Robię na ciasno ... bo tak jakoś ...
Połączenie sworzniowe - na ciasno czy na luźno?
-
sonyyy
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 3
Połączenie sworzniowe - na ciasno czy na luźno?
Robię projekt na uczelnie i mam mały problem ... Projekt dotyczy połączenia sworzniowego i wybrałem opcję połączenia na ciasno ... tyle że muszę się wytłumaczyć dlaczego robię na ciasno a nie na luźno ...? Mógłby ktoś mi to jakoś opisać? Jakieś wady? Zalety?
I w sumie nie wiem dlaczego ... Rozróżniam te dwa pojęcia i wiem o co w nich chodzi mniej więcej ale nie potrafię tego uzasadnić ... Z góry dzieki 
Tagi:
-
CFA
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 4
Re: Połączenie sworzniowe - na ciasno czy na luźno?
A ile jest elementów w połączeniu i co chciałeś osiągnąć w połączeniu?sonyyy pisze:Projekt dotyczy połączenia sworzniowego i wybrałem opcję połączenia na ciasno
Weź najprostszy mechaniczny przykład: korbowód. I połącz wszystko ciasno.
Ale jazda
-
adam Fx
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
koledze chodzi raczej oto że ciasno pasowany jest on tylko w jednym ze elementów łączonych i owe pasowanie ma na celu zapobieganie wysuwaniu się sworznia bez konieczności wykonywania kołnierza i stosowania zabezpieczenia w postaci zawleczek, segera itp.
ja raczej wole pasowania luźnie zawsze jak się zakleszczy coś na jednym elemencie to na drugim nadal sie może poruszać w dodatku takie pasowanie jest łatwo demontowalne. Do wciskanego trzeba prasę ale jego zaletą jest że zajmuje mniej miejsca
ja raczej wole pasowania luźnie zawsze jak się zakleszczy coś na jednym elemencie to na drugim nadal sie może poruszać w dodatku takie pasowanie jest łatwo demontowalne. Do wciskanego trzeba prasę ale jego zaletą jest że zajmuje mniej miejsca
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
trzasu

- Posty w temacie: 2
Ma, połączenie na ciasno liczymy na ścinanie (czasem dodatkowo na naciski), w połączeniu luźnym liczymy sworzeń i na ścinanie i na zginanie (czasem dodatkowo na naciski).CFA pisze:No to teraz się zastanów czy w takim schemacie ma jakiekolwiek znaczenie rodzaj połączenia.sonyyy pisze: nie znam się na tym aż tak i nie wiedziałem, że muszę to wytłumaczyć... bardziej
Wybierz to, co jest prostsze do zrealizowania dla Ciebie (albo w tym zastosowaniu)
-
CFA

- Posty w temacie: 4
No ale nie mówiliśmy tu o tym gdy ciasny/luźny odnosi się do położenia cięgła, oprawki i sworznia względem siebie a o odniesieniu wymiaru sworznia w stosunku do średnicy innych elementów. W podanym schemacie (i wielu innych) nie ma to znaczenia - będzie ten sam warunek krytyczny.trzasu pisze:Ma, połączenie na ciasno liczymy na ścinanie (czasem dodatkowo na naciski), w połączeniu luźnym liczymy sworzeń i na ścinanie i na zginanie (czasem dodatkowo na naciski).CFA pisze:No to teraz się zastanów czy w takim schemacie ma jakiekolwiek znaczenie rodzaj połączenia.sonyyy pisze: nie znam się na tym aż tak i nie wiedziałem, że muszę to wytłumaczyć... bardziej
Wybierz to, co jest prostsze do zrealizowania dla Ciebie (albo w tym zastosowaniu)