Zakładałem wersje z dwoma krańcówkami na oś bo PikoCNC to obsługuje... a chodzi dokładnie o to że gdy krańcówka zatrzyma maszynę to maszyna "wie gdzie się znajduje i pozwala jechać maszynie tylko w bezpieczną stronę. Takie rozwiązania są stosowane w maszynach przemysłowych przynajmniej ja z takimi miałem styczność stąd też Taki był zamysł.
Zanim w maszynie znajdzie się PikoCNC Jarek chce uruchomić maszyną na machu bo taki ma sterownik na początek... a może i tak już zostanie. Mach to bardzo "mocny" program jednak wymaga sporo więcej wiedzy niż PikoCNC który do wysterowania taką maszyną na pewno będzie dobrą alternatywą.
Niestety sam nie miałem styczności z machem połączonym fizycznie z maszyną a Jarek z tego co wiem nie wiele miał w ogóle styczności z CNC więc panowie zepnijcie pośladki i podpowiedzcie coś mądrego
Myślę że maszynę maksymalnie uda się rozpędzić nawet do 10...14m/min więc krańcówki muszą działać dobrze

(Choć przy takiej konstrukcji myślę że bezpiecznie będzie 6m/min...) Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2014, 22:38 przez
mitek, łącznie zmieniany 1 raz.