Sztywność Maszyn CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Wylazłem z garażu w którym to buduje trochę większy ploter. Biję się i morduję o każdą 0.1mm a tam gdzie to konieczne i tą 0.01. Kombinuję jak ten gniady pod górkę jak tu sprawić żeby geometria była tak idealna. A przede wszystkim zębatka szła po listwie tak by pracowała całością.
Każdy odchyłek wymiarów smuci mnie tak że aż światło z przykrości przygasa.
A tu bach... Kolega mnie super podbudował tymi fotami. Aż mi bana na ustach wyszedł.
Już wiem że moje cudo będzie hulać aż miło. Skoro tu system wahaczowy przeczący podstawowym zasadą konstrukcji tego typu elementów "jakoś działa" to ja już jestem spokojny.
A co do tych baz pod prowadnice i listwy - jesteś kolego na 100% pewien że nie obrobione?
Przecież kształtowniki z huty są tak krzywe a o spawaniu nie wspomnę że maszyna walczyła by sama ze sobą.
Każdy odchyłek wymiarów smuci mnie tak że aż światło z przykrości przygasa.
A tu bach... Kolega mnie super podbudował tymi fotami. Aż mi bana na ustach wyszedł.
Już wiem że moje cudo będzie hulać aż miło. Skoro tu system wahaczowy przeczący podstawowym zasadą konstrukcji tego typu elementów "jakoś działa" to ja już jestem spokojny.
A co do tych baz pod prowadnice i listwy - jesteś kolego na 100% pewien że nie obrobione?
Przecież kształtowniki z huty są tak krzywe a o spawaniu nie wspomnę że maszyna walczyła by sama ze sobą.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Wrzuć jeszcze zdjęcia tych nieobrobionych powierzchni pod prowadnice
Ale mi humor poprawiłeś na wieczór
Nogi spawane tylko z dwóch stron (albo z jednej, bo nie widać więcej na zdjęciach), magiczny system eliminacji luzów na listwie zębatej, bajzel w przewodach, serwa, które na moje oko okazują się krokówkami z enkoderem, jakoś tak dziwnie umieszczone krańcówki. A jeśli ostatnie zdjęcie przedstawia pompę do stołu próżniowego (na to by wskazywały króćce od spodu) to sposób zaślepienia nieużywanych króćców i zabezpieczenie węży (brak opasek) rozbroiły mnie na łopatki.
Kolega chyba się celowo zarejestrował, żeby to napisać

Ale mi humor poprawiłeś na wieczór

Kolega chyba się celowo zarejestrował, żeby to napisać

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
No to producent tej maszyny sam sobie strzelił w kolano.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 31
- Kontakt:
Przede wszystkim szczelinka wypadałoby uregulować płatności za maszynę, bo już 3 rok się zaczyna ...
W każdej maszynie produkowanej przez nas bazy pod prowadnice są wykonane z dokładnością do 0,01mm. W przeciwnym wypadku maszyna by się rozpadła.
Zdajemy sobie sprawę, że bazy pod prowadnice jest ciężko wykonać ( jak pisze bubels -
ponieważ kształt materiału podczas obróbki pracuje nie dając żadnego efektu. Należy wtedy łączyć doświadczenie z technologią postarzania profilów (wyżarzania, postarzenie wibracyjne). Wtedy takie parametry można osiągnąć.
W każdej maszynie stół jest w pełni regulowany, a ustawianie jego dokładności realizujemy z dokładnością do 0,1mm w standardzie. Możliwość do 0,02mm.
Stół w naszym wypadku nie stanowi części maszyny i jest dobierany pod portfel i wymagania klienta. W tym wypadku stół stanowi płyta MDF i nie ma się czemu dziwić, że maszyna stojąc 2 lata na świeżym powietrzu - nie użytkowana -nie zachowuje parametrów.
Należy w takim wypadku splanować część podkładu stołu. Programy dostarczamy do klienta.
Zawias jest wykonany w pasowaniu H7.
Profile są wyżarzane - dysponujemy biblioteką danych z procesu każdej belki i możemy to udokumentować. Rysunki poniżej.
Jak stwierdza kolega -
Maszyny budowane są na serwo AC tak jest i w tym przypadku, więc nie może być mowy o silnikach krokowych w tej maszynie.
Dlaczego dziwnie umieszczone krańcówki? I dla kogo? My tak stosujemy w praktyce i się sprawdzają w tych miejscach. Ktoś może sobie umieszczać je w innych miejscach jeśli mu pasuje.
Ostatnie zdjęcie nie przedstawia sposobu naszego montażu, a modyfikację klienta, który nie spyta się jak poprawnie coś zmienić. Dlaczego? Bo nie uregulował płatności .... i mu wstyd!
Jako producent nie odpowiadamy za umiejętność obsługi maszyny przez klienta, miejsce magazynowania przez 2 lata, czy miejsce pracy maszyny. Parametry pracy maszyny i usytuowania jej definiujemy w dokumentacji DTR.

Zdajemy sobie sprawę, że bazy pod prowadnice jest ciężko wykonać ( jak pisze bubels -
)Przecież kształtowniki z huty są tak krzywe
ponieważ kształt materiału podczas obróbki pracuje nie dając żadnego efektu. Należy wtedy łączyć doświadczenie z technologią postarzania profilów (wyżarzania, postarzenie wibracyjne). Wtedy takie parametry można osiągnąć.
W każdej maszynie stół jest w pełni regulowany, a ustawianie jego dokładności realizujemy z dokładnością do 0,1mm w standardzie. Możliwość do 0,02mm.
Stół w naszym wypadku nie stanowi części maszyny i jest dobierany pod portfel i wymagania klienta. W tym wypadku stół stanowi płyta MDF i nie ma się czemu dziwić, że maszyna stojąc 2 lata na świeżym powietrzu - nie użytkowana -nie zachowuje parametrów.
Należy w takim wypadku splanować część podkładu stołu. Programy dostarczamy do klienta.
Zawias jest wykonany w pasowaniu H7.
Profile są wyżarzane - dysponujemy biblioteką danych z procesu każdej belki i możemy to udokumentować. Rysunki poniżej.
Jak stwierdza kolega -
- No właśnie ???)A co do tych baz pod prowadnice i listwy - jesteś kolego na 100% pewien że nie obrobione?

Maszyny budowane są na serwo AC tak jest i w tym przypadku, więc nie może być mowy o silnikach krokowych w tej maszynie.
Dlaczego dziwnie umieszczone krańcówki? I dla kogo? My tak stosujemy w praktyce i się sprawdzają w tych miejscach. Ktoś może sobie umieszczać je w innych miejscach jeśli mu pasuje.
Ostatnie zdjęcie nie przedstawia sposobu naszego montażu, a modyfikację klienta, który nie spyta się jak poprawnie coś zmienić. Dlaczego? Bo nie uregulował płatności .... i mu wstyd!
Jako producent nie odpowiadamy za umiejętność obsługi maszyny przez klienta, miejsce magazynowania przez 2 lata, czy miejsce pracy maszyny. Parametry pracy maszyny i usytuowania jej definiujemy w dokumentacji DTR.
Z pasji do wiedzy. Z wiedzy do pasji - CNC. Polski producent obrabiarek CNC.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Silnik krokowy jest szczególnym przypadkiem silnika synchronicznego prądu przemiennego:
Więc nie ma co się oburzać, silnik krokowy tylko dla nieuków to zło...
źródłoA step motor can be viewed as a synchronous AC motor
Więc nie ma co się oburzać, silnik krokowy tylko dla nieuków to zło...
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Panowie przeczytałem cały watek i wierzyć się nie chce ile w was złości i jadu. Przede wszystkim widzę brak podstawowych umiejętności czytania ze zrozumieniem. Tylu speców, specjalistów od automatyki, mechaniki, elektroniki że nasz kraj powinien być już dawno w G -8. Rozumiem wasze złości i wydaje mi się że są to tylko i wyłącznie wasze kompleksy. Jak uda się co poniektórym modernizacja 1 ploterka rocznie lub sklecenie na zlecenie kolegi kolejnego to już jest dobrze. ale cóż taka już jest nasza mentalność - aby innym dokopać, szczególnie tym którym coś wychodzi. Upss nasza narodowa przywara. Zastanawia mnie jeszcze fakt ze co poniektórzy forumowicze maja szczególnie źle nastawione do tematu usposobienie, co ciekawsze widać że nie za bardzo poświęcają się pracy zawodowej, ponieważ ich posty są widoczne z bardzo dużą częstotliwością.