Sztywność Maszyn CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ja myślę że pokazane rozwiązanie ma tylko znaczenie przy rozpędzniu i hamowaniu przesuwu bez skrawania. Jest pogoń za coraz szybszymi posuwami i o ile posuwy skrawania sa ograniczone marzedziami skrawającymi to luźne przeloty mozna zwiekszać w zasadzie do kaprysu konstruktora i wydajności silników napędowych. O ile w szybkości przesuwu nie ma nic szczególnego to juz zahamowanie i rozpędzenie jest wyzwaniem dla konstruktora. Sztywność maszyny wymaga odpowiedniej masy a to właśnie masa jest problemem dla hamowania i rozpędzania, a te filtry w bardzo skuteczny sposób rozwiązują ten problem. To dokładnie jak u operatora sywnicy - dobremu operatorowi ciężar wisi równo
, a poczatkujacemu będzie latał jak żyd po pustym sklepie.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Czytam ten pasjonujący wątek i jednym okiem oglądam Formułe 1 w Australii..
i co zobaczyłem na stronie producenta
cytat
5. Napędy posiadają najnowsze rozwiązania i zbudowane sąz myślą o ochronie środowiska i poszanowaniu energetycznym zużywając mniej energii przez magazynowanie jej wewnątrz w buforach, a nawet oddanie do sieci, np. podczas hamowania maszyny – system KERS (hamowania rekuperacyjnego) stosowany w Formule 1 !
ciekaw jestem jaki model serwopaków używają - bo muszą to być modele z pracę rewersyjną.
Nie jestem specjalistą od serw ale szukałem takiego rozwiązania bez skutecznie
A tak nawiasem z takim krzyzakiem z poskręcanych alu formatek - brama może być hiper ultra super sztywna - a zetka bedzie latać - tak mi sie przynajmniej wydaje. Mój krzyżak jest z jakiegoś gigantycznego kloca ważącego z 40 kg - a i tak uważam że nie jest zbyt pancerny. Ale to takie przemyślenia nowicjusza.
i co zobaczyłem na stronie producenta
cytat
5. Napędy posiadają najnowsze rozwiązania i zbudowane sąz myślą o ochronie środowiska i poszanowaniu energetycznym zużywając mniej energii przez magazynowanie jej wewnątrz w buforach, a nawet oddanie do sieci, np. podczas hamowania maszyny – system KERS (hamowania rekuperacyjnego) stosowany w Formule 1 !
ciekaw jestem jaki model serwopaków używają - bo muszą to być modele z pracę rewersyjną.
Nie jestem specjalistą od serw ale szukałem takiego rozwiązania bez skutecznie
A tak nawiasem z takim krzyzakiem z poskręcanych alu formatek - brama może być hiper ultra super sztywna - a zetka bedzie latać - tak mi sie przynajmniej wydaje. Mój krzyżak jest z jakiegoś gigantycznego kloca ważącego z 40 kg - a i tak uważam że nie jest zbyt pancerny. Ale to takie przemyślenia nowicjusza.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
Tak, tak, piszesz że masz chody tak publicznie... jasne.szymo23 pisze:Oj chyba będzie trzeba poczekać na odpisanie przez producenta Plot Electronics na te pytania pewnie do poniedziałku. Mam co prawda maszynkę od nich ale jeszcze bez HM. Podpytywałem ich niedawno przy serwisie maszynki czym te konstrukcje zalewają to ściemniają nie chcą powiedzieć choć mam u nich chody. Tak czy owak coś tam robią innego i są tego pewni.
Nie trzeba czekać do poniedziałku bo mimo dni roboczych producent nie raczył rzeczowo odpowiedzieć na wyzwania.
Zresztą po co czekać do poniedziałku - już agent szymo23 działa

Szymo - pisaliśmy już nieraz - daj sobie siana.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Drogi Damianie mylisz się !!!Skrzydlaty pisze: Tak, tak, piszesz że masz chody tak publicznie... jasne.
Nie trzeba czekać do poniedziałku bo mimo dni roboczych producent nie raczył rzeczowo odpowiedzieć na wyzwania.
Zresztą po co czekać do poniedziałku - już agent szymo23 działa![]()
Szymo - pisaliśmy już nieraz - daj sobie siana.
Znam sporo ludzi znam ludzi z Plota znam też ludzi z Kimli
Pisałem, że mam w Plot Electronics chody, ale ostatnio na serwis też trochę czekałem.
Dawno dawno temu tam kiedyś pracowałem co nie znaczy, że możesz mnie wyzywać publicznie.
Dodam Ci jeszcze, że my też znamy się osobiście i czasem się widujemy i niewiesz kim jestem. Po Kimli, też niedam skakać jeśli ktoś będzie pisał głupoty choć obrońców jest tu sporo - bo z czegoś trzeba żyć. Plotery to kopalnia brązu ale lasery to złoto. Trzymam za kimlę kciuki by te lasery były na całym świecie i na tym powinien się skupić bo kraj ten to biedny a logicznie myśląc to to co kiedyś zrobił będzie niedługo kulą u nogi.
W trumnie z Baltony wyglądasz jak żywy
-
- Posty w temacie: 3

Trochę to wygląda jak by im nie chciało się robić krzyżaków z jednego bloku materiału

Ktoś się wypowie "klatka" vs "krzyżak" ?
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Posty w temacie: 13
Nie wyzywam Cię tylko odnoszę się do Twojego podejścia i tego co piszesz. Chcesz się wypowiadać to rzeczowo a nie stronniczo jak do tej pory. Nie będę cytował Twoich postów z różnych tematów ale chyba wystarczająco niektórzy dali Ci do zrozumienia że pora zmienić podejście - albo grasz w otwarte karty albo sobie darujesz podburzanie ludzi.szymo23 pisze: Dawno dawno temu tam kiedyś pracowałem co nie znaczy, że możesz mnie wyzywać publicznie.
Dodam Ci jeszcze, że my też znamy się osobiście i czasem się widujemy i niewiesz kim jestem. Po Kimli, też niedam skakać jeśli ktoś będzie pisał głupoty choć obrońców jest tu sporo - bo z czegoś trzeba żyć. Plotery to kopalnia brązu ale lasery to złoto. Trzymam za kimlę kciuki by te lasery były na całym świecie i na tym powinien się skupić bo kraj ten to biedny a logicznie myśląc to to co kiedyś zrobił będzie niedługo kulą u nogi.
Do tej pory napisałeś w temacie chyba 3 posty z których wiadomo tylko że masz maszynkę od nich i to bez tej technologi HM. I co z tego wynika? Nic. Gdybyś miał z HM to wtedy pasowało by wrzucić jakiś filmik, frezowanie z monetą etc. A no i to że pracowałeś u nich - może jakieś wrażenia, przemyslenia z pracy u nich.... cokolwiek?
Super że sie znamy osobiście i nie wiem kim jesteś - zatem znasz moje podejście i wiesz pewnie dlaczego po Tobie pojechałem. Pewnie jakbym wiedział kim jesteś podchodził bym do oceny człowieka całościowo, aczkolwiek teraz oceniam Cie tylko po postach: tajemnicze, pobudzające ciekawość ale nic nie wyjaśniające. No i jeszcze skrytykowanie w dziale giełda jak ktoś sprzedawał serwa. No sory.
Przypominam że to jest amatorskie forum z którego ludzie czerpią wiedzę i chwalą się rozwiązaniami dlatego marketingowych głupot mających na celu wyciągnięcie kasy - nie chciał bym widzieć.
Jak dyskutujemy o sztywności to dyskutujmy o sztywności a nie o tym że ktoś coś robi lub nie robi.
A na PW możesz mi się szymo pochwalić kim to jesteś tajemniczy człowieku z "xxx". A może po prostu na forum

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 47
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Z tąd możliwości "obróbkowe". Film nr 1 - lizanie aluminium. Ile zbera? dyche?
[youtube][/youtube]
I drugi film, chyba jeszcze lepszy. Wiercenie w stali? Dla mnie to wiercenie powietrza
[youtube][/youtube]
Wiele więcej filmow z obróbką metali nie znalazłem na kanale autora. Reszta to frezowanie pianek i drewna. Jak zobacze film jak ten pierwszy, ale z frezem co zbiera ze 2mm tego aluminium na raz to będzie on jakimś pokazem w miare wydajnej pracy.
[youtube][/youtube]
I drugi film, chyba jeszcze lepszy. Wiercenie w stali? Dla mnie to wiercenie powietrza

[youtube][/youtube]
Wiele więcej filmow z obróbką metali nie znalazłem na kanale autora. Reszta to frezowanie pianek i drewna. Jak zobacze film jak ten pierwszy, ale z frezem co zbiera ze 2mm tego aluminium na raz to będzie on jakimś pokazem w miare wydajnej pracy.