Filtry rezonansowe są i w SIGMA2 i w sumie nigdy nie miałem czasu by się im dokładniej przyjrzeć, ale chyba czas to zrobić, bo ja mam do bujania ponad 350kg bramę i gdy maszyna rusza z przyspieszeniem 0,5G (już nie mówię o 1G) to czuć to na posadzce stojąc od niej w odległości 2 metrów, więc troszkę mnie to ogranicza do aktualnego przyspieszenia na poziomie 0,1G w osi Y.plot3d.pl pisze:Najważniejszymi parametrami są filtry rezonansowe oraz wahadłowe zupełnie nie porównywalne z innymi
Jakiekolwiek filtry nie maja NIC do "tanczenia" konstrukcji.plot3d.pl pisze:...
Najważniejszymi parametrami są filtry rezonansowe oraz wahadłowe zupełnie nie porównywalne z innymi. Bez ich pomocy, przy takich parametrach pracy - dwu tonowa konstrukcja podstawy dosłownie tańczyła...
Niestety ale mylisz się. Filtry yaskawy pozwalają wyeliminować prędkości rezonansowe (eliminacja zakresu obrotów napędu przy których taka konstrukcja zaczyna być niestabilna) a to ma duży wpływ na dynamikę i tańczenie maszyny.oprawcafotografii pisze: Jakiekolwiek filtry nie maja NIC do "tanczenia" konstrukcji.
Bujanie cala maszyna to prosty efekt poruszajacej sie na maszynie masy -
bramy, czy z-ki. Jak ustawisz krotkie rampy rozpedzania / hamowania to podstawe
pociagnie, jak dluzsze (lagodniejsze, ksztalt "S") to nie pociagnie. I to tyle na temat.
Zgadza się, częściowo.oprawcafotografii napisał/a:
Jakiekolwiek filtry nie maja NIC do "tanczenia" konstrukcji.
Bujanie cala maszyna to prosty efekt poruszajacej sie na maszynie masy -
bramy, czy z-ki. Jak ustawisz krotkie rampy rozpedzania / hamowania to podstawe
pociagnie, jak dluzsze (lagodniejsze, ksztalt "S") to nie pociagnie. I to tyle na temat.
Niestety ale mylisz się. Filtry yaskawy pozwalają wyeliminować prędkości rezonansowe (eliminacja zakresu obrotów napędu przy których taka konstrukcja zaczyna być niestabilna) a to ma duży wpływ na dynamikę i tańczenie maszyny.