Próbowałem z wypowiedzi wyciąć zdania bez wartości merytorycznej i tyle zostałoplot3d.pl pisze:oprawcafotografii pisze:W maszynie o mizernym obszarze roboczym 550x800mm stosujecie listwy zebate???
q

Pytanie z mojej strony do tych listw zębatych - jaka jest ich żywotność? Jakaś miara powstającego luzu np. przy pracy na dwie zmiany przez ileś tam pojawia się taki i taki luz. Zapewne odpowiedź będzie brzmiała "luzu nigdy nie będzie gdyż zastosowaliśmy super rozwiązanie opatentowane przez naszą firmę opierające się na zasadzie latających wachaczy z powodzeniem stosowanym w wielu wiodących firmach zarówno krajowych jak i zagranicznch produkujących formy stęple matryce.... (na jednym wdechu)" - nie ważne jaka będzie odpowiedź. Pytanie generalne - kiedy listwa zębata "zniknie"? Bo z zasady działania oraz fizyki taki napęd ulega zużyciu szybciej niż śruba kulowa+nakrętka kulowa.
Jeden o chlebie a drugi o niebie.... producent ale "nie wie czy dobrze rozumie". Już nie wnikając w rozstaw wózków - krzyżak wyglada licho - o to chodzi. Zatem pytanie - jaka jest jego sztywność? Proponuję test który wielu zadowoli a iplot3d.pl pisze:Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem ale rozstaw wózków w osi X został maksymalnie rozciągnięty, w osi Z poprawiliśmy rozszerzając do maksimum. Zdjęcie za moment. Co do głowicy, poszerzona została i dodatkowo wzmocniona.qrba pisze:plot- bravo za podjecie rekawicy - nareszcie zaczynasz cos odpowiedac -
a ja czekam na komentaz do konstrukcji krzyzaka - pare postow wyzej.
nie będzie problemem. Zatem producent bierze czujnik zegarowy, stawia na stole, oś Z w dół i jeden ciągnie za oś a drugi kręci filmik. Mam nadzieje że nie trzeba szczegółowo opisywać czego byśmy oczekiwali zobaczyć na filmiku.plot3d.pl pisze:[
Jest to kwestia posiadania pracującej maszyny na stanie. W tym momencie mamy w produkcji 12 maszyn w różnym stadium budowy.
Ale nie jest to dźwignia na sprężynie, prawda?plot3d.pl pisze: Teoretycznie nie, ale my poprzez zastosowanie odpowiednich wahaczy dociskowych stosujemy z powodzeniem listwy zębate.