Tak jak pisze przedmówca , mi też nic nie wiadomo o drogości noży 10x10 , mini tokarka z "grubymi" nożami powoduje więcej problemów niż pożytku było by z tej wątpliwej przeróbki . Z tego co piszesz to nie masz jeszcze żadnych noży , czyli możesz kompletować 10mm nie martwiąc się że inne które masz nie pasują bo .... boich nie masz . Regulację wysokości imaka czyli multiflix po większości stosuje się w większych tokarkach , ekonomicznego sensu nie widzę stosowania tego rozwiązania w Twoim sprzęcie , no chyba że chcesz zwiększyć wartość tokarki o 50-100%kamil24094 pisze:. Chciałbym dorobić do tej tokarki imak który miał by trochę więcej miejsca na noże:-D tu wchodzą 10x10 a jak wiadomo są ciężko dostępne i drogie... A do tego chciałbym mieć możliwość regulacji wysokości imaka, abym mógł ustawić każdy rozmiar noża do osi tokarki...
Identyfikacja Mini tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Widzę że temat rozpoznania mojej tokarki ucichł... W takim razie może ktoś pomoże mi rozwiązać inny problem... Etr najbardziej był mi potrzebny do tego aby dorobić koła zmianowe których jest brak... Najbardziej potrzebował bym koła który da mi posów 4 mm jak dorobie te następne 5 mm. Takich kół raczej itak nie było by w dtr... A potem koła na gwinty metryczne... Jest ktoś z stanie obliczyć to z informacji które można zmierzyć na maszynie i tych kołach które są założone?
-
Widzę że temat rozpoznania mojej tokarki ucichł... W takim razie może ktoś pomoże mi rozwiązać inny problem... Etr najbardziej był mi potrzebny do tego aby dorobić koła zmianowe których jest brak... Najbardziej potrzebował bym koła który da mi posów 4 mm jak dorobie te następne 5 mm. Takich kół raczej itak nie było by w dtr... A potem koła na gwinty metryczne... Jest ktoś z stanie obliczyć to z informacji które można zmierzyć na maszynie i tych kołach które są założone?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tokarka ma wiele wspólnego z TSA16, niektóre części identyczne - charakterystyczny kształt gitary, chyba identyczna górna szuflada suportu. Dolna podobna, ale inne kasowanie luzu. Podobny wygląd mocowania i dźwigni zaciskania tulejek. Łoże z 2 pryzmami po jednej stronie, jak w TSA. Bardzo podobne, jeżeli nie identyczne pokrętła posuwów. Różni się posuwem ręcznym - ma listwę zębatą i całkiwicie odmienny wrzeciennik. Ale chyba była produkowana u nas podobna tokarka stołowa tylko na tulejki zaciskowe i wydaje mi się, że miała właśnie taki wrzeciennik.
Co do noży - jeśli gabaryty TSA, to noże 8x8.
Jeśli kol. chce dalej drążyć pochodzenie swoich tokarek, to wskazane podanie możliwie dużej ilości charakterystycznych wymiarów. Na podstawie samych zdjęć trudno stwierdzić inne podobieństwa lub różnice.
Co chcesz toczyć na posuwie 5mm?
Co do noży - jeśli gabaryty TSA, to noże 8x8.
Jeśli kol. chce dalej drążyć pochodzenie swoich tokarek, to wskazane podanie możliwie dużej ilości charakterystycznych wymiarów. Na podstawie samych zdjęć trudno stwierdzić inne podobieństwa lub różnice.
Co chcesz toczyć na posuwie 5mm?