Video realizacja z budowy frezarki CNC DiD

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 03 mar 2014, 21:44

Wcześniej na filmach widziałem cały regał Festool'a. Kolega zainwestował w CMS'a, odkurzacz i parę takich walizeczek. M.in. wkrętarka, która, jak osiągnie moment ustawiony na sprzęgle, to nie terkocze jak większość, tylko wydaje dźwięki jak R2D2 ze Star Warsów ;)
To wrzecionko - frezarka górnowrzecionowa też pewnie bez półtora kafla nie podchodź.

Tagi:

Autor tematu
dolph
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 59
Kontakt:

Post napisał: dolph » 03 mar 2014, 22:10

Zienek jeden woli wydać na piwo, drugi na auto, a ja na warsztat ;) Moje maluchy rosną i mam nadzieję, że podzielą naszą pracę i hobby. W sumie teraz już ich nie mogę wygonić jak wpadną i robią zadymę ;)))

Jak nic nie wypadnie - w tym tygodniu maszyna ruszy... taki jest plan X :)
Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 03 mar 2014, 22:20

Krańcówki możesz podłączyć wszystkie pod jeden pin, albo parami pod jeden pin. Bez znaczenia, tylko po co?! Ja przez 2lata pracowałem bez krańcówek i nie widziałem potrzeby...Silniki krokowe nie gubią kroków bez przyczyny, przeleciało mi ich przez ręce trochę i nawet te używane pod dobrym sterowaniem nie gubią kroków...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

azdww
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: azdww » 03 mar 2014, 22:22

Wszystkie krańcówki można podłączyć do jednego wejścia. Niby jaką robi różnice czy włączy się na osi x/y/z w skrajnych położeniach? Ważne że frezarka próbowała wyjechać za daleko, a to już kwalifikuje się do odłączenia/zatrzymania silników. Bazowanie? też nie problem na linuxCNC po koleji bazuje każdą oś wiedząc w ktorą strone odbywa się ruch i wiedząc jaka oś aktualnie jest bazowana. Również można podpiąć wszystko do jednego pinu. Mach3 ma ręczne bazowanie, tutaj jeszcze mamy możliwość wyboru którą oś aktualnie bazujemy.

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: mitek » 03 mar 2014, 22:35

Zakładałem wersje z dwoma krańcówkami na oś bo PikoCNC to obsługuje... a chodzi dokładnie o to że gdy krańcówka zatrzyma maszynę to maszyna "wie gdzie się znajduje i pozwala jechać maszynie tylko w bezpieczną stronę. Takie rozwiązania są stosowane w maszynach przemysłowych przynajmniej ja z takimi miałem styczność stąd też Taki był zamysł.

Zanim w maszynie znajdzie się PikoCNC Jarek chce uruchomić maszyną na machu bo taki ma sterownik na początek... a może i tak już zostanie. Mach to bardzo "mocny" program jednak wymaga sporo więcej wiedzy niż PikoCNC który do wysterowania taką maszyną na pewno będzie dobrą alternatywą.

Niestety sam nie miałem styczności z machem połączonym fizycznie z maszyną a Jarek z tego co wiem nie wiele miał w ogóle styczności z CNC więc panowie zepnijcie pośladki i podpowiedzcie coś mądrego :)

Myślę że maszynę maksymalnie uda się rozpędzić nawet do 10...14m/min więc krańcówki muszą działać dobrze :) (Choć przy takiej konstrukcji myślę że bezpiecznie będzie 6m/min...) Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2014, 22:38 przez mitek, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: noel20 » 03 mar 2014, 22:36

dolph pisze:Zienek jeden woli wydać na piwo, drugi na auto, a ja na warsztat
I jestem też zdania, że szkoda kasę przepić. Lepiej nową zabawkę do garażu kupić :)
Ile satysfakcji, a tak tylko głowa boli :P

Krańcówki zostały omówione to ja mam inną sugestię.
Wstaw tu trójkątne kawałki sklejki. Koniecznie.

Obrazek

Poza tym maszyna piękna.

Autor tematu
dolph
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 59
Kontakt:

Post napisał: dolph » 03 mar 2014, 22:40

noel20: oczywiście - zastrzały będą dodane, jak tylko przymocuję wrzeciono ;)
Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: mitek » 03 mar 2014, 22:41

Podczas projektowania umieściłem je tam więc na Jarka możesz liczyć będą na pewno :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: noel20 » 03 mar 2014, 22:43

mitek pisze:Myślę że maszynę maksymalnie uda się rozpędzić nawet do 10...14m/min więc krańcówki muszą działać dobrze (Choć przy takiej konstrukcji myślę że bezpiecznie będzie 6m/min...) Co myślicie?
Na dobrym sterowniku 10m/min powinna polecieć, a bezpiecznie....
Jak przywali to i 1m/min może być za dużo. Choć ruchoma część lekka, więc myślę że zderzenie przy 5-6 zniesie spokojnie. Oby tylko nie walić notorycznie :P
Ja tam w pierwszym drewniaku do nauki miałem krańcówki, ale ani razu się nie przydały, a teraz nie mam w ogóle. Niemniej jednak na początek są bardzo wskazane.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: upanie » 04 mar 2014, 08:28

Tak mi się wydaje, że skoro ruchoma część lekka to im wyższa prędkość tym lepiej.
Przy dużej prędkości silnik stanie szybko bo słaby jest. Przy małej prędkości będzie szedł jak czołg.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”