Wiedza i doświadczenie a aktualne wymagania ogłoszeniodawców

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Wiedza i doświadczenie a aktualne wymagania ogłoszeniodawców

Post napisał: kubus838 » 20 mar 2014, 13:48

(pitsa)
W odpowiedzi na ogłoszenie:

Praca na czas nieokreślony, umowa o pracę, wynagrodzenie: 3000 netto.

Wymagana umiejętność programowania w 3D wypalarek plazmowo-gazowych i laserowych CNC, doświadczenie w kontakcie z klientem (ofertowanie) oraz znajomość programu AutoCad. Wymagane doświadczenie: 2 lata.

Programowanie zgodnie z zamówieniem klienta. Programista będzie współpracował z operatorem. Praca od 8.00 do 16.00.

rozwinęła się dyskusja o tym czy można wymagać łączenia umiejętności programowania i pracy na maszynach CNC z odpowiadaniem na oferty, uzgadniania ofert i ustalania zamówień do tych ofert.
Dyskusję odłączyłem od poniższej wypowiedzi kolegi trzasu:
(/pitsa)

trzasu pisze:Aż się miło czyta jak nie ma kubusa i przema :mrgreen:
Jesteśmy jesteśmy. Kolega prawdę napisał to jest kwestią czasu, ale skoro o mnie pytasz to już jestem. Takie ogłoszenie ukazało się jakiś czas temu i też nikt nie dowiedział się na jakim obrabiarce ma pracować. A wiesz dlaczego? Bo jako pracownikowi to nie będzie Ci potrzebna taka informacja dlatego pracodawca nie udzielił takiej odpowiedzi firmie rekrutującej czyli pani Darii, 3000zł to kasa dla handlowca. Tak jak jeden z kolegów napisał - jak można przygotowywać ofertę dla klienta i jednocześnie program do obróbki. Jest ktoś taki kto w to uwierzy? Ja jak przygotowuje projekt i program do obróbki to jakoś nie mam czasu na produkcje ofert, kosztorysów dla klienta - robi to pracownik od kontaktu z klientem. Ten pracownik który ma być zatrudniony w tej firmie jak rozumiem będzie pracował w garniturze, bo chyba w ciuchach roboczych nie spotka się klientem. Ja bym raczej zapytał czy jakiś samochód dadzą bo tak " z buta" przez cały dzień biegać to można zadyszki dostać.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2014, 20:13 przez kubus838, łącznie zmieniany 2 razy.

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pprzemo88 » 20 mar 2014, 16:11

HIHI18 pisze:
trzasu pisze:Aż się miło czyta jak nie ma kubusa i przema
Myślę, że to kwestia czasu :)
Spokojnie zyjemy ale to nie nasza dziedzina wiec milczymy :mrgreen:
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

Awatar użytkownika

papi
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: papi » 20 mar 2014, 16:15

kubus838 pisze:
trzasu pisze:Aż się miło czyta jak nie ma kubusa i przema :mrgreen:
Jesteśmy jesteśmy. Kolega prawdę napisał to jest kwestią czasu, ale skoro o mnie pytasz to już jestem. Takie ogłoszenie ukazało się jakiś czas temu i też nikt nie dowiedział się na jakim obrabiarce ma pracować. A wiesz dlaczego? Bo jako pracownikowi to nie będzie Ci potrzebna taka informacja dlatego pracodawca nie udzielił takiej odpowiedzi firmie rekrutującej czyli pani Darii, 3000zł to kasa dla handlowca. Tak jak jeden z kolegów napisał - jak można przygotowywać oferte dla klienta i jednocześnie program do obróbki. Jest ktoś taki kto w to uwierzy? Ja jak przygotowuje projekt i program do obróbki to jakoś nie mam czasu na produkcje ofert, kosztorysów dla klienta - robi to pracownik od kontaktu z klientem. Ten pracownik który ma byc zatrudniony w tej firmie jak rozumiem będzie pracował w garniturze, bo chyba w ciuchach roboczych nie spotka się klientem. Ja bym raczej zapytał czy jakiś samochód dadzą bo tak " z buta" przez cały dzień biegać to można zadyszki dostać.

- co do czasu pracy jak juz sam pisałem ... przyznam racje :)
- co do obrabiarki na jakiej miałbym pracowac nie zgodzę sie poniewaz jest to istotna informacja..ja programowałem Mazaka 3D i Trumpf 3D.... i gdyby ogłoszenie było np: LVD, bystronic ... to już nie byłbym taki ochoczy do wysłania CV :P
- co do ubioru też się nie zgodze, ponieważ tez musiałem sporadycznie wyjść do klienta w sprawie technicznej i nie miałem garnitury ale byłem pracownikiem z produkcji a nie z biura więc jeżeli pracodoawcy nie zależy że klient bedzie przyjmowany i obsługiwany przez pracownika z produkcji co nie raz bedzie miał brudne ręce itp.... to już kwestia szefostwa ;)
- a samochód niech dadzą zawsze auto firmowe jest najlepsze :P
programista technolog Laser3D_Trumpf
programista Frezarki-początki

Grawer.Gift
Posty w temacie: 22

Post napisał: Grawer.Gift » 20 mar 2014, 16:57

kubus838 pisze:Ja bym raczej zapytał czy jakiś samochód dadzą bo tak " z buta" przez cały dzień biegać to można zadyszki dostać.
Zapytaj czy dają mieszkanie , jak nie z basenem to chociaż żeby był w bloku.
Jak już się pojeździ i pozałatwia to trzeba się zregenerować.

Awatar użytkownika

papi
Posty w temacie: 2

Post napisał: papi » 20 mar 2014, 19:31

Grawer.Gift pisze:
kubus838 pisze:Ja bym raczej zapytał czy jakiś samochód dadzą bo tak " z buta" przez cały dzień biegać to można zadyszki dostać.

:lol:
programista technolog Laser3D_Trumpf
programista Frezarki-początki

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 21 mar 2014, 20:08

Grawer.Gift pisze:
W wawie pewnie nie daja mieszkan bo sloiki wszystkie wynajely ale porzadne firmy czasami wynajmuja mieszkania jak zrekrutuja pracownika zamiejscowego a jest dla nich cenny.
tokarz CNC

polak
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: polak » 23 mar 2014, 12:40

papi pisze:Witam
Mam jeszcze jedno pytanie, czy maszyna 3d będzie firmy Trumpf

pozdrawiam
Jeśli laser 3d w szczecinie to będzie albo Mazak albo nowość w pewnej firmie która nie chwali się nikomu jego marką;)
A proponowane wynagrodzenie nawet jak na szczecin jest niskie dla kogoś z doświadczeniem;)

Mariuszszsz
Posty w temacie: 8

Post napisał: Mariuszszsz » 23 mar 2014, 16:02

Wszyscy szukają ludzi z doświadczeniem i przykładowo za 1800 netto i szukają i szukają, bo widzę ogłoszenia tych samych firm pół roku, rok ... i dalej szukają :)
W niektórych przypadkach to tych prezesów pasowałoby zwolnić.
Zatrudnić człowieka nawet na 1 mies. na umowę o dzieło czy inną i zobaczyć czy się nadaje a w między czasie cały czas szukać.
Panowie prezesi, pieniądze przesłaniają wam wszystko, postawcie na pierwszym miejscu człowieka a wtedy przyjdą pieniądze. Tak sobie myślę nowe technologie, materiały, metody wytwarzania a produkujemy coraz większe dziadostwo ,nie szanuje się ani klienta ani pracownika tylko wykorzystać za jak najmniejsze pieniądze
Na pewno każdy spotkał się z taką opinia że to co kiedyś było wyprodukowane to porządna solidna rzecz, bo liczyła się jakość, człowiek a nie tylko pieniądz ...
teraz- szybka wycena, szybkie prototypowwanie i kasa i jeszcze kombinują jak tu obejść prawo żeby było jeszcze więcej, przeraża mnie to.

Grawer.Gift
Posty w temacie: 22

Post napisał: Grawer.Gift » 23 mar 2014, 20:18

Wyczuwam nieskrywaną potrzebę naprawy świata.
Pewnie że wiele osób by się cieszyło że kupione majtki czy skarpetki służyłyby może nie wieki ale przynajmniej te 50 lat.
Pralka Frania , mimo upływu dziesiątek lat nadal kreci, telewizor Wisła mógłby odbieraĆ gdyby nie pieprzone HD , a komputer Odra , zamontowany i zajmujący cała w salę gimnastyczną nadal nieźle ciągnie, a słitfocie na fejsa robimy aparatem Zorka.

Tyle że nie jest to chyba moje marzenie BYĆ CIĄGLE 80 LAT ZA MURZYNAMI.

-:)

Zrób się prezesem i zatrudniaj, a ......pieniądze same do ciebie przyjdą.

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 23 mar 2014, 20:27

Grawer.Gift pisze:Wyczuwam nieskrywaną potrzebę naprawy świata.
Pewnie że wiele osób by się cieszyło że kupione majtki czy skarpetki służyłyby może nie wieki ale przynajmniej te 50 lat.
Pralka Frania , mimo upływu dziesiątek lat nadal kreci, telewizor Wisła mógłby odbieraĆ gdyby nie pieprzone HD , a komputer Odra , zamontowany w sali gimnastycznej nadal nieźle ciągnie, a słitfocie na fejsa robimy aparatem Zorka.

Tyle że nie jest to chyba moje marzenie BYĆ CIĄGLE 80 LAT ZA MURZYNAMI.

-:)
Wspolczuje braku mozliwosci poznania co to znaczyla kiedys marka SONY a co znaczy teraz.
Grawer.Gift pewnie nie wiesz co to jakosc i solidnosc ale pewnie znasz slowa zysk i jak najtaniej........
tokarz CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”