Sztywność Maszyn CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Skrzydlaty » 21 mar 2014, 17:57

plot3d.pl pisze:
oprawcafotografii pisze:W maszynie o mizernym obszarze roboczym 550x800mm stosujecie listwy zebate???

q

Próbowałem z wypowiedzi wyciąć zdania bez wartości merytorycznej i tyle zostało :razz:
Pytanie z mojej strony do tych listw zębatych - jaka jest ich żywotność? Jakaś miara powstającego luzu np. przy pracy na dwie zmiany przez ileś tam pojawia się taki i taki luz. Zapewne odpowiedź będzie brzmiała "luzu nigdy nie będzie gdyż zastosowaliśmy super rozwiązanie opatentowane przez naszą firmę opierające się na zasadzie latających wachaczy z powodzeniem stosowanym w wielu wiodących firmach zarówno krajowych jak i zagranicznch produkujących formy stęple matryce.... (na jednym wdechu)" - nie ważne jaka będzie odpowiedź. Pytanie generalne - kiedy listwa zębata "zniknie"? Bo z zasady działania oraz fizyki taki napęd ulega zużyciu szybciej niż śruba kulowa+nakrętka kulowa.
plot3d.pl pisze:
qrba pisze:plot- bravo za podjecie rekawicy - nareszcie zaczynasz cos odpowiedac -
a ja czekam na komentaz do konstrukcji krzyzaka - pare postow wyzej.
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem ale rozstaw wózków w osi X został maksymalnie rozciągnięty, w osi Z poprawiliśmy rozszerzając do maksimum. Zdjęcie za moment. Co do głowicy, poszerzona została i dodatkowo wzmocniona.
Jeden o chlebie a drugi o niebie.... producent ale "nie wie czy dobrze rozumie". Już nie wnikając w rozstaw wózków - krzyżak wyglada licho - o to chodzi. Zatem pytanie - jaka jest jego sztywność? Proponuję test który wielu zadowoli a i
plot3d.pl pisze:[
Jest to kwestia posiadania pracującej maszyny na stanie. W tym momencie mamy w produkcji 12 maszyn w różnym stadium budowy.
nie będzie problemem. Zatem producent bierze czujnik zegarowy, stawia na stole, oś Z w dół i jeden ciągnie za oś a drugi kręci filmik. Mam nadzieje że nie trzeba szczegółowo opisywać czego byśmy oczekiwali zobaczyć na filmiku.

plot3d.pl pisze: Teoretycznie nie, ale my poprzez zastosowanie odpowiednich wahaczy dociskowych stosujemy z powodzeniem listwy zębate.
Ale nie jest to dźwignia na sprężynie, prawda?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, 18:05 przez Skrzydlaty, łącznie zmieniany 2 razy.

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: oprawcafotografii » 21 mar 2014, 17:59

To akurat dosc proste - znikniecie zebow mozna poznac po tym ze serwo sie kreci
a maszyna nie jedzie ;)

q

Skrzydlaty
Posty w temacie: 13

Post napisał: Skrzydlaty » 21 mar 2014, 18:16

Aha, kolega szymo23 - miałeś się pochwalić kim to jesteś. Bo za chol**e nie moge poznać po zdjęciu. Chyba że nie Twoje. Nie kojarzę też żadnego znajomego który by posiadał - jak wynika z tego co pisałeś - laser i jakieś tam obrabiarki. Nie kojarzę także żebym znał kogoś, kto pare czy tam parenaście lat temu budował obrabiarki (nawiązując do kłótni z bartussem kto od kogo zerżnął).

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mike217 » 21 mar 2014, 19:21

Oprawco, nie wiem. Świat maszyn cnc to nie tylko plotery do aluminium. W tym temacie nie znam się bo nie musiałem kupować. Zrobiłem na swój użytek sam. Do zarabiania pieniędzy maszyny robi nam kto inny. W tym przypadku jest to Obrusn z Torunia.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 21 mar 2014, 20:49

Myślę że do alu dobrym wyborem będzie ELUMATEC. Maja dość ciekawy wybór.

dragon44
Posty w temacie: 14

Post napisał: dragon44 » 21 mar 2014, 23:37

japier*icze 8 stron do nadrobienia, uśmiałem się jak nigdy, szkoda że kilka stron temu piwo mi się skończyło, bo naprawdę mam ochotę przeczytać cały wątek jeszcze raz, no miszcz normalnie. Chciałbym wnieść coś konstruktywnego do dyskusji, ale musiałbym wrzucić ze sto cytatów... jestem fanem tematu i "czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój wydarzeń"

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: bubels » 23 mar 2014, 09:53

[youtube] http://youtu.be/SeYnwk08HRU [/youtube]

Nie sugerować się dźwiękiem - w tle pracuje jeszcze jedna frezarka w drewnie.

Frezowałem aluminium PA38 (Elementy osi Z do innej zabawki). I pomyślałem... 2zł. Ryjąc w portfelu mało frez mi się nie zakleił - jestem operatorem dozownika denaturatu.

Dobyłem telefon z kieszeni - zastępczy nokia e51 i kręcę.
Posuwy to 800mm/min g1 i 1800mm/min g0.

Maszyna wykonana w modelarskiej technologi (uwaga tu będzie akronim 3 literowy oznaczający technologię) CRD.

Już rozwijam Co Ręka Dała.

Później chciałem nagrać dla frez 6mm ale w telefonie brak fatal error - out of memory.

Przyznam że jestem zdziwiony efektem bo:

-Drgania są pierońskie w mej ocenie
-Stół to 18mm i 16mm wiór przykręcony do konstrukcji na 8śrub tylko po obrysie (a to prawie 1,5m2 płyty - większe niż typowe plastikowe wygódki mobilne TOYTOY
-Stół na którym stoi maszyna przy frezowaniu przy ciasnych nawrotach (np frezowanie otworów 5mm frezem 3mm) kiwa się z amplitudą 15mm.

Ups... Filmik z frezowania pokazałem a nie zdążyłem opublikować fotorelacji z budowy maszyny. Ale cicho - później nadrobię.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, 12:02 przez bubels, łącznie zmieniany 3 razy.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....

DOHC
Posty w temacie: 5

Post napisał: DOHC » 23 mar 2014, 09:57

bubels pisze:[youtube] http://youtu.be/SeYnwk08HRU [/youtube]

Frezowałem aluminium PA38 (Elementy osi Z do innej zabawki). I pomyślałem... 2zł. Ryjąc w portfelu mało frez mi się nie zakleił - jestem operatorem dozownika denaturatu.

Dobyłem telefon z kieszeni - zastępczy nokia e51 i kręcę.
Posuwy to 800mm/min g1 i 1800mm/min g0.

Maszyna wykonana w modelarskiej technologi (uwaga tu będzie akronim 3 literowy oznaczający technologię) CRD.

Już rozwijam Co Ręka Dała.

Później chciałem nagrać dla frez 6mm ale w telefonie brak fatal error - out of memory.

Przyznam że jestem zdziwiony efektem bo:

-Drgania są pierońskie w mej ocenie
-Stół to 18mm i 16mm wiór przykręcony do konstrukcji na 8śrub tylko po obrysie (a to prawie 1,5m2 płyty - większe niż typowe plastikowe wygódki mobilne TOYTOY
-Stół na którym stoi maszyna przy frezowaniu przy ciasnych nawrotach (np frezowanie otworów 5mm frezem 3mm) z amplitudą 15mm.

Ups... Filmik z frezowania pokazałem a nie zdążyłem opublikować fotorelacji z budowy maszyny. Ale cicho - później nadrobię.
Linku nie widać, przynajmniej u mnie.

bubels
Posty w temacie: 9

Post napisał: bubels » 23 mar 2014, 09:58

właśnie z tym walczę
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....

Awatar użytkownika

szymo23
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: szymo23 » 23 mar 2014, 20:47

Konkurs proponował "trzasu"
Nieźle ale ten wygrywa co postawi najmniejszy nominał :)

Jeszcze trzeba uściślić przy jakich parametrach to pokazali.
0,5 m/s rozpędzone i hamowane na odcinku 5,4mm a waga bramy około 250 kg,
Pewnie napędów liniowych to nie ma co porównywać bo tam to te parametry są razy 10.

Ja już sprawdziłem u mnie to nie wychodz a konstrukcją przy rampie 15mm rzuca.
Pozostaje mi tylko funkcja skarbnika :)
W trumnie z Baltony wyglądasz jak żywy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”