To wrzecionko - frezarka górnowrzecionowa też pewnie bez półtora kafla nie podchodź.
Video realizacja z budowy frezarki CNC DiD
-
Zienek
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wcześniej na filmach widziałem cały regał Festool'a. Kolega zainwestował w CMS'a, odkurzacz i parę takich walizeczek. M.in. wkrętarka, która, jak osiągnie moment ustawiony na sprzęgle, to nie terkocze jak większość, tylko wydaje dźwięki jak R2D2 ze Star Warsów
To wrzecionko - frezarka górnowrzecionowa też pewnie bez półtora kafla nie podchodź.
Tagi:
-
syntetyczny
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Krańcówki możesz podłączyć wszystkie pod jeden pin, albo parami pod jeden pin. Bez znaczenia, tylko po co?! Ja przez 2lata pracowałem bez krańcówek i nie widziałem potrzeby...Silniki krokowe nie gubią kroków bez przyczyny, przeleciało mi ich przez ręce trochę i nawet te używane pod dobrym sterowaniem nie gubią kroków...
-
azdww
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
Wszystkie krańcówki można podłączyć do jednego wejścia. Niby jaką robi różnice czy włączy się na osi x/y/z w skrajnych położeniach? Ważne że frezarka próbowała wyjechać za daleko, a to już kwalifikuje się do odłączenia/zatrzymania silników. Bazowanie? też nie problem na linuxCNC po koleji bazuje każdą oś wiedząc w ktorą strone odbywa się ruch i wiedząc jaka oś aktualnie jest bazowana. Również można podpiąć wszystko do jednego pinu. Mach3 ma ręczne bazowanie, tutaj jeszcze mamy możliwość wyboru którą oś aktualnie bazujemy.
-
mitek
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Zakładałem wersje z dwoma krańcówkami na oś bo PikoCNC to obsługuje... a chodzi dokładnie o to że gdy krańcówka zatrzyma maszynę to maszyna "wie gdzie się znajduje i pozwala jechać maszynie tylko w bezpieczną stronę. Takie rozwiązania są stosowane w maszynach przemysłowych przynajmniej ja z takimi miałem styczność stąd też Taki był zamysł.
Zanim w maszynie znajdzie się PikoCNC Jarek chce uruchomić maszyną na machu bo taki ma sterownik na początek... a może i tak już zostanie. Mach to bardzo "mocny" program jednak wymaga sporo więcej wiedzy niż PikoCNC który do wysterowania taką maszyną na pewno będzie dobrą alternatywą.
Niestety sam nie miałem styczności z machem połączonym fizycznie z maszyną a Jarek z tego co wiem nie wiele miał w ogóle styczności z CNC więc panowie zepnijcie pośladki i podpowiedzcie coś mądrego
Myślę że maszynę maksymalnie uda się rozpędzić nawet do 10...14m/min więc krańcówki muszą działać dobrze
(Choć przy takiej konstrukcji myślę że bezpiecznie będzie 6m/min...) Co myślicie?
Zanim w maszynie znajdzie się PikoCNC Jarek chce uruchomić maszyną na machu bo taki ma sterownik na początek... a może i tak już zostanie. Mach to bardzo "mocny" program jednak wymaga sporo więcej wiedzy niż PikoCNC który do wysterowania taką maszyną na pewno będzie dobrą alternatywą.
Niestety sam nie miałem styczności z machem połączonym fizycznie z maszyną a Jarek z tego co wiem nie wiele miał w ogóle styczności z CNC więc panowie zepnijcie pośladki i podpowiedzcie coś mądrego
Myślę że maszynę maksymalnie uda się rozpędzić nawet do 10...14m/min więc krańcówki muszą działać dobrze
Ostatnio zmieniony 03 mar 2014, 22:38 przez mitek, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 
-
noel20
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 15
I jestem też zdania, że szkoda kasę przepić. Lepiej nową zabawkę do garażu kupićdolph pisze:Zienek jeden woli wydać na piwo, drugi na auto, a ja na warsztat
Ile satysfakcji, a tak tylko głowa boli
Krańcówki zostały omówione to ja mam inną sugestię.
Wstaw tu trójkątne kawałki sklejki. Koniecznie.

Poza tym maszyna piękna.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
noel20
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 15
Na dobrym sterowniku 10m/min powinna polecieć, a bezpiecznie....mitek pisze:Myślę że maszynę maksymalnie uda się rozpędzić nawet do 10...14m/min więc krańcówki muszą działać dobrze (Choć przy takiej konstrukcji myślę że bezpiecznie będzie 6m/min...) Co myślicie?
Jak przywali to i 1m/min może być za dużo. Choć ruchoma część lekka, więc myślę że zderzenie przy 5-6 zniesie spokojnie. Oby tylko nie walić notorycznie
Ja tam w pierwszym drewniaku do nauki miałem krańcówki, ale ani razu się nie przydały, a teraz nie mam w ogóle. Niemniej jednak na początek są bardzo wskazane.
Betonowo-aluminiowy ploterek