

Tagi:

apacz514
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: apacz514 » 22 mar 2014, 14:29

proponował bym zacząć od poradnika obróbki skrawaniem sandvika i garanta sporo przydatnej wiedzy. Pozdrawiam
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i

Autor tematu
juby666hh

Post napisał: juby666hh » 22 mar 2014, 14:57

Chodzi mi o niformacje na temat strategi obróbkowych podobnych do Vortex-a którego morzmy znaleźć w Featurecamie. Nie wiem czy inne systemy też mają coś podobnego do Vortexa ??? :roll: :roll: :roll: prosze o pomoc

mucha669

Post napisał: mucha669 » 22 mar 2014, 16:27

mastercam nazywa sie to High Speed. w edgecam tez to sie tam jakos nazywa i domyslam sie ze chyba tazdy cam ma cos takiego. ja znam tylko te dwa.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 22 mar 2014, 16:39

juby666hh pisze:WITAM :smile: :smile:

Jestem tu nowy z cnc dopiero zaczynam się zapoznawać, mam takie pytanie czy któryś z panów zna jakieś strategie obróbki zgrubnej w systemach CAM.Chciał bym się zapoznać z tym tematem ale nie wiem gdzie szukać informacji pozdrawiam. Pomyślałem że forum CNC jest jedynym miejscem gdzie mogę zaczerpnąć fachowej pomocy doświadczonych osób. :grin: :grin:
Przykłady z Solid Cam ;

http://www.solidcam.com/pl/profesor/mil ... a-zgrubna/

mucha669 pisze:mastercam nazywa sie to High Speed. ....
High Speed ..... , jak sama nazwa wskazuje - obróbka szybkościowa , a nie zgrubna.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

mucha669

Post napisał: mucha669 » 22 mar 2014, 16:55

racja to nie to to nazywa sie FBM w Mastercam-ie, dawno nie uzywalem

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 22 mar 2014, 17:50

Witam

Jeżeli doszedłeś do CAM-am to może najpierw poznasz "strategie" obróbki metalu drewna czy tworzyw sztucznych, bo jak wiadomo każdy z tych materialów obrabia się inaczej. Dopiero jak będziesz wiedział jak obrabiać dany materiał to wtedu strategia ułoży się sama. W każdym CAM-ie jest np obróbka-wstępna/kształtowa itp. jak również wierszowanie wykańczające itp. Tylko aby tych operacji użyć trzeba wiedzieć jak je ustawić w stosunku do metalu oraz drewna i to jest cała filozofia wszelkich CAM-ów.

robert

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 24 mar 2014, 07:34

Strategia frezowania zgrubnego (czy jak to inaczej ładnie nazwiemy) zależy głównie od: kształtu i naddatków detalu jaki chcemy uzyskać pod dalsze obróbki w stosunku do przygotówki, rodzaju materiału, narzędzi jakie mamy do dyspozycji itd. Domyślam się, że tobie chodzi wyłącznie o sposób wejścia freza w materiał i samej pracy roboczej (sorki za język). Czyli ze względu na rodzaj wejścia/wyjścia to:
a)obróbka kieszeni, czyli frez zagłębia się w materiale po jakiejś rampie, po prostej, promieniu, stycznie do kształtu detalu itd. ,
b) frez zagłębia się po za materiałem, najczęściej ruchem szybkim (G0)

Ze względu na rodzaj pracy freza podczas ruchów roboczych (znowu sorki za język) to
a) frez pracuje "konwencjonalnie" możliwie największą średnicą (duże ae) i możliwie największą warstwą (ap) przy możliwie największym posuwie - tutaj możemy mieć 2 sytuacje:
a1) ograniczamy warstwę skrawaną (ae) np ze względu uniknięcia "schodów" przeszkadzających w dalszej obróbce lub ze względu na duży wysięg freza (np 10xD), lub ze wględu na delikatność obrabiarki i próbujemy to zrekompensować dużym posuwem (niektórzy nazywają to HSM, ale mam wątpliwości co do zasadności tej nazwy przy obróbce zgrubnej).
a2) właśnie max warstwa (ap), max szerokość skrawania (ae), max wielkość narzędzia z max ilością krawędzi skrawających i max posuw - czyli HPM

b) obróbkę trochoidalną - frez pracuje małą średnicą (małe ae) przy bardzo dużej warstwie (ap),

c) obróbkę plunge - frez pracuje jak wiertło na zadanej warstwie.

Ogólnie w obróbce zgrubnej chodzi coby w jak najkrótszym czasie wykopać jak najwięcej zbędnego materiału. Ale bardziej ogólnie patrząc, często poświęcając niedużo więcej czasu na obróbkę zgrubną oszczędzamy go dużo więcej na kolejnych obróbkach. Tak jest np przy obróbce form, gdzie ze względu np na ilość nieobrobionych naroży i zakamarków do obróbki zgrubnej używa się dużo mniejszych narzędzi i dużo mniejszych warstw (ap) niż jest to możliwe dla danej geometrii. Żeby osiągnąć większą wydajność używa się możliwie największych posuwów. Nawiasem mówiąc specjalnie do takiego rodzaju pracy konstruuje się obrabiarki, b. dynamiczne i szybkie i sztywne, z dużymi obrotami wrzeciona, ale dość delikatne, nie nadające się do pracy z dużymi narzędziami wymagającymi do pracy dużego momentu.

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Pneumokok » 03 kwie 2014, 21:20

W SolidCAmie nazywa się to iMachining. Wysokowydajna obróbka zgrubna
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: burzaxxx » 03 kwie 2014, 21:46