Budowanie maszyn a przepisy

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: sokon » 26 mar 2014, 00:53

gregor1975, wyrywasz zdanie z kontekstu, napisałem wyraźnie:
sokon pisze:dance1 co do mojej znajomości lub nie to w pewnym sensie masz rację. Nie znam się bo się nie zajmuje, piecami, grzałkami i serwisem tego typu urządzeń, ale z drugiej strony znam się bo zajmuje się serwisowaniem swoich maszyn w swoim warsztacie
Chodzi mi oto, że znam się na tyle na ile ogarniam swoje maszyny, to wszystko. Jestem człowiekiem, który nie dzwoni po elektryka żeby wymienić gniazdko albo żarówkę i na pewno nie dorabiam nie wiadomo jakiej teorii do prostych czynności, jeżeli człowiek potrafi myśleć zdroworozsądkowo, ma jakiś instynkt samozachowawczy i podstawową wiedzę naprawdę ogarnie wiele tematów samemu i przy okazji nie zginie.

Wracając do tematu, gdybym miał już zająć się serwisem to na pewno uprawnienia bym zrobił, żeby mieć jakiś papier potwierdzający kwalifikacje.

Założyłem ten wątek nie po to, żeby ktoś sprawdzał moje kompetencje tylko po to, żeby się dowiedzieć kto ponosi odpowiedzialność za ew. szkody wynikające z lichego wykonania urządzenia, czy producent, czy może się również dostać firmie serwisującej maszynę w sytuacji gdy np. gówniana część się zepsuje i zostanie wymieniona na inną gównianą część, bo taką serwis dostał od producenta.

Piszesz, że
gregor1975 pisze:Okazuje się, że sprawa wygląda zupełnie inaczej niż na początku.
dla mnie wygląda zupełnie tak samo jak na początku, nie wiem o co Ci konkretnie chodzi więc rozwiń proszę ten wątek bo wolałbym uniknąć nie domówień.

Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 26 mar 2014, 23:39

z serwisowaniem jak z autem

ma byc tanio
ma byc szybko
ma byc solidnie

realia tanio licho i oby kręciło się

jak zabije człowieka odpowiada właściciel/ kierujący
prokuratura robi śledztwo jeśli masz fakturę na wymianę części to odpowie właściciel a jak ma ilej w głowie wykręci sie że zlecił wymianę fachowcowi i pokarze fakturę bo ON nie musi znać sie na wymianie

dlatego pytałem o pomiary rużnicówki itp
wszystko jest OK do puki nie ma prokuratury i nikt nie pyta o dokumentacje pomiary kontrolne ktoś wykona pomiar ktoś to zatwierdzi ....
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 30 mar 2014, 18:59

Różnicówka i w ogóle instalacja elektryczna, to akurat pikuś.

Urządzenie wprowadzone DO OBROTU, musi mieć oznaczenie CE i dane producenta. Brak takich informacji w razie czego kosztuje około 100.000zł.
Oznaczenie CE znaczy dokładnie tyle, że producent gwarantuje, że produkt jest BEZPIECZNY. I teraz co to znaczy, że produkt jest bezpieczny. Otóż znaczy to, że został wykonany z materiałów dopuszczonych przez normy, w sposób przewidziany przez normy i zgodnie z zasadami sztuki a sam producent zadbał o to, aby specyfika urządzenia nie powodowała zagrożeń lub zagrożenia te zostały zminimalizowane. Dlatego do urządzenia dołączą się też Deklarację Zgodności w której producent spowiada się, zgodnie z jakimi normami dana maszyna została zbudowana. W przypadku towaru importowanego spoza UE, ten obowiązek spoczywa na importerze.
Jeśli ktoś chce wypuścić na rynek jakieś konkretne urządzenie, to musi zapoznać się z normami związanymi z tą konkretną klasą urządzeń, w pierwszej kolejności. Takie normy trzeba kupić w PKN i jest to koszt na poziomie 1-3 tysięcy zł.

Niektóre urządzenia podlegają z mocy prawa zewnętrznemu audytowi przez autoryzowane instytuty badawcze. po prostu trzeba dostarczyć wyrób, dokumentację i zapłacić. czasami trzeba wprowadzać zmiany na tym etapie.

Wszystko można traktować z przymrużeniem oka. Ale jeśli coś się stanie i ktoś postanowi poszukać winnego, to pierwszy napotkany w łańcuszku pośrednik albo producent, który nie wypełnił obowiązków, dostanie po kieszeni tak, że praktyczne jest załatwiony do końca życia.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ma555rek » 31 mar 2014, 21:39

mc2kwacz pisze:Otóż znaczy to, że został wykonany z materiałów dopuszczonych przez normy, w sposób przewidziany przez normy i zgodnie z zasadami sztuki a sam producent zadbał o to, aby specyfika urządzenia nie powodowała zagrożeń lub zagrożenia te zostały zminimalizowane
Stosowanie norm nie jest obowiązkowe!!! To głupie ale tak jest.
CE i deklaracja to przyjecie zobowiązania i odpowiedzialności o bezpiecznym wyrobie. Ale ten wyrób nie musi spełniać norm. Przywołanie że jakieś normy zastosowano jest tylko ułatwieniem w ocenie wyrobu.
1) Norma jako opis własności przedmiotu normy jest wartością intelektualną którego właścicielem jest PKN.
2) Dlatego normę można za darmo przeczytać ale kopiować już nie - trzeba kupić (prawa autorskie)
3) Normy podzielone są na grupy - przywołanie przez producenta że zastosował daną normę ( bo chciał) jest jednocześnie domniemaniem o bezpieczeństwie wyrobu - o ile przywołana norma należy do grupy 3.
4) Nie wszystkie normy zaszeregowane są do tej grupy 3 która zezwala na domniemanie bezpieczeństwa - niektóre normy nie pozwalają stwierdzić wypełnienia zaleceń odpowiednich dyrektyw. np norma wymiarowa śrub.
Mówi ona tylko o wymiarach Ale to w żaden sposób nie wpływa na bezpieczeństwo tylko na wygodę użytkowania. Można zrobić wyrób bezpieczny w którym nie będzie żadnego elementu złącznego zgodnego z normami.
To tak na marginesie ( a spory on jest z takimi smaczkami)
Oczywiście są odrębne przepisy wymuszające stosowanie pewnych rozwiązań które w konsekwencji prowadzą do "zastosowania" niektórych norm np
Dyrektywa mówi o wyłaczniku awaryjnym, norma o jego kolorze i sposobie działania, inna dyrektywa i norma o wymogu certyfikacji dla elementów bezpieczeństwa itd - tworzy się łańcuszek na końcu którego przywołuje się stosowaną normę. Ale tylko dlatego że wybiera się aparat z grupy bezpieczeństwa bo tak jest wygodniej.
Pasjonat

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 31 mar 2014, 21:45

ma555rek pisze:2) Dlatego normę można za darmo przeczytać ale kopiować już nie - trzeba kupić (prawa autorskie)
Gdzie można za darmo poczytać?

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: gregor1975 » 31 mar 2014, 22:20

mc2kwacz pisze:Oznaczenie CE znaczy dokładnie tyle, że producent gwarantuje, że produkt jest BEZPIECZNY.
ma555rek pisze:CE i deklaracja to przyjecie zobowiązania i odpowiedzialności o bezpiecznym wyrobie.
Kilka lat przerobiłem jako zarządzający laboratorium zakładowym i pionem produkcyjnym i moja wiedza mówi, że oznaczenie wyrobu znakiem CE stwierdza, że produkt jest zgodny ze zharmonizowaną specyfikacją techniczną. I tylko tyle. Chyba, że ci z zewnątrz co patrzyli mi na ręce byli w błędzie przez lata?

Skąd te teorie o bezpieczeństwie, to ja nie wiem? Chyba, że zachodzi domniemanie, że jak wyrób zgodny ze specyfikacją, to i bezpieczny? Nasłuchałem się o tym w późniejszych latach wielokrotnie: CE=bezpieczeństwo. To działa chyba na zasadzie tzw. głuchego telefonu.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 31 mar 2014, 22:28

U tego, kto już sobie kupił :lol:

Jeszcze raz, bo są nieporozumienia.
Normy EU to jak nazwa wskazuje - normy. Tylko i aż. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby wyrób spełniał inne normy, które powodują że PRODUKT JEST BEZPIECZNY co jest OBLIGATORYJNE, i czego SYMBOLEM jest oznaczenie CE.
Wymóg co do stosowania innych norm, np wewnątrzfirmowych, jest tyko taki, że muszą być one co najmniej tak samo wymagające jak normy CE.
Poza tym, co ważne niezmiernie, wyrób musi być wykonany w warunkach gwarantujących spełnienie tych (jakichś) norm. Nie wystarczy, że gdzieś w sekretariacie w segregatorach leżą spisy procedur a robotnicy na hali robią co im się podoba i jak im się podoba. Bo wtedy wyrób ma jakość PRZYPADKOWĄ, co jest znane z PRL, i nie ma nic wspólnego z jakością powtarzalną.

Zastosowanie śrub znormalizowanych albo innych, nie ma nic wspólnego z przepisami prowadzącymi do CE. Przepisy mówią tyle, że śruby, tak jak pozostałe elementy konstrukcji, muszą mieć gwarantowaną jakość zapewniającą bezpieczeństwo wyrobu, a nie określony kształt łba czy gwint.
Ale jeśli w dokumentacji jest napisane jaka ma być śruba, to ona ma być dokładnie taka w każdej sztuce wyrobu. bo bez tego nie ma jakości a bez jakości nie można przykleić znaczka CE.

Elementy obligatoryjne konstrukcji, jak np wyłącznik bezpieczeństwa, to przykład inny niż normy na śruby.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 01 kwie 2014, 16:02

Czytam i widzę że wiele osób myli pojęcia

Budowa to jedno Normy to wytyczne czym sie powinno kierować CE to oznaczenie tak jak B .... czy nalepka na szybie

Nakleić i sprzedać może każdy jak i też przeprowadzić resztę procedury.
Ale można to zrobić samemu i można zapłacić około 20-30 tys Panu zajmującemu sie tym.
Każda modyfikacja gotowego rozwiązania to kolejna zmiana specyfikacji 4-8 tys.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 01 kwie 2014, 17:01

Czy ja się dowiem gdzie można za darmo normy poczytać?
Najlepiej w necie a nie w bibliotece...

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: trzasu » 01 kwie 2014, 17:13

251mz pisze:Czy ja się dowiem gdzie można za darmo normy poczytać?
Najlepiej w necie a nie w bibliotece...
www.chomikuj.pl :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”