takie tam - czyli THC po mojemu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
takie tam - czyli THC po mojemu
Dzisiaj podpiąłem czujnik wysokości palnika nad blachą. Jak wszyscy widzą , chyba prościej nie można było.
Marek.
Marek.
- Załączniki
-
- PICT0221.JPG (83.16 KiB) Przejrzano 2231 razy
-
- PICT0222.JPG (104.79 KiB) Przejrzano 2231 razy
-
- PICT0223.JPG (87.4 KiB) Przejrzano 2264 razy
-
- PICT0224.JPG (119.87 KiB) Przejrzano 2348 razy
Tagi:
-
Nie do końca od roweru, ten jest drobniejszy. Zasadniczo w tym miejscu to raczej nie walczymy "o złote kalesony"
Natomiast histereza przemieszczenia jest na poziomie około 0,4mm i wynika to głównie z dobranych czujników. Dlatego też chyba poszukam dokładniejszych ( zdaje się że SELS ma w swojej ofercie czujniki indukcyjne z histerezą 1%).
No a łańcuchów to tam jest panie cała masa - i raczej nie był to najlepszy pomysł ( ale o tym kiedy indziej).
Natomiast histereza przemieszczenia jest na poziomie około 0,4mm i wynika to głównie z dobranych czujników. Dlatego też chyba poszukam dokładniejszych ( zdaje się że SELS ma w swojej ofercie czujniki indukcyjne z histerezą 1%).
No a łańcuchów to tam jest panie cała masa - i raczej nie był to najlepszy pomysł ( ale o tym kiedy indziej).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Kolega margor może w prosty sposób zmniejszyć "ziarnistość" posuwu osi Z. Wystarczy zastosować koła o większej liczbie zębów i odpowiednio dłuższy łańcuszek, miejsca jest bardzo dużo. Nieco wzrośnie inercja napędu (czasem to zaleta) ale w plaźmie oś Z raczej nie jest specjalnie eksploatowana.rockykon pisze:no ładnie, ale z tego co widze to zastosowałeś łańcuch " od roweru" do przesuwu osi Z, a z tego co mnie uczyli on nie daje stałego przełożenia, czy uwzględniłeś to ?? czy może nie jest aż taka dokładność wymagana w plazmie ?
-
Soft to oczywiście MACH 2. A szczegóły - nie jest ich zbyt wiele.
Układ pomiarowy składa sie z dwóch czujników indukcyjnych, z których jeden aktywuje wejście " w górę " a drugi "w dół". Przejściówka między czujnikami a wejściami w porcie to transoptor (tylko z powodu różnych poziomów napięć ).
A tu jest krótki filmik " z akcji".
Marek.
Układ pomiarowy składa sie z dwóch czujników indukcyjnych, z których jeden aktywuje wejście " w górę " a drugi "w dół". Przejściówka między czujnikami a wejściami w porcie to transoptor (tylko z powodu różnych poziomów napięć ).
A tu jest krótki filmik " z akcji".
Marek.
- Załączniki
-
- PICT0225.zip
- (4.41 MiB) Pobrany 919 razy